november 2013

Ferske soft-Pretzels

Etter gårsdagens churros til kveld, ble vi litt bitt av gate-mat basillen, og vi fant ut at jeg må prøve pretzels også. 

Den deilige, varme, myke gjærbaksten, dekket med salt. mmm.. 

Jeg fant en oppskrift på fantastiske food Network, som jeg prøvde meg på. jeg fant mange forskjellige oppskrifter, og fremgangsmåten var veldig forskjellig fra sted til sted. Så den endret jeg litt på. Men oppskriften er som følger. 

6-8 store pretzels

1,5 kopp varmt vann
1 ss sukker
2 ts salt
1 pk tørrgjør
4,5 kopp hvetemel
0,5 dl smeltet smør

I tillegg:

Nøytral olje eller formfett
Vann i en passe stor kasserolle
natron ( 1 kopp med natron pr 3 liter vann. ) 
Eggeplomme pisket med litt vann
Havsalt eller pretzelsalt 

Ovn: 225 grader

 

Bland vann, sukker, salt og tørrgjær i en bolle, og la det stå fem minutter til det skummer. TIlsett så mel og smeltet smør.. Elt for hånd, med sleiv eller med eltekrok i kjøkkenmaskin. Jeg valgte det siste.. 

Elt til passe deig. ca fem minutter med kjøkkenmaskin. 

Når deigen er ferdig eltet, spray nøytral olje eller formfett langs kampen av bollen. La så deigen heve til dobbel størrelse. ca 1 times tid, et lunt sted. jeg bruker å sette min i sola (inne altså). 
Del deigen i åtte deler, og rull ut tynne pølser. snurr sammen som vist på bildet, til en pretzel. Du kan selv velge hvordan du vil snurre sammen, jeg testet ut litt forskjellige. Kok opp vann med natron, og legg hver pretzel nedi. Jeg tok en av gangen (liten kasserolle). 

Stekespade er et greit verktøy å bruke. 

På de oppskriftene jeg fant, var det forskjellige tider for denne kokeprosessen, alt fra 30 sek til 4 minutter. Jeg tok en mellomting og gikk for ca 1-1 1/2 minutt. Vanne skal småkoke. 
Grunnen til denne kokingen i natronvann er for å den gode skorpen, som kjennetegnes av pretsels. Du kan skippe det, men vil ikke få den samme opplevelsen.  Etter kokingen, pensle pretzelsen med egg-plomme-vann, og tryss over havsalt eller pretzelsalt. Jeg brukte litt lite salt på disse. 

Stek i ca 15 minutter, til de er gyldenbrune og lett sprø.. (prøv å ) la de hvile i 5-10 minutter. 


mmmm... deilig.. 

Hjemmelagde Churros

Når jeg tenker på ferie, tenker jeg på gatesnaks.. og hva er vel bedre gatesnack en den fantastiske spanske spesialiteten Churros. Jeg smakte mine første churros i USA, og har etter det sneket meg til det i flere land. Da vi var i Praha i vår, fant jeg også Churros der, og skulle gi til samboeren, men kalde, steinharde churros var ikke akkurat det jeg ville vise fram. Skuffa. 

Men etter å ha blitt inspirert av Masterchef Norges forsøk på å lage Churros på et kvarter, måtte jeg jo prøve hjemme. Så jeg inspiserte oppskrifter jeg fant på nett, og lagde min egen. 

1,5 dl vann
40 gr smørr
1/4 ts salt
1,5 dl hvetemel
5 ss sukker
2 eggs
2 ts vaniljesukker.

Olje til fritering. Raps eller solsikke. 

Start med å varme opp olje. Jeg valgte å bruke solsikkeolje. Oljen må dekke en godt stykke opp kasserollen, min 5 cm. varm til omtrent 170-175 grader. Jeg hadde ikke temp-måler, så jeg bruke en liten deigklump til å sjekke varmen med. 

kok opp vann, smør og salt i en kasserolle. 


Mål opp mel, vaniljesukker og sukker. 
Når vannsmøret koker, tilsetter du melblandingen, og rør godt. 

 Rør til blandingen ser ut som en fast klump. 

Så tilsetter du eggene. Gjerne et om gangen. 

Rør til blandingen blir glatt og fin. Den skal ikke være flytende, men god og tykk. 

FInn en sprøytepose og tip. Du kan bruke tykk eller tynn. Manuela bruker en veldig tykk tip i sine xl-churros. jeg bruker en tynnere tip. 

Så fyller du posen med deig, og sprøyter ut pølser i den varme oljen. Lengde bestemmer du litt selv, men det lønner seg å ikke lage de altfor lange, da vil de bli vanskeligere å snu. 
La de syde i oljen til de begynner å bli gylne. snu dem i ny og ne, og ikke gå fra oljen. 


Når de ser ut som dette, er de ferdige. Ta dem ut, og legg dem på et papir til tørking i noen minutter, før du kan dyppe de i sukker. 
De ble ikke helt like, men for meg gjør det ingenting. smaken er det viktige. 

Jeg lagde også noen uten sukker til kjæresten, som ikke følte helt for et sukkersjokk på kvelden. 

Du kan også fylle dem med sjokolade, krem eller syltetøy, eller bare dyppe dem i deilig sjokoladedip. 
Jeg liker mine bare med sukker og kanskje litt kanel. 


 

Ordentlig kveldskos.. mmmm... 

Pina Colada Cupcakes

I forbindelse med Joakim, min samboers fetter, sin bursdagsfeiring, ble jeg bedt om å lage Piña Colada Cupcakes. Oppskriften fant vi i Hancock Cupcakes-baker Ingrid Hancock Bjerknes sin fine bok.

Jeg må si jeg var skeptisk. Piña Colada, dvs mye kokos, blandet med alkohol på en bursdagsfest, kunne bli katastrofe. Men jeg tar en utfordring.

Oppskriften var til 12 så jeg doblet, det skulle være 23 cupcakes, nok til et stativ.

 

Starter med sukker og solsikkeolje som piskes.

 

Legg ananas på tørkepapir for å fjerne overflødig væske. 

Bland kokosmelk og Malibu i en bolle. 

Sukker og solsikkeolje piskes som sagt. 

Tilsett egg, et av gangen. Samme basic som med de fleste rører, bare at det ikke brukes smør.


Så tilsettes siktet mel-blanding og kokosmelk-blanding om hverandre og røres. 

 

Til slutt, opphakket ananas sammen med vaniljeekstrakt. (Det gule er konditorfarge, for å få litt farge på de)
Når det gjelder ananasen synes jeg små biter er best, store biter kan bli litt kvalmt, og kom som et sjokk på lillesøster, som ikke forventet en stor ananasbit midt i kaken. prøv deg frem. 
Fyll i formene. Sørg for å fordel ananasen, så ingen cupcakes blir uten. Mine ble litt små, så jeg fikk faktisk nesten 40 cupcakes ut av røra, men det fungerer. 


Så frosting.

Philadelfia og mykt smør piskes. 

Tilsett kokospulver. Det hadde jeg aldri prøvd før, så var spent. I ettertid har jeg funnet kokosmelkpulver, som er mye lettere å bruke. smaker sånn nogenlunde det samme, kokos-pulver er litt kornete, og gir en kokos-feel, mens kokosmelkpulver smaker mer som tykk kokosmelk. begge fungerer veldig bra i disse cupcakesene. 

Så tilsett litt malibu..

Og melis til passe røre. Min ble litt tynn så jeg i ettertid. Tok kanskje litt i med malibuen:P

Du kan se teksturen til kokospulveret, den blir mykere enn kokosmasse, men du kjenner det er kokos. 

Jeg blandet hvit og gul frosting i posen for å få en stripeeffekt.. Kunne ha tatt mer gult. Kokosmelkpulveret vil gi en mye fastere og bedre frosting å jobbe med

Et lite sugerør og en paraply i hver. Det er jo tross alt Piña Colada. 

 

Oppskrift:

Til 12 cupcakes:

2 egg
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt    (disse tre blandes og siktes i røra)

175 gr sukker
3 ss solsikkeolje
3 1/2 dl kokosmelk
Malibu som smakstilsetning
2 ts vaniljeekstrakt
3-6 ringer hermetisk ananas, tørket i kjøkkenpapir

 

Frosting; 
259 gr philadelfia
75 gr margarin, mykt
6 ts malibu
1 1/2 dl kokosmelkpulver/kokospulver
6 1/4 dl melis

18-20 min i 175 grader.

Enjoy:)

Himmelsk tomatsuppe

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme høst-supper. 

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vært forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om å finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis å beholde skallet på tomatene, for å få noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For å få av skallet på tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjærer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. så heller jeg kokende vann over dem, og lar det stå i et minutt. så skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy å ta av skallet.

Freser litt løk i olje til den blir blank. så har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt å ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brødbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter på 200 grader. 


På suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. Så la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser så da bruker jeg smoothiemaskina for å gjøre det her til en smooooth suppe.så tilbake på kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mørk buljong. På dette stadiet kan du ta i vann for å tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for å få med restene når jeg har i tomatene. Ta også i krydder. Her bruker jeg tørket basilikum. har du fersk, bør du definitivt gå for det. 

Så skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare stå og gjør noe annet imens, går innom og rører. Begynner også å helle i fløte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og  buljong, helt til du finner smaken du vil ha. 


Krutongene ble mørke og sprø. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.suppen serveres med en dæsj basillikum, litt fløte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stående i en stor boks i kjøleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stående. det holder en ukes tid.

Miks litt på oppskriften, finn din perfekte. Prøv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitløk, fersk basillikum. mmmm

Sparkling glitter- cake-pops

I helga var det klart for bursdagsfeiring for min fantastiske venninne, Bente. Og er det bursdag, må jeg ha med noe spiselig. Denne gangen ville jeg prøve meg på mer Cake-pops. Enkelt å ha i seg, og ser jo bra ut. Og jeg begynt å skjønne at det ikke er så vanskelig som det av og til ser ut som, så lenge du tar det med ro når du lager det. :)

Jeg ble inspirert av den alltid fantastiske Villa Perlesukker, og hennes glitrende cakepops hos Lene Alexandra. 

Som tidligere nevnt var jeg en tur i London i forrige uke, og der fikk jeg handlet meg litt spiselig glitter til en billig penge. Det er også mulig å få tak i det i Norge, men det kan være lurt å sjekke for eksempel Ebay. Leveringstiden er 3-7 dager, og prisen er mye lavere. Her er noen alternativer

Denne gangen prøvde jeg å lage en sjokoladebunn med skogsbær. Jeg kokte opp frosne skogsbær med litt sukker, til en tynn bærlake. Så blandet jeg det med min basiskake, annas favoritt Sjokoladekake. (det er også fullt lovlig å bruke toro, om du har dårlig tid, eller bare ikke orker å lage kaken fra bunnen. Når du tilsetter bær til toro-kaker løfter du smaken til et nytt nivå).

Den ser veldig rød ut, det skyldes bare bærene. Jeg har ikke tilsatt farge. 

For å hoppe litt frem. når kaken er stekt og avkjølt, smuldre den til små biter. Så blander du i frostingen. Jeg har brukt sjokoladefrosting. 

100 gr melis
100 gr smør
1 egg
100 gr smeltet sjokolade
den blander jeg med kakesmuldret, til jeg får en deigete masse. (ikke bland i alt med en gang... gi deg selv litt blandings-muligheter. Blir den for bløt, er det ikke bare å bake en ny kake. Melis er et nødalternativ som fungere bra som tykner.

Rull ut kuler, og legg til kjøling. Jeg har funnet ut at de bør ligge minimum 4 timer i kjøleskap. Gjerne over natten, om du har tid. Jo fastere, jo lettere å jobbe med.  

Smelt sjokolade eller pop-melts (kan kjøpes på jernia eller cacas). Om du bruker vanlig kokesjokolade kan det være greit å blande i litt kokosfett eller lignende, så den ikke blir for tykk. 

Så er det bare å gjøre klart arbeidsområdet. Når du skal bruke glitter bør du ha et bakepapir under. Det blir mye dryssing.  (husk å sjekke ut den kjekke karen i hjørnet)

Dypp pops eller lollipop-pinner i sjokoladen og stikk ned i kulen, og la det tørke et par minutter. Dette gjør av kakeballen ikke blir liggende igjen i sjokoladen når du skal dyppe. 

Dypp ballen i sjokolade, og så er det bare å drysse glitter rundt hele ballen. (husk å la litt av sjokoladen dryppe av først, ellers vil alt glitteret klumpe seg og falle av. 

Jeg brukte tre forskjellige farger. Gull, rød og noen få i Lilla, til bursdagsbarnet. 
jeg har ikke pops-stativ så jeg tørker popsene i havregryn og mel-bokser, for da holder de seg oppreist. og la dem forsiktig ned i en boks, da de var helt tørre. 

Når man skal spise disse må man være obs på å gape høyt, ellers sitter du igjen med glitterlepper. :) 

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits