november 2013

Ferske soft-Pretzels

Etter grsdagens churros til kveld, ble vi litt bitt av gate-mat basillen, og vi fant ut at jeg m prve pretzels ogs.

Den deilige, varme, myke gjrbaksten, dekket med salt. mmm..

Jeg fant en oppskrift p fantastiske food Network, som jeg prvde meg p. jeg fant mange forskjellige oppskrifter, og fremgangsmten var veldig forskjellig fra sted til sted. S den endret jeg litt p. Men oppskriften er som flger.

6-8 store pretzels

1,5 kopp varmt vann
1 ss sukker
2 ts salt
1 pk trrgjr
4,5 kopp hvetemel
0,5 dl smeltet smr

I tillegg:

Nytral olje eller formfett
Vann i en passe stor kasserolle
natron ( 1 kopp med natron pr 3 liter vann. )
Eggeplomme pisket med litt vann
Havsalt eller pretzelsalt

Ovn: 225 grader

Bland vann, sukker, salt og trrgjr i en bolle, og la det st fem minutter til det skummer. TIlsett s mel og smeltet smr..



Elt for hnd, med sleiv eller med eltekrok i kjkkenmaskin. Jeg valgte det siste..

Elt til passe deig. ca fem minutter med kjkkenmaskin.

Nr deigen er ferdig eltet, spray nytral olje eller formfett langs kampen av bollen. La s deigen heve til dobbel strrelse. ca 1 times tid, et lunt sted. jeg bruker sette min i sola (inne alts).
Del deigen i tte deler, og rull ut tynne plser. snurr sammen som vist p bildet, til en pretzel. Du kan selv velge hvordan du vil snurre sammen, jeg testet ut litt forskjellige.







Kok opp vann med natron, og legg hver pretzel nedi. Jeg tok en av gangen (liten kasserolle).





Stekespade er et greit verkty bruke.

P de oppskriftene jeg fant, var det forskjellige tider for denne kokeprosessen, alt fra 30 sek til 4 minutter. Jeg tok en mellomting og gikk for ca 1-1 1/2 minutt. Vanne skal smkoke.
Grunnen til denne kokingen i natronvann er for den gode skorpen, som kjennetegnes av pretsels. Du kan skippe det, men vil ikke f den samme opplevelsen.



Etter kokingen, pensle pretzelsen med egg-plomme-vann, og tryss over havsalt eller pretzelsalt. Jeg brukte litt lite salt p disse.





Stek i ca 15 minutter, til de er gyldenbrune og lett spr.. (prv ) la de hvile i 5-10 minutter.














mmmm... deilig..

Hjemmelagde Churros

Nr jeg tenker p ferie, tenker jeg p gatesnaks.. og hva er vel bedre gatesnack en den fantastiske spanske spesialiteten Churros. Jeg smakte mine frste churros i USA, og har etter det sneket meg til det i flere land. Da vi var i Praha i vr, fant jeg ogs Churros der, og skulle gi til samboeren, men kalde, steinharde churros var ikke akkurat det jeg ville vise fram. Skuffa.

Men etter ha blitt inspirert av Masterchef Norges forsk p lage Churros p et kvarter, mtte jeg jo prve hjemme. S jeg inspiserte oppskrifter jeg fant p nett, og lagde min egen.

1,5 dl vann
40 gr smrr
1/4 ts salt
1,5 dl hvetemel
5 ss sukker
2 eggs
2 ts vaniljesukker.

Olje til fritering. Raps eller solsikke.

Start med varme opp olje. Jeg valgte bruke solsikkeolje. Oljen m dekke en godt stykke opp kasserollen, min 5 cm. varm til omtrent 170-175 grader. Jeg hadde ikke temp-mler, s jeg bruke en liten deigklump til sjekke varmen med.

kok opp vann, smr og salt i en kasserolle.


Ml opp mel, vaniljesukker og sukker.




Nr vannsmret koker, tilsetter du melblandingen, og rr godt.

Rr til blandingen ser ut som en fast klump.

S tilsetter du eggene. Gjerne et om gangen.

Rr til blandingen blir glatt og fin. Den skal ikke vre flytende, men god og tykk.

FInn en sprytepose og tip. Du kan bruke tykk eller tynn. Manuelabruker en veldig tykk tip i sine xl-churros. jeg bruker en tynnere tip.

S fyller du posen med deig, og spryter ut plser i den varme oljen. Lengde bestemmer du litt selv, men det lnner seg ikke lage de altfor lange, da vil de bli vanskeligere snu.
La de syde i oljen til de begynner bli gylne. snu dem i ny og ne, og ikke g fra oljen.


Nr de ser ut som dette, er de ferdige. Ta dem ut, og legg dem p et papir til trking i noen minutter, fr du kan dyppe de i sukker.




De ble ikke helt like, men for meg gjr det ingenting. smaken er det viktige.









Jeg lagde ogs noen uten sukker til kjresten, som ikke flte helt for et sukkersjokk p kvelden.

Du kan ogs fylle dem med sjokolade, krem eller syltety, eller bare dyppe dem i deilig sjokoladedip.
Jeg liker mine bare med sukker og kanskje litt kanel.


Ordentlig kveldskos.. mmmm...

Pina Colada Cupcakes

I forbindelse med Joakim, min samboers fetter, sin bursdagsfeiring, ble jeg bedt om lage Pia Colada Cupcakes. Oppskriften fant vi i Hancock Cupcakes-baker Ingrid Hancock Bjerknes sin fine bok.

Jeg m si jeg var skeptisk. Pia Colada, dvs mye kokos, blandet med alkohol p en bursdagsfest, kunne bli katastrofe. Men jeg tar en utfordring.

Oppskriften var til 12 s jeg doblet, det skulle vre 23 cupcakes, nok til et stativ.

Starter med sukker og solsikkeolje som piskes.

Legg ananas p trkepapir for fjerne overfldig vske.

Bland kokosmelk og Malibu i en bolle.

Sukker og solsikkeolje piskes som sagt.

Tilsett egg, et av gangen. Samme basic som med de fleste rrer, bare at det ikke brukes smr.


S tilsettes siktet mel-blanding og kokosmelk-blanding om hverandre og rres.

Til slutt, opphakket ananas sammen med vaniljeekstrakt. (Det gule er konditorfarge, for f litt farge p de)
Nr det gjelder ananasen synes jeg sm biter er best, store biter kan bli litt kvalmt, og kom som et sjokk p lillesster, som ikke forventet en stor ananasbit midt i kaken. prv deg frem.




Fyll i formene. Srg for fordel ananasen, s ingen cupcakes blir uten.



Mine ble litt sm, s jeg fikk faktisk nesten 40 cupcakes ut av rra, men det fungerer.


S frosting.

Philadelfia og mykt smr piskes.

Tilsett kokospulver. Det hadde jeg aldri prvd fr, s var spent. I ettertid har jeg funnet kokosmelkpulver, som er mye lettere bruke. smaker snn nogenlunde det samme, kokos-pulver er litt kornete, og gir en kokos-feel, mens kokosmelkpulver smaker mer som tykk kokosmelk. begge fungerer veldig bra i disse cupcakesene.

S tilsett litt malibu..

Og melis til passe rre. Min ble litt tynn s jeg i ettertid. Tok kanskje litt i med malibuen:P

Du kan se teksturen til kokospulveret, den blir mykere enn kokosmasse, men du kjenner det er kokos.

Jeg blandet hvit og gul frosting i posen for f en stripeeffekt.. Kunne ha tatt mer gult.Kokosmelkpulveret vil gi en mye fastere og bedre frosting jobbe med

Et lite sugerr og en paraply i hver. Det er jo tross alt Pia Colada.

Oppskrift:

Til 12 cupcakes:

2 egg
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt (disse tre blandes og siktes i rra)

175 gr sukker
3 ss solsikkeolje
3 1/2 dl kokosmelk
Malibu som smakstilsetning
2 ts vaniljeekstrakt
3-6 ringer hermetisk ananas, trket i kjkkenpapir

Frosting;
259 gr philadelfia
75 gr margarin, mykt
6 ts malibu
1 1/2 dl kokosmelkpulver/kokospulver
6 1/4 dl melis

18-20 min i 175 grader.

Enjoy:)

Himmelsk tomatsuppe

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme hst-supper.

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vrt forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis beholde skallet p tomatene, for f noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For f av skallet p tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjrer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. s heller jeg kokende vann over dem, og lar det st i et minutt. s skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy ta av skallet.

Freser litt lk i olje til den blir blank. s har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brdbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter p 200 grader.


P suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. S la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser s da bruker jeg smoothiemaskina for gjre det her til en smooooth suppe.



s tilbake p kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mrk buljong. P dette stadiet kan du ta i vann for tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for f med restene nr jeg har i tomatene. Ta ogs i krydder. Her bruker jeg trket basilikum. har du fersk, br du definitivt g for det.

S skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare st og gjr noe annet imens, gr innom og rrer. Begynner ogs helle i flte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og buljong, helt til du finner smaken du vil ha.


Krutongene ble mrke og spr. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.



suppen serveres med en dsj basillikum, litt flte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stende i en stor boks i kjleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stende. det holder en ukes tid.

Miks litt p oppskriften, finn din perfekte. Prv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitlk, fersk basillikum. mmmm

Sparkling glitter- cake-pops

I helga var det klart for bursdagsfeiring for min fantastiske venninne, Bente. Og er det bursdag, m jeg ha med noe spiselig. Denne gangen ville jeg prve meg p mer Cake-pops. Enkelt ha i seg, og ser jo bra ut. Og jeg begynt skjnne at det ikke er s vanskelig som det av og til ser ut som, s lenge du tar det med ro nr du lager det. :)

Jeg ble inspirert av den alltid fantastiske Villa Perlesukker, og hennes glitrende cakepops hos Lene Alexandra.

Som tidligere nevnt var jeg en tur i London i forrige uke, og der fikk jeg handlet meg litt spiselig glitter til en billig penge. Det er ogs mulig f tak i det i Norge, men det kan vre lurt sjekke for eksempel Ebay. Leveringstiden er 3-7 dager, og prisen er mye lavere. Her er noen alternativer

Denne gangen prvde jeg lage en sjokoladebunn med skogsbr. Jeg kokte opp frosne skogsbr med litt sukker, til en tynn brlake. S blandet jeg det med min basiskake, annas favoritt Sjokoladekake. (det er ogs fullt lovlig bruke toro, om du har drlig tid, eller bare ikke orker lage kaken fra bunnen. Nr du tilsetter br til toro-kaker lfter du smaken til et nytt niv).

Den ser veldig rd ut, det skyldes bare brene. Jeg har ikke tilsatt farge.

For hoppe litt frem. nr kaken er stekt og avkjlt, smuldre den til sm biter. S blander du i frostingen. Jeg har brukt sjokoladefrosting.

100 gr melis
100 gr smr
1 egg
100 gr smeltet sjokolade
den blander jeg med kakesmuldret, til jeg fr en deigete masse. (ikke bland i alt med en gang... gi deg selv litt blandings-muligheter. Blir den for blt, er det ikke bare bake en ny kake. Melis er et ndalternativ som fungere bra som tykner.

Rull ut kuler, og legg til kjling. Jeg har funnet ut at de br ligge minimum 4 timer i kjleskap. Gjerne over natten, om du har tid. Jo fastere, jo lettere jobbe med.

Smelt sjokolade eller pop-melts (kan kjpes p jernia eller cacas). Om du bruker vanlig kokesjokolade kan det vre greit blande i litt kokosfett eller lignende, s den ikke blir for tykk.

S er det bare gjre klart arbeidsomrdet. Nr du skal bruke glitter br du ha et bakepapir under. Det blir mye dryssing. (husk sjekke ut den kjekke karen i hjrnet)

Dypp pops eller lollipop-pinner i sjokoladen og stikk ned i kulen, og la det trke et par minutter. Dette gjr av kakeballen ikke blir liggende igjen i sjokoladen nr du skal dyppe.

Dypp ballen i sjokolade, og s er det bare drysse glitter rundt hele ballen. (husk la litt av sjokoladen dryppe av frst, ellers vil alt glitteret klumpe seg og falle av.





Jeg brukte tre forskjellige farger. Gull, rd og noen f i Lilla, til bursdagsbarnet.




jeg har ikke pops-stativ s jeg trker popsene i havregryn og mel-bokser, for da holder de seg oppreist. og la dem forsiktig ned i en boks, da de var helt trre.

Nr man skal spise disse m man vre obs p gape hyt, ellers sitter du igjen med glitterlepper. :)

, Lrenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye gjre og alt for lite tid

hits