september 2011

Hjertesper

N er det snart jul og i r er jeg langt etter p julegavene. En hektisk sommer og hektisk hst har gjort at jeg enn ikke er igang. Men jeg skulle da prve. Men hjertesper.

Fikk tak i noen herlige hjerteformer p billigsalg p Kakeboksen som jeg mtte prve. Minnet litt om lovehearts.

Smeltet litt spe, har av alle ting 7 kg spe stende.

Rde hjerter selvflgelig.


Tok noen store ogs, hadde litt spe til overs.

Hjertene ble ste. De skal etterhvert inn i mer spe, men det blir ikke idag.

Hper bare jeg blir ferdig med alle gavene fr jul. Kjenner stresset kommer:)

Pia Colada Cupcakes

I forbindelse med Joakim, min samboers fetter, sin bursdagsfeiring, ble jeg bedt om lage Pia Colada Cupcakes. Oppskriften fant vi i Hancock Cupcakes-baker Ingrid Hancock Bjerknes sin fine bok.

Jeg m si jeg var skeptisk. Pia Colada, dvs mye kokos, blandet med alkohol p en bursdagsfest, kunne bli katastrofe. Men jeg tar en utfordring.

Oppskriften var til 12 s jeg doblet, det skulle vre 23 cupcakes, nok til et stativ.

Starter med sukker og solsikkeolje som piskes.

Legg ananas p trkepapir for fjerne overfldig vske.

Bland kokosmelk og Malibu i en bolle.

Sukker og solsikkeolje piskes som sagt.

Tilsett egg, et av gangen. Samme basic som med de fleste rrer, bare at det ikke brukes smr.


S tilsettes siktet mel-blanding og kokosmelk-blanding om hverandre og rres.

Til slutt, opphakket ananas sammen med vaniljeekstrakt. (Det gule er konditorfarge, for f litt farge p de)




Fyll i formene. Srg for fordel ananasen, s ingen cupcakes blir uten.



Mine ble litt sm, s jeg fikk faktisk nesten 40 cupcakes ut av rra, men det fungerer.


S frosting.

Philadelfia og mykt smr piskes.

Tilsett kokospulver. Det hadde jeg aldri prvd fr, s var spent.

S tilsett litt malibu..

Og melis til passe rre. Min ble litt tynn s jeg i ettertid. Tok kanskje litt i med malibuen:P

Du kan se teksturen til kokospulveret, den blir mykere enn kokosmasse, men du kjenner det er kokos.

Jeg blandet hvit og gul frosting i posen for f en stripeeffekt.. Kunne ha tatt mer gult.

Et lite sugerr og en paraply i hver. Det er jo tross alt Pia Colada.

Oppskrift:

Til 12 cupcakes:

2 egg
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt (disse tre blandes og siktes i rra)

175 gr sukker
3 ss solsikkeolje
3 1/2 dl kokosmelk
Malibu som smakstilsetning
2 ts vaniljeekstrakt
3-6 ringer hermetisk ananas, trket i kjkkenpapir

Frosting;
259 gr philadelfia
75 gr margarin, mykt
6 ts malibu
1 1/2 dl kokosmelkpulver
6 1/4 dl melis

18-20 min i 175 grader.

Enjoy:)

Kinesisk Blomsterte

For noen mneder tilbake hrte jeg for frste gang om fenomenet Kinesisk blomstete. Det vil si en tekule du putter i vann som blir til en blomst. skal visst vre umtelig populrt i Kina.

Lette i lang tid etter noen som hadde dette, utrolig vanskelig finne. Til slutt fant jeg en type p Black Cat i Oslo. Det mtte vi jo prve. Prisen var det ingenting si p; 10,- pr blomst. Men jeg var som sagt spent p hvilken blomst som poppet ut av denne lille "ballen"



Ser litt ut som en strhatt.

Putt kulen i glassbeholderen og hell kokende vann over.

Etter en stund begynner blomsten utfolde seg, og synker til bunnen, mens en sterk lukt av jasmin sprer seg.


Her skjer det noe..

Og plutselig var det en blomst der.

Den var p ingen mte s vakker og spennende som jeg har sett andre te-typer vre, og jeg jakter fremdeles en kinesisk blomster-te som jeg vil like. Smaken p denne var heller ikke optimal, og det ble ikke drukket opp.

Men det var spennende st se p dette fenomenet, og vil sikkert vre morsomt sette p bordet nr man har besk.

Hvis noen vet av andre steder man fr kjpt denne teen er det baaare si ifra:)

Tomatsuppe fra heaven

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme hst-supper.

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vrt forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis beholde skallet p tomatene, for f noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For f av skallet p tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjrer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. s heller jeg kokende vann over dem, og lar det st i et minutt. s skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy ta av skallet.

Freser litt lk i olje til den blir blank. s har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brdbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter p 200 grader.


P suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. S la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser s da bruker jeg smoothiemaskina for gjre det her til en smooooth suppe.



s tilbake p kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mrk buljong. P dette stadiet kan du ta i vann for tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for f med restene nr jeg har i tomatene. Ta ogs i krydder. Her bruker jeg trket basilikum. har du fersk, br du definitivt g for det.

S skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare st og gjr noe annet imens, gr innom og rrer. Begynner ogs helle i flte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og buljong, helt til du finner smaken du vil ha.


Krutongene ble mrke og spr. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.



suppen serveres med en dsj basillikum, litt flte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stende i en stor boks i kjleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stende. det holder en ukes tid.

Miks litt p oppskriften, finn din perfekte. Prv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitlk, fersk basillikum. mmmm

Grov Eplekake

Jeg er utrolig glad i bake kaker, og liker utfordringer med nye oppskrifter og nye kaketyper.
Men eplekake har jeg aldri vrt snn kjempeglad i, s det er ikke noe jeg hiver meg rundt og baker selv. Men EN eplakake kan jeg ikke motst, og det er mammas oppskrift, som hun fikk oppskrift p under en ferie p vestlandet et sted. Og den elsker jeg.

Oppigjennom rene har det blitt en fast bursdagskake for meg, og p et tidspunkt kalte jeg den 11 september kake. Jeg har bursdag 10 sept, og p 11 sept 2001, satt jeg i sofaen og spiste rester av den kaken nr jeg fikk se flyene kjre inn i tvillingtrnene.

De siste rene har det ikke blitt mye av denne kaken, siden jeg ikke har tenkt p bake den selv. Men etter et par dager der folk har skrevet mye om eplekake p facebook, klarte jeg ikke dy meg, og bestemte meg for prve.

kaken er en eplekake med grov bunn og rmmekrem.

bunnen har veldig deigete konsistens, s det ble bare presse den ned i formen med litt mel.




P en kake blir det tre epler. Bruker norske, med tanke p at det finnes for yeblikket.


Det ser litt lite ute, men blir nok. Disse bitene ble litt store, og neste gang vil jeg bruke mindre biter.


Fr jeg satte inn kaken helte jeg over rmme-egg blandingen s eplene ble dekt. Den steker en halvtime.


kaken ble veldig god, men som sagt, litt for store eplebiter. De norske eplene er litt sure og ble ikke ordentlig gjennomkokte s ble litt for syrlig. Ellers er jeg fornyd.

Men ser potensiale til gjre denne litt mer spennende. Har en plan om stikke ut hjerter av epler og bruke det, men vi fr se.

politikake

Ceilie fylte r denne helga, og bestilte en kake med polititema..

Det var en enkel sak lage.

Kaken er en sjokoladekake med ganache.. Puppene er av ren ganache.. Bursdagsbarnet er nemlig veeldig glad i det, og ba om ekstra, s det er brukt en boks flte og 500 gr mrk sjokolade til hele kaken.

Kaken er trukket med fondant













Er ikke helt fornyd med detaljene, men er ikke helt der enn at det norske politi-logoen sitter i fingrene, men men..

Bursdagsbarnet ble iallefall fornyd

Tiara i glasur

I forbindelse med bursdagskaken i forrige uke, ville jeg ha en tiara p kaken min. Det var tross alt en prinsessebursdag.

Jeg fant en forklaring p hvordan man lager tiara i Royal Icing. Den finner du HER.

Jeg fant ogs flere forskjellige maler p kakefesten, og brukte en av disse.

Fest malen rundt en rund form du nsker bruke. jeg mtte ta hensyn til strrelsen p den verste kaken, og at tiaraen ikke mtte ha en strre omkrets, og bestemte meg for bruke en brusflaske.

Srg for feste malen ordentlig. S tar du bakepapir over. Siden bakepapiret er gjennomsiktig, vil mnstret vises, og glasuren vil ikke feste seg til papiret.

S lager du royal Icing, eller vanlig glasur som vi kaller det i Norge. Eggehvite, melis og sitron. Du kan ogs tilsette litt farge, eller glitter. Jeg prvde, men tilsatte ikke nok.

Ved bruke en liten tip starter du. jeg har brukt Wilton tip #3. Du kan godt bruke tip #1, men da m du ta flere ganger.

Jeg brukte rosa sukkerperler, siden kaken skal vre rosa. Husk at disse m du sette p underveis, for ellers trker icingen. Det krever litt fokus, men for ei som er en n00b nr det gjelder tegning, var dette utrolig lett.

Du flger mnsteret, og selv om det blir litt skjevt gjr det ingenting. Det blir likevel fint.

Etter den er ferdig, m den trke. P malen sto det minimum 8 timer, og helst noen dager. Min sto i fire dager. Etter det prvde jeg ta den av. Det gikk smurt.
Hvis den brekker litt er det ingen fare, for du kan bruke mer glasur som lim uten at det vises. Men denne gikk perfekt.

PROBLEMET:

Siste dagen fr kaken skulle spises skulle jeg sette p tiaraen. jeg hadde oppbevart den opp skapet, for ikke komme borti den. Jeg hadde ved flere anledninger tatt den ned og vist den fram, men da jeg skulle ta den ned n, mistet jeg den, og den gikk i tusen biter.
Det betydde en ny tiara. S jeg prvde p nytt. TO GANGER. for denne gangen hadde jeg ikke like god tid til trke den, og mtte ta den etter 8 timer. den siste tiaraen var ferdig trket en time fr gjestene kom. Den ble mye mindre, fordi jeg ikke tok noen sjanser, men det holdt. Brakk et sted, men limte det med glasur.. Og jeg ble veldig fornyd.

Skal definitivt prve dette flere ganger



En saftig kake

Jeg har tidligere hatt problemer med f kakene til smake som jeg vil. de blir trre i kanten, vanskelig dele, og enda vanskeligere skjre til.

Men s kom jeg over annas favoritt... En utrolig saftig kake, med tykk og luftig deig.

I sommer har jeg brukt denne kaken p samtlige prosjekter, og jeg er kjempefornyd.

Oppskriften er litt mer avansert enn hva jeg har brukt fr, med veldig nyaktige ml, og litt mer arbeid enn mine tidligere oppskrifter. Men den fungerer, og er virkelig verdt arbeidet.

I tillegg til denne oppskriften, bruker jeg ogs et av annas triks for f til en jevn kake. Nemlig hndklr.

Det tar veldig lang tid steke kaken, men den blir alltid helt jevn, og i tillegg blir den saftig hele veien igjennom.

Deigen tar litt tid, men blir luftig og herlig.

Nr du skal fylle formene, bruk bakepapir all the way... MYE lettere, i tillegg, har den en tendens til heve over formen, og da m bakepapiret g over formen.

Bruk et vtt hndkle, eller eventuelt flere, tynne. Jeg bruker et stort, men strrelsen varierer selvflgelig p kaken. sm kaker, sm hndklr. Vr obs p at de ikke m trke, da m du vanne dem..




Steketiden blir veldig lang, og du m holde ye med den. P slutten av steketiden, ta av hndklrne, s kanten blir stekt.

Kaken blir som du ser helt jevn. Den blir utrolig saftig hele veien igjennom og kjempelett dele.

Har aldri kunnet bruke tre lags p andre "vanlige" kaker.

Er ogs denne jeg skal bruke idag, nr jeg starter p helgens politi-kake..

bursdagskake

Er det noe som krever litt ekstra, er det min egen bursdag. Og da mtte jeg jo lage kaken min selv..

Den hadde jeg planlagt lenge, og til tross for flere katastrofer, ble jeg ganske fornyd med sluttresultatet.





Den verste kaken er Sjokolade med ganache i toppen, vanilje med sjokoladekrem i midten, og red velvet i bunnen.

Askepott er fylt med banan og sjokolade, og ostekrem.

Turen ned fra toppen av Norge

I et tidligere innlegg skrev jeg om turen opp p Galdhpiggen.

Turen opp var fantastisk. Men det var turen ned som var spennende, og som har satt sine preg.

For det frste tok turen ned ganske lang tid, fordi to personer hadde falt og brukket det ene og det andre oppi fjellheimen s vi mtte vente en god stund fr vi fikk g ned. Men det gikk fint, vi hadde det tross alt koselig.

Bratt som du ser...



Men denne ventingen og styringen gjorde at nr guidene fortalte ved breen at vi kunne g i vrt eget tempo ned, var det akkurat det vi gjorde. sprintet ivei. Det gikk fort, og jeg merket at jeg ikke engang hadde tid til ta bilder. I tillegg begynte jeg bli sliten, og var virkelig gretten ovenfor mine turkamerater









Noen bilder ble det jo...


Ca halvannen km fra Juvasshytta, der vi stoppet ifjor, ironisk nok begynte jeg smlpe. Hoppet fra sten til sten. Jeg ville ned, bytte til finstasen og hit the town. Det var planen. Ut og danse.

I et av mine fantastiske steg hopper jeg ned fra en sten, og allerede da den frste delen av skoa treffer bakken, kjenner jeg at dette gr til helvette. Jeg lander helt skjevt. I et panisk forsk p redde meg selv tar jeg for med andre foten, men jeg lander feil p denne ogs. Jeg kjenner fttene vri seg i uvante stillinger. Stillinger de IKKE skal vri seg i..

Jeg faller, og ser nok helt latterlig ut der jeg lander. Med kamerareimen surret rundt armen, kamera krampeaktig fast i armen. Kameraet har det bra.





Det blir fort klart at dette gjr veeeeldig vondt, og at turen ned kanskje ikke gr s greit som jeg hadde tenkt.

Karine blir sendt i hui og hast ned til bilen, hvor hun skal kjre til skisenteret, og plukke oss opp der. Men jeg og Sigrid, for andre ret p rad, hinker oss ned mot skisenteret, som ligger litt nrmere enn selve Juvasshytta..

Det er en tung tur, som innebrer fire steg, et fall, grting, litt ging, litt grting, noen steg, fall.. Men vi kommer oss ned. Der blir jeg plassert i baksetet, og ligger der. Irritert, forbanna, og i store smerter.
Vi skulle ut. Det var planen. Og sta som jeg er. Vi skal ut.

Disse bildene er fra baksetet p tur ned..

Etter ha kjrt i ca fem timer er vi tilbake i oslo. Vi kjrer hjemom p Lrenskog der vi henter sminke, kjoler, alkohol og krykka til svigermor. Oh, yes vi skal p byen. Etter ha hivd ned med cider og etterhvert drinker, begynner smerten roe seg, og vi trasker ut, meg med krykke.

Det blir en fin kveld, tatt i betrakning..

Men.. Neste r, kanskje det blir en fjelltur der jeg kommer helt opp.. og helt ned:):)



Blomsterhagen

For en ukes tid siden var jeg hjemme i Martna og bursdag.

Og hver gang jeg er hjemme hos mamma blir jeg imponert over hagen. Den utvikler seg, og jeg mistenker at den kanskje lever sitt eget liv.

Jeg mtte bare ta en runde rundt og se p blomstene som spirer der nede..












For mektig kake

En kake skal smelte p tungen

Sette smakene i gang

Skal f yne til lukke seg

Og vre en gastronomisk drm

Det skal vre noe du har fortjent

Noe du unner deg.

MEN

Et problem jeg ofte mter med mine kaker er at de er FOR MEKTIGE.

Eksempler:

Min frste kake. Sjokoladekake fylt med ganache og sjokoladekrem, dekket med amerikansk sjokoladekrem og fondant.. mektig.


Dpskake.. Dette er bare den nederste delen, det var litt mer ganache og en halv kake opp dette ogs. Dette er Annas Sjokoladekake, en mektig og kompakt kake.


En av mine favoritter, banan og chocolate-chip med cream cheese...


Jamie Olivers SjokoladeTerte er en av mine spesialiteter. Ikke noe mockin about med denne. Den er det den er, men det er en kake som det kan g sport i spise mer enn et stykke av. Rett og slett fordi det er nesten bare sjokolade.. Mektig!!!!

Er det snn at kaker SKAL vre mektige, eller finnes det alternativer der folk kan spise mer enn et stykke..

Jeg leter desperat etter en kake som kan serveres sammen med alkohol, uten at folk blir kvalme

Konfirmasjonskake

Lise Benette var i r konfirmant, og jeg benyttet muligheten til lage en kake.

Hun hadde blomster som tema for konfirmasjonen, s naturlig nok mtte jeg ha en kake fylt av blomster.

Kaken er en sjokolade-bringebrkake, trukket med rosa smrkrem.



Blomstene er fondant.












, Lrenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye gjre og alt for lite tid

hits