september 2011

Hjertesåper

Nå er det snart jul og i år er jeg langt etter på julegavene. En hektisk sommer og hektisk høst har gjort at jeg ennå ikke er igang. Men jeg skulle da prøve. Men hjertesåper.

Fikk tak i noen herlige hjerteformer på billigsalg på Kakeboksen som jeg måtte prøve. Minnet litt om lovehearts.

 

Smeltet litt såpe, har av alle ting 7 kg såpe stående.

Røde hjerter selvfølgelig.


Tok noen store også, hadde litt såpe til overs.

 

Hjertene ble søte. De skal etterhvert inn i mer såpe, men det blir ikke idag.

Håper bare jeg blir ferdig med alle gavene før jul. Kjenner stresset kommer:)

Piña Colada Cupcakes

I forbindelse med Joakim, min samboers fetter, sin bursdagsfeiring, ble jeg bedt om å lage Piña Colada Cupcakes. Oppskriften fant vi i Hancock Cupcakes-baker Ingrid Hancock Bjerknes sin fine bok.

Jeg må si jeg var skeptisk. Piña Colada, dvs mye kokos, blandet med alkohol på en bursdagsfest, kunne bli katastrofe. Men jeg tar en utfordring.

Oppskriften var til 12 så jeg doblet, det skulle være 23 cupcakes, nok til et stativ.

 

Starter med sukker og solsikkeolje som piskes.

 

Legg ananas på tørkepapir for å fjerne overflødig væske.

Bland kokosmelk og Malibu i en bolle.

Sukker og solsikkeolje piskes som sagt.

Tilsett egg, et av gangen. Samme basic som med de fleste rører, bare at det ikke brukes smør.


Så tilsettes siktet mel-blanding og kokosmelk-blanding om hverandre og røres.

 

Til slutt, opphakket ananas sammen med vaniljeekstrakt. (Det gule er konditorfarge, for å få litt farge på de)




Fyll i formene. Sørg for å fordel ananasen, så ingen cupcakes blir uten.



Mine ble litt små, så jeg fikk faktisk nesten 40 cupcakes ut av røra, men det fungerer.


Så frosting.

Philadelfia og mykt smør piskes.

Tilsett kokospulver. Det hadde jeg aldri prøvd før, så var spent.

Så tilsett litt malibu..

Og melis til passe røre. Min ble litt tynn så jeg i ettertid. Tok kanskje litt i med malibuen:P

Du kan se teksturen til kokospulveret, den blir mykere enn kokosmasse, men du kjenner det er kokos.

Jeg blandet hvit og gul frosting i posen for å få en stripeeffekt.. Kunne ha tatt mer gult.

Et lite sugerør og en paraply i hver. Det er jo tross alt Piña Colada.

 

Oppskrift:

Til 12 cupcakes:

2 egg
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt    (disse tre blandes og siktes i røra)

175 gr sukker
3 ss solsikkeolje
3 1/2 dl kokosmelk
Malibu som smakstilsetning
2 ts vaniljeekstrakt
3-6 ringer hermetisk ananas, tørket i kjøkkenpapir

 

Frosting;
259 gr philadelfia
75 gr margarin, mykt
6 ts malibu
1 1/2 dl kokosmelkpulver
6 1/4 dl melis

18-20 min i 175 grader.

Enjoy:)

Kinesisk Blomsterte

For noen måneder tilbake hørte jeg for første gang om fenomenet Kinesisk blomstete. Det vil si en tekule du putter i vann som blir til en blomst. skal visst være umåtelig populært i Kina.

Lette i lang tid etter noen som hadde dette, utrolig vanskelig å finne. Til slutt fant jeg en type på Black Cat i Oslo. Det måtte vi jo prøve. Prisen var det ingenting å si på; 10,- pr blomst. Men jeg var som sagt spent på hvilken blomst som poppet ut av denne lille "ballen"

 



Ser litt ut som en stråhatt.

Putt kulen i glassbeholderen og hell kokende vann over.

Etter en stund begynner blomsten å utfolde seg, og synker til bunnen, mens en sterk lukt av jasmin sprer seg.


Her skjer det noe..

 

Og plutselig var det en blomst der.

Den var på ingen måte så vakker og spennende som jeg har sett andre te-typer være, og jeg jakter fremdeles en kinesisk blomster-te som jeg vil like. Smaken på denne var heller ikke optimal, og det ble ikke drukket opp.

Men det var spennende å stå å se på dette fenomenet, og vil sikkert være morsomt å sette på bordet når man har besøk.

Hvis noen vet av andre steder man får kjøpt denne teen er det baaare å si ifra:)

Tomatsuppe fra heaven

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme høst-supper. 

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vært forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om å finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis å beholde skallet på tomatene, for å få noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For å få av skallet på tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjærer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. så heller jeg kokende vann over dem, og lar det stå i et minutt. så skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy å ta av skallet.

Freser litt løk i olje til den blir blank. så har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt å ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brødbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter på 200 grader. 


På suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. Så la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser så da bruker jeg smoothiemaskina for å gjøre det her til en smooooth suppe.



så tilbake på kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mørk buljong. På dette stadiet kan du ta i vann for å tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for å få med restene når jeg har i tomatene. Ta også i krydder. Her bruker jeg tørket basilikum. har du fersk, bør du definitivt gå for det. 

Så skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare stå og gjør noe annet imens, går innom og rører. Begynner også å helle i fløte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og  buljong, helt til du finner smaken du vil ha.


Krutongene ble mørke og sprø. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.



suppen serveres med en dæsj basillikum, litt fløte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stående i en stor boks i kjøleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stående. det holder en ukes tid.

Miks litt på oppskriften, finn din perfekte. Prøv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitløk, fersk basillikum. mmmm

Grov Eplekake

Jeg er utrolig glad i å bake kaker, og liker utfordringer med nye oppskrifter og nye kaketyper.
Men eplekake har jeg aldri vært sånn kjempeglad i, så det er ikke noe jeg hiver meg rundt og baker selv. Men EN eplakake kan jeg ikke motstå, og det er mammas oppskrift, som hun fikk oppskrift på under en ferie på vestlandet et sted. Og den elsker jeg.

Oppigjennom årene har det blitt en fast bursdagskake for meg, og på et tidspunkt kalte jeg den 11 september kake. Jeg har bursdag 10 sept, og på 11 sept 2001, satt jeg i sofaen og spiste rester av den kaken når jeg fikk se flyene kjøre inn i tvillingtårnene.

De siste årene har det ikke blitt mye av denne kaken, siden jeg ikke har tenkt på å bake den selv. Men etter et par dager der folk har skrevet mye om eplekake på facebook, klarte jeg ikke å dy meg, og bestemte meg for å prøve.

kaken er en eplekake med grov bunn og rømmekrem.

bunnen har veldig deigete konsistens, så det ble bare å presse den ned i formen med litt mel.




På en kake blir det tre epler. Bruker norske, med tanke på at det finnes for øyeblikket.


Det ser litt lite ute, men blir nok. Disse bitene ble litt store, og neste gang vil jeg bruke mindre biter.


Før jeg satte inn kaken helte jeg over rømme-egg blandingen så eplene ble dekt. Den steker en halvtime.


kaken ble veldig god, men som sagt, litt for store eplebiter. De norske eplene er litt sure og ble ikke ordentlig gjennomkokte så ble litt for syrlig. Ellers er jeg fornøyd.

 

Men ser potensiale til å gjøre denne litt mer spennende. Har en plan om å stikke ut hjerter av epler og bruke det, men vi får se.

politikake

Ceilie fylte år denne helga, og bestilte en kake med polititema..

Det var en enkel sak å lage.

 

Kaken er en sjokoladekake med ganache.. Puppene er av ren ganache.. Bursdagsbarnet er nemlig veeldig glad i det, og ba om ekstra, så det er brukt en boks fløte og 500 gr mørk sjokolade til hele kaken.

Kaken er trukket med fondant













Er ikke helt fornøyd med detaljene, men er ikke helt der ennå at det norske politi-logoen sitter i fingrene, men men..

Bursdagsbarnet ble iallefall fornøyd

Tiara i glasur

I forbindelse med bursdagskaken i forrige uke, ville jeg ha en tiara på  kaken min. Det var tross alt en prinsessebursdag.

 

Jeg fant en forklaring på hvordan man lager tiara i Royal Icing. Den finner du HER.

Jeg fant også flere forskjellige maler på kakefesten, og brukte en av disse.

Fest malen rundt en rund form du ønsker å bruke. jeg måtte ta hensyn til størrelsen på den øverste kaken, og at tiaraen ikke måtte ha en større omkrets, og bestemte meg for å bruke en brusflaske.

Sørg for å feste malen ordentlig. Så tar du bakepapir over. Siden bakepapiret er gjennomsiktig, vil mønstret vises, og glasuren vil ikke feste seg til papiret.

Så lager du royal Icing, eller vanlig glasur som vi kaller det i Norge. Eggehvite, melis og sitron. Du kan også tilsette litt farge, eller glitter. Jeg prøvde, men tilsatte ikke nok.

Ved å bruke en liten tip starter du. jeg har brukt Wilton tip #3. Du kan godt bruke tip #1, men da må du ta flere ganger.

Jeg brukte rosa sukkerperler, siden kaken skal være rosa. Husk at disse må du sette på underveis, for ellers tørker icingen. Det krever litt fokus, men for ei som er  en n00b når det gjelder tegning, var dette utrolig lett.

Du følger mønsteret, og selv om det blir litt skjevt gjør det ingenting. Det blir likevel fint.

 

Etter den er ferdig, må den tørke. På malen sto det minimum 8 timer, og helst noen dager. Min sto i fire dager. Etter det prøvde jeg å ta den av. Det gikk smurt.
Hvis den brekker litt er det ingen fare, for du kan bruke mer glasur som lim uten at det vises. Men denne gikk perfekt.

PROBLEMET:

Siste dagen før kaken skulle spises skulle jeg sette på tiaraen. jeg hadde oppbevart den oppå skapet, for å ikke komme borti den. Jeg hadde ved flere anledninger tatt den ned og vist den fram, men da jeg skulle ta den ned nå, mistet jeg den, og den gikk i tusen biter.
Det betydde en ny tiara. Så jeg prøvde på nytt. TO GANGER. for denne gangen hadde jeg ikke like god tid til å tørke den, og måtte ta den etter 8 timer. den siste tiaraen var ferdig tørket en time før gjestene kom. Den ble mye mindre, fordi jeg ikke tok noen sjanser, men det holdt. Brakk et sted, men limte det med glasur.. Og jeg ble veldig fornøyd.

Skal definitivt prøve dette flere ganger



En saftig kake

Jeg har tidligere hatt problemer med å få kakene til å smake som jeg vil. de blir tørre i kanten, vanskelig å dele, og enda vanskeligere å skjære til.

Men så kom jeg over annas favoritt... En utrolig saftig kake, med tykk og luftig deig.

I sommer har jeg brukt denne kaken på samtlige prosjekter, og jeg er kjempefornøyd.

Oppskriften er litt  mer avansert enn hva jeg har brukt før, med veldig nøyaktige mål, og litt mer arbeid enn mine tidligere oppskrifter. Men den fungerer, og er virkelig verdt arbeidet.

I tillegg til denne oppskriften, bruker jeg også et av annas triks for å få til en jevn kake. Nemlig håndklær.

Det tar veldig lang tid å steke kaken, men den blir alltid helt jevn, og i tillegg blir den saftig hele veien igjennom.

Deigen tar litt tid, men blir luftig og herlig.

Når du skal fylle formene, bruk bakepapir all the way... MYE lettere, i tillegg, har den en tendens til å heve over formen, og da må bakepapiret gå over formen.

Bruk et vått håndkle, eller eventuelt flere, tynne. Jeg bruker et stort, men størrelsen varierer selvfølgelig på kaken. små kaker, små håndklær. Vær obs på at de ikke må tørke, da må du vanne dem..




Steketiden blir veldig lang, og du må holde øye med den. På slutten av steketiden, ta av håndklærne, så kanten blir stekt.

Kaken blir som du ser helt jevn. Den blir utrolig saftig hele veien igjennom og kjempelett å dele.

Har aldri kunnet bruke tre lags på andre "vanlige" kaker.

 

Er også denne jeg skal bruke idag, når jeg starter på helgens politi-kake..

 

bursdagskake

Er det noe som krever litt ekstra, er det min egen bursdag. Og da måtte jeg jo lage kaken min selv..

Den hadde jeg planlagt lenge, og til tross for flere katastrofer, ble jeg ganske fornøyd med sluttresultatet.

 





Den øverste kaken er Sjokolade med ganache i toppen, vanilje med sjokoladekrem i midten, og red velvet i bunnen.

Askepott er fylt med banan og sjokolade, og ostekrem.

 

Turen ned fra toppen av Norge

I et tidligere innlegg skrev jeg om turen opp på Galdhøpiggen.

Turen opp var fantastisk. Men det var turen ned som var spennende, og som har satt sine preg.

For det første tok turen ned ganske lang tid, fordi to personer hadde falt og brukket det ene og det andre oppi fjellheimen så vi måtte vente en god stund før vi fikk gå ned. Men det gikk fint, vi hadde det tross alt koselig.

Bratt som du ser...



Men denne ventingen og styringen gjorde at når guidene fortalte ved breen at vi kunne gå i vårt eget tempo ned, var det akkurat det vi gjorde. sprintet ivei. Det gikk fort, og jeg merket at jeg ikke engang hadde tid til å ta bilder. I tillegg begynte jeg å bli sliten, og var virkelig gretten ovenfor mine turkamerater









Noen bilder ble det jo...


Ca halvannen km fra Juvasshytta, der vi stoppet ifjor, ironisk nok begynte jeg å småløpe. Hoppet fra sten til sten. Jeg  ville ned, bytte til finstasen og hit the town. Det var planen. Ut og danse.

I et av mine fantastiske steg hopper jeg ned fra en sten, og allerede da den første delen av skoa treffer bakken, kjenner jeg at dette går til helvette. Jeg lander helt skjevt. I et panisk forsøk på å redde meg selv tar jeg for med andre foten, men jeg lander feil på denne også. Jeg kjenner føttene vri seg i uvante stillinger. Stillinger de IKKE skal vri seg i..

Jeg faller, og ser nok helt latterlig ut der jeg lander. Med kamerareimen surret rundt armen, kamera krampeaktig fast i armen. Kameraet har det bra.





Det blir fort klart at dette gjør veeeeldig vondt, og at turen ned kanskje ikke går så greit som jeg hadde tenkt.

Karine blir sendt i hui og hast ned til bilen, hvor hun skal kjøre til skisenteret, og plukke oss opp der. Men jeg og Sigrid, for andre året på rad, hinker oss ned mot skisenteret, som ligger litt nærmere enn selve Juvasshytta..

Det er en tung tur, som innebærer fire steg, et fall, gråting, litt gåing, litt gråting, noen steg, fall.. Men vi kommer oss ned. Der blir jeg plassert i baksetet,  og ligger der. Irritert, forbanna, og i store smerter.
Vi skulle ut. Det var planen. Og sta som jeg er. Vi skal ut.

Disse bildene er fra baksetet på tur ned..

Etter å ha kjørt i ca fem timer er vi tilbake i oslo. Vi kjører hjemom på Lørenskog der vi henter sminke, kjoler, alkohol og krykka til svigermor. Oh, yes vi skal på byen. Etter å ha hivd ned med cider og etterhvert drinker, begynner smerten å roe seg, og vi trasker ut, meg med krykke.

Det blir en fin kveld, tatt i betrakning..

Men.. Neste år, kanskje det blir en fjelltur der jeg kommer helt opp.. og helt ned:):)

 

Blomsterhagen

For en ukes tid siden var jeg hjemme i Martna og bursdag.

Og hver gang jeg er hjemme hos mamma blir jeg imponert over hagen. Den utvikler seg, og jeg mistenker at den kanskje lever sitt eget liv.

Jeg måtte bare ta en runde rundt og se på blomstene som spirer der nede..

 












For mektig kake

En kake skal smelte på tungen

Sette smakene i gang

Skal få øyne til å lukke seg

Og være en gastronomisk drøm

Det skal være noe du har fortjent

Noe du unner deg.

 

MEN

 

Et problem jeg ofte møter med mine kaker er at de er FOR MEKTIGE.

 

Eksempler:

Min første kake. Sjokoladekake fylt med ganache og sjokoladekrem, dekket med amerikansk sjokoladekrem og fondant.. mektig.

 


Dåpskake.. Dette er bare den nederste delen, det var litt mer ganache og en halv kake oppå dette også. Dette er Annas Sjokoladekake, en mektig og kompakt kake.


En av mine favoritter, banan og chocolate-chip med cream cheese...

 


Jamie Olivers SjokoladeTerte er en av mine spesialiteter. Ikke noe mockin about med denne. Den er det den er, men det er en kake som det kan gå sport i å spise mer enn et stykke av. Rett og slett fordi det er nesten bare sjokolade.. Mektig!!!!

Er det sånn at kaker SKAL være mektige, eller finnes det alternativer der folk kan spise mer enn et stykke..

Jeg leter desperat etter en kake som kan serveres sammen med alkohol, uten at folk blir kvalme

Konfirmasjonskake

Lise Benette var i år konfirmant, og jeg benyttet muligheten til å lage en kake.

Hun hadde blomster som tema for konfirmasjonen, så naturlig nok måtte jeg ha en kake fylt av blomster.

 

Kaken er en sjokolade-bringebærkake, trukket med rosa smørkrem.



Blomstene er fondant.












, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits