juli 2013

tenker du når du spiser?

Hva spiser du da? 

Jo, jeg er dritt lei det spørsmålet. jeg er dritt lei mas om hva man bør spise. Jeg har mine vaner, og de fortsetter jeg med.

En av vanene er noe jeg startet med for lenge siden, men som jeg i det siste av og til har glemt. og det er porsjonering.

 

Vi lever i en hverdag hvor måltidene preges av duppeditter, tver og diskusjoner. Jeg vet ikke om et eneste måltid hvor jeg sitter og fokuserer på det jeg spiser. Som regel jobber jeg, diskuterer med kollegaer, eller sitter på pcen og trykker. kanskje ser jeg på tv. Jeg følger ikke med på hva jeg spiser. Og det er farlig, for da tenker ikke hodet over på samme måte at det nå er nok. Men da kan man regulere maten på andre måter.  

Ved å bruke mindre tallerkener og skåler vil kroppen merke at skålen er tom, og anta at måltidet er over. Og innen du rekker å fylle skåla, er kroppen funnet ut at den er mett. husk at det tar ofte lengre tid, og om du spiser helt til du er mett, er du ofte overmett. 

Her er et eksempel 

Svinewok. En relativt kjedelig greie, men greit etter en lang dag på jobb i varmen. En stor skål gjør meg  for mett. Men en liten skål gjør meg bare mett.  En stor skål er nesten dobbelt så mye. 

Når jeg kommer fra jobb er jeg som regel sliten, og slengt foran skjermen og oppdaterer meg. Om jeg har vært på gardermoen trenger jeg nyheter asap, 

om jeg har vært på ROmerikes Blad trenger jeg tlc. også asap. Og da må jeg klare å kontrollere matinntaket. 

Jeg blir like mett av en liten skål med svinekjøttdeig og wok som jeg blir av en stor. for en stor er for mye. Men det merker jeg for sent. 

Det er mulig å gjøre magesekken mindre, jeg har prøvd det, og det fungerer veldig bra. Det krever bare at du spiser mindre og oftere. Ja, ikke alltid like greit, ikke i min hverdag i alle fall. 

Men jeg prøver. 

En liten tallerken som er overfylt vil se ut som mer mat enn en stor tallerken med passe mat. Men det kan faktisk være mindre. 

 

Hadde en plan om masse bilder med eksempler men jeg hadde ikke flere bilder. Jeg glemmer å ta bilde av det jeg spiser. 

Note to self... 

til sjokoholikerne

Fra en litt dyster og streng stemning i går, kommer jeg med noe som i alle fall gjør meg lykkelig. 

SJOKOLADE. 

Denne kaken var en bursdagsgave til min fantastiske venn, kollega, tolk, the whole shazam, Thiago, som er en virkelig sjokoholiker. 


 

Kaken er en bringebær-sjokoladekake med et lag ganache og et lag sjokolademousse. Kaken er dekket med enda mer ganache, smarties på toppen og kwikklunsj rundt. 

Til og med navneskiltet er sjokolade. :) 

Bursdagsbarnet ble veldig fornøyd, og kaken ble spist som både frokost lunsj og middag. 

 

 

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits