juni 2012

cupcakes: Mer enn en fancy hatt

jo, mange sier at cupcakes bare er muffins med en fancy hatt. og det stemmer jo forsåvidt. For det er  ikke vanskelig å lage cupcakes.
Men. Jeg mener at cupcakes skal være noe mer.

 

Jeghar vært et par steder og kjøpt cupcakes som er litt for enkle. Vaniljemuffins med en rosa klatt smørkrem på toppen. kanskje litt vaniljesukker  i bunnen, og toppen er melis, smør og litt melk. nam. smakløst.

Og det finnes ikke noe verre for meg enn noen som har prøvd å lage cupcakes med en helt vanlig muffinsoppskrift og de bruker smørkrem som fyll. Det smaker nettopp det. Smør. Jeg bruker KUN smørkrem som lim når jeg dekker kaker.

Jeg vil at cupcakes skal skape en følelse. Det skal ikke bare være den vanlige muffinsen du får på tombola i barnehagen. det skal være smak.

Jeg har snakket med mange om dette, om det med smak i cupcakes. Jeg har fått skryt for mine et par ganger. MEN. mine cupcakes er ikke alltid like spennende. noen ganger når jeg er lat er det sjokoladecupcakes med sjokoladefrosting.

Men de aller beste av mine cupcakes er de med en ordentlig smaksopplevelse.

Hva med klassikeren banan og chocolate-chip med ostekrem?  Bringebær og sjokolade med sjokoladefrosting? Kaffe og bringebær cupcakes? ferskencupcakes? Elller bare så enkelt som gulrotcupcakes med ostekrem?

Med så mange bær og frukter i verden, hvorfor holde seg til vaniljemuffins???


Manuela er utrolig god på å teste ut slike ting, men samtidig holde seg til det enkle. Det trengs ikke mye. Men lek litt.

Det finnes så utrolig mange muligheter  med cupcakes. Ikke hold deg til de butikkkjøpte cupcakesene med smør og melis i en feit  kombinasjon. Lek deg. Det er det cupcakes handler om for meg.

Jeg var i USA i fjor, og her testet jeg naturlig nok cupcakes icupcakesen hjemland.

Her fikk jeg prøve for eksempel sjokolade og mint cupcakes med en myk senter, små hint av peppermynte, en frosting av mint med hvit sjokoladekrem i midten toppet med mintsjokolade. Joda, mye mint, veldig mektig. men det var noe nytt og spennende.

Så før du tenker at du skal bake cupcakes. sjekk litt oppskrifter. finn frem Passion for Baking boka. Finn fram  boka til Hancock. Se litt på nettet. Lek. SMAK.

I morgen reiser jeg hjem til Namsos i et par dager. Her håper jeg å få testet ut noen nye cupcakesoppskrifter og leke meg med smak. Det vil komme bilder.

Først, noen bilder av smaksbomber.Pina Colada cupcakes med kokos-malibu-ostekrem.


Kaffe, bringebær og sjokoladecupcakes med sjokoladefrosting


Banan og chocolatechip med ostekrem

 

Red Velvet.. Need no more..

All time favorite sjokolade-terte

De fleste har en super-kake. En kake du alltid kan stole på, hvis du skal bake noe, og er tom for inspirasjon. Noe som ALLTID slår an.

Noe som for alle til og sperre opp øynene, for så å lukke dem i nytelse.

For meg er dette Jamie Olivers SJokoladeterte.

Helt siden Jamie Oliver startet programmet Den Nakne Kokken da jeg var ung, har jeg vært hektet.

Da den første boka kom ut, var jeg snar med å sette meg til og lese. Her fant jeg oppskriften på Sjokolade-terte.

 

Og helt siden jeg prøvde den for første gang (okei, den var litt bløt første gang, fordi jeg ikke var sikker på hva jeg gjorde, men de elsket den), har den vært min favoritt. Alle elsker denne kaken, og jeg får forespørsel om denne kaken hver eneste jul. Ingen jul uten Jamie.

Denne kaken tar litt tid første gang. Men siden oppskriften på paibunnen er til to bunner, blir det lettere annenhver gang. :)

den krever også litt tid. Jamie sier selv at dette er en hurtigkake. og det er det. hvis bunnen er klar og ferdig stekt. Men ellers tar det LITT tid.

 

starter med 250 gr smør og 200 gr melis. kjøres sammen til det er hvitt. ta med en klype salt. (bokstavelig talt.)

bland i fire eggeplommer.

så bland i 500 gr hvetemel og kjør i prosessor eller med mikser til det ser ut som grove brødsmuler. da har du i 4 ss kald melk eller vann. kna sammen til deig. dette er den kjedelige delen. det er litt kliss. men dytt og klapp, ikke elt så mye. ikke la den bli elastisk, så vær skånsom.

så klemmer du alt dette til en deig. del i to, og lag to tykke pølser. pakk i plast.

disse skal nå hvile i minst en time i kjøleskap. jeg legger den ene i fryseren og har denne liggende til neste pai.

Så skjærer du ca 1/2 cm tykke skiver av pølsen og legger i paiformen. disse ble litt tykke altså.

klem deigen ned slik at du fomer en paibunn. dette for å unngå at du  knar deigen mer enn nødvendig. dette er en MØRDEIG. den skal holdes mør, så den ikke krymper. :)

Så er det klar for hvilke. (igjen). nå skal den fryses i en time før den stekes.

Stek kaken på 180 gr i 15 min. (til den er gylden og gjennomstekt). Jamie bruker  britisk gassovn, og da tar det kanskje et kvarter. det gjør det ikke på min ovn.

SÅ er det klart for fyllet.

 

Fyllet er superenkelt. 500 gr kokesjokolade. 125 gr smør. 2 ss sukker. 1 boks fløte. klype salt.

kok opp fløte til kokepunktet. brekk sjokolade, og del smør i biter. legg det sammen med sukker og salt i en bolle. hell kokende følte over. (jeg bruker også mikro til fløten, funker fint )

rør til alt er glatt. Ha i 1 dl kald melk og rør til røren ser bare herlig ut.

 

Ser kanskje ikke så digg ut ennå.. men.. vent litt..Så heller du i det avkjølte paiskallet.Nå skal dette stå i tre-fire timer. Jamie sier 1-2 i romtemperatur, men da er den fremdeles smeltet. jeg venter 3-4. gjerne kjøleskap, for så å ta den ut en halvtime før servering. det skal være som å skjære i smør, sier Jamie. mmmm..

 

Dekorerte min litt denne gangen. første gang jeg prøver det. Ikke så fornøyd med det. Neste gang skal jeg ta meg bedre tid, og lage større dekorasjoner. dette ble bare små tamme rosetter. Men drysser alltid litt kakaopulver over. gjør mye bare det.

 

Denne kaken tar tid. det gjør den. Men det er verd det. Og den er så mektig at man klarer som regel ikke mer enn et stykke. men det er et herlig stykke.

 

 

 

fotball-gutt

fikk inn en bestilling til en ti år gammel gutt som elsker fotball.

Da var valget lett, og det ble en vaniljekake med sjokoladekrem og fondant trekk. Formet som en fotball.

Lille Satara var også Manchester United supporter, men siden vi er harde Liverpool i dette huset, var det ikke aktuelt å lage logo. MEN det ble et lite Glory Glory banner.

 
, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits