juni 2012

cupcakes: Mer enn en fancy hatt

jo, mange sier at cupcakes bare er muffins med en fancy hatt. og det stemmer jo forsvidt. For det er ikke vanskelig lage cupcakes.
Men. Jeg mener at cupcakes skal vre noe mer.

Jeghar vrt et par steder og kjpt cupcakes som er litt for enkle. Vaniljemuffins med en rosa klatt smrkrem p toppen. kanskje litt vaniljesukker i bunnen, og toppen er melis, smr og litt melk. nam. smaklst.

Og det finnes ikke noe verre for meg enn noen som har prvd lage cupcakes med en helt vanlig muffinsoppskrift og de bruker smrkrem som fyll. Det smaker nettopp det. Smr. Jeg bruker KUN smrkrem som lim nr jeg dekker kaker.

Jeg vil at cupcakes skal skape en flelse. Det skal ikke bare vre den vanlige muffinsen du fr p tombola i barnehagen. det skal vre smak.

Jeg har snakket med mange om dette, om det med smak i cupcakes. Jeg har ftt skryt for mine et par ganger. MEN. mine cupcakes er ikke alltid like spennende. noen ganger nr jeg er lat er det sjokoladecupcakes med sjokoladefrosting.

Men de aller beste av mine cupcakes er de med en ordentlig smaksopplevelse.

Hva med klassikeren banan og chocolate-chip med ostekrem? Bringebr og sjokolade med sjokoladefrosting? Kaffe og bringebr cupcakes? ferskencupcakes? Elller bare s enkelt som gulrotcupcakes med ostekrem?

Med s mange br og frukter i verden, hvorfor holde seg til vaniljemuffins???


Manuela er utrolig god p teste ut slike ting, men samtidig holde seg til det enkle. Det trengs ikke mye. Men lek litt.

Det finnes s utrolig mange muligheter med cupcakes. Ikke hold deg til de butikkkjpte cupcakesene med smr og melis i en feit kombinasjon. Lek deg. Det er det cupcakes handler om for meg.

Jeg var i USA i fjor, og her testet jeg naturlig nok cupcakes icupcakesen hjemland.

Her fikk jeg prve for eksempel sjokolade og mint cupcakes med en myk senter, sm hint av peppermynte, en frosting av mint med hvit sjokoladekrem i midten toppet med mintsjokolade. Joda, mye mint, veldig mektig. men det var noe nytt og spennende.

S fr du tenker at du skal bake cupcakes. sjekk litt oppskrifter. finn frem Passion for Baking boka. Finn fram boka til Hancock. Se litt p nettet. Lek. SMAK.

I morgen reiser jeg hjem til Namsos i et par dager. Her hper jeg f testet ut noen nye cupcakesoppskrifter og leke meg med smak. Det vil komme bilder.

Frst, noen bilder av smaksbomber.



Pina Colada cupcakes med kokos-malibu-ostekrem.


Kaffe, bringebr og sjokoladecupcakes med sjokoladefrosting


Banan og chocolatechip med ostekrem

Red Velvet.. Need no more..

All time favorite sjokolade-terte

De fleste har en super-kake. En kake du alltid kan stole p, hvis du skal bake noe, og er tom for inspirasjon. Noe som ALLTID slr an.

Noe som for alle til og sperre opp ynene, for s lukke dem i nytelse.

For meg er dette Jamie Olivers SJokoladeterte.

Helt siden Jamie Oliver startet programmet Den Nakne Kokken da jeg var ung, har jeg vrt hektet.

Da den frste boka kom ut, var jeg snar med sette meg til og lese. Her fant jeg oppskriften p Sjokolade-terte.

Og helt siden jeg prvde den for frste gang (okei, den var litt blt frste gang, fordi jeg ikke var sikker p hva jeg gjorde, men de elsket den), har den vrt min favoritt. Alle elsker denne kaken, og jeg fr foresprsel om denne kaken hver eneste jul. Ingen jul uten Jamie.

Denne kaken tar litt tid frste gang. Men siden oppskriften p paibunnen er til to bunner, blir det lettere annenhver gang. :)

den krever ogs litt tid. Jamie sier selv at dette er en hurtigkake. og det er det. hvis bunnen er klar og ferdig stekt. Men ellers tar det LITT tid.

starter med 250 gr smr og 200 gr melis. kjres sammen til det er hvitt. ta med en klype salt. (bokstavelig talt.)





bland i fire eggeplommer.

s bland i 500 gr hvetemel og kjr i prosessor eller med mikser til det ser ut som grove brdsmuler. da har du i 4 ss kald melk eller vann. kna sammen til deig. dette er den kjedelige delen. det er litt kliss. men dytt og klapp, ikke elt s mye. ikke la den bli elastisk, s vr sknsom.

s klemmer du alt dette til en deig. del i to, og lag to tykke plser. pakk i plast.

disse skal n hvile i minst en time i kjleskap. jeg legger den ene i fryseren og har denne liggende til neste pai.

S skjrer du ca 1/2 cm tykke skiver av plsen og legger i paiformen. disse ble litt tykke alts.

klem deigen ned slik at du fomer en paibunn. dette for unng at du knar deigen mer enn ndvendig. dette er en MRDEIG. den skal holdes mr, s den ikke krymper. :)

S er det klar for hvilke. (igjen). n skal den fryses i en time fr den stekes.

Stek kaken p 180 gr i 15 min. (til den er gylden og gjennomstekt). Jamie bruker britisk gassovn, og da tar det kanskje et kvarter. det gjr det ikke p min ovn.

S er det klart for fyllet.

Fyllet er superenkelt. 500 gr kokesjokolade. 125 gr smr. 2 ss sukker. 1 boks flte. klype salt.

kok opp flte til kokepunktet. brekk sjokolade, og del smr i biter. legg det sammen med sukker og salt i en bolle. hell kokende flte over. (jeg bruker ogs mikro til flten, funker fint )

rr til alt er glatt. Ha i 1 dl kald melk og rr til rren ser bare herlig ut.





Ser kanskje ikke s digg ut enn.. men.. vent litt..







S heller du i det avkjlte paiskallet.



N skal dette st i tre-fire timer. Jamie sier 1-2 i romtemperatur, men da er den fremdeles smeltet. jeg venter 3-4. gjerne kjleskap, for s ta den ut en halvtime fr servering. det skal vre som skjre i smr, sier Jamie. mmmm..

Dekorerte min litt denne gangen. frste gang jeg prver det. Ikke s fornyd med det. Neste gang skal jeg ta meg bedre tid, og lage strre dekorasjoner. dette ble bare sm tamme rosetter. Men drysser alltid litt kakaopulver over. gjr mye bare det.

Denne kaken tar tid. det gjr den. Men det er verd det. Og den er s mektig at man klarer som regel ikke mer enn et stykke. men det er et herlig stykke.

fotball-gutt

fikk inn en bestilling til en ti r gammel gutt som elsker fotball.

Da var valget lett, og det ble en vaniljekake med sjokoladekrem og fondant trekk. Formet som en fotball.

Lille Satara var ogs Manchester United supporter, men siden vi er harde Liverpool i dette huset, var det ikke aktuelt lage logo. MEN det ble et lite Glory Glory banner.








, Lrenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye gjre og alt for lite tid

hits