april 2013

Semifreddo!!

Jeg har aldri vært fan av krokan. Jeg spiser det om jeg får det tilbudt, men du finner det aldri hjemme hos meg.Jeg spiser aldri krokan på softisen.

Men.

En kombinasjon av Jamie Oliver på Tv og at jeg trengte en dessertide til søndagbesøket, gjorde at jeg bestemte meg for å prøve semifreddo med krokan.
Semifreddo er en istype som serveres mer halvfrossen, og er luftig.

Det er egentlig veldig enkelt å lage. Men for å starte med starten, nemlig det litt vanskelige, krokanen.

Jeg prøvde å lage krokan for ti år siden, og mislyktes. Idag var det på tide å gjøre opp for seg, og da hjelper det lite at jeg er en sjokoladeis-jente. 

 

Krokan:

250 gr hasselnøtter
100 gr sukker
2 ss vann

 

Start med å rist hasselnøttene i ovnen på 200 gr i ca ti min. Ikke la de stå for lenge, da vil de bli bitre. Skallet vil løsne litt, fjern det gjerne. Eller du kan bruke skallfrie hasselnøtter.

ha sukker og vann i en kjele og sett på medium varme. Her beskriver Jamie godt i boka si "den nakne kokken" (min ultimate favorittbok) hvordan dette foregår. Først vil det begynne å boble, så vil det bli klart, og så vil det sakte men sikkert bli brunere, først i kantene, og så flekkete rundt om i massen. da skal man skake kasserollen litt. Det er viktig å ikke RØRE I (det skrev han ikke, så første runde ble krystallisert og jeg måtte starte på  nytt), du skal bare skake. Når røren er gyllenbryn lener du kasserollen fra deg, og heller hasselnøttene i fra lav høyde. nå kan du røre, for å røre dem inn i karamellen, på svak varme. så legges massen på bakepapir eller smurt form, til det stivner.

Når alt er stivt, mitt lå i flere timer, knekk det opp i biter, og kjør det i foodprosessoren. gjør halvparten til fint pulver, og den andre halvparten litt større biter.Jeg fikk litt for mye nøtter i forhold til karamell, brukte ille alle nøttene heller, men likevel ble det for lite. Tips til meg selv, mer karamell neste gang.

 

SÅ. Semifreddoen:

 

Dette er til 6 porsjoner, jeg delte Jamies oppskrift i to.

 

2 store egg fra frittgående høner
2,5 dl fløte
30 gr sukker
I vaniljestang (jeg brukte vaniljesukker, jeg hadde ikke stang, ja jeg vet, det er ille)
En klype salt

 

Finn fram tre boller.

I den ene har du fløten. Pisk fløten til krem. I neste bolle har du eggeplommene, sammen med sukkeret, og frøene fra vaniljestangen. I den tredje bollen har du eggehvitene og en klype salt.

Pisk sammen eggeplomme-miksen til den blir lys gul. Pisk eggehvitene stive (type snu bollen over hodet uten å bli hvit i håret). Så blander du forsiktig alle tre rørene i en bolle, og vender inn smakstilsetningen ( i mitt tilfelle Krokan).

Sett i fryserern til det skal servers. ca 20-30 min. Sehttp://blogsoft.no/index.bd?fa=article.newmifreddo er halvfrossen, og skal ikke være helt stiv.

Jeg satte mine i porsjonsformer, og drysset litt ekstra krokan på toppen.
Selve islagingen tok meg et kvarter. og det inkluderer å sette fram bollene. :) Dette er fort gjort.
Dette blir det definitivt mer av. Billig, kjapt og utrolig godt.

 

Torill

 

 

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits