mars 2014

Prinsesse-kake

Det er ikke alltid planer går som de skal. 

Helgens plan om å lage en prinsessekake til min søte lille fadderdatter Lilly, ble avlyst, da hun ble syk, og bursdagen ble utsatt. 

Men, jeg skulle i en annen bursdag samme kveld, og jeg var allerede godt igang med kaken da avlysningen kom. 

Så. jeg tok med meg den rosa prinsessekaka, satte på et guttenavn istedenfor, og dro i bursdag til Andreas på 27.
Ble ikke samme hylefaktoren, men falt merkelig nok i god smak.

Noen ganger har det ikke så mye å si, så lenge det er kake..  

 

 



vaffeldagen

25 Mars er dagen mange koser seg litt ekstra på. Da er det nemlig vaffeldagen. Og denne dagen har sitt opphav på et nokså snodig vis. 

I Sverige er 25 Mars egentlig kjent som Vår Frues dag, starten på våren, og oppkalt etter Jomfru Maria. 

Men etter mange år, rare dialekter og feiltaler ble plutselig Vårfruedag til Vaffeldag. Vafler er svenske, og svenskene er glad i vaflene sine. Så da ble det vaffeldagen. 

Denne feires også i Norge, for vi er også sabla glad i vafler, og hører vi om en vaffeldag er vi med. 

Det er egentlig utrolig mye man kan gjøre med vafler. 

Her kommer mine tre favoritter. 

 

Jeg lager alltid røra på slump og kjærlighet.

Egg
sukker
melk
smør 
mel 
kardemomme 
vanilje
bakepulver.

Litt rømme om jeg har.
MASSE KJÆRLIGHET
Hiver oppi og smaker til. 

I tillegg er jeg også glad i å ha i kakao i røra. Da får man en kraftig sjokoladesmak, og en litt annerledes vaffel. 



Jeg lager både tradisjonell vaffel og sjokoladevaffel samtidig.. 

En deilig vaffel med rømme.. 

og sjokoladevaffel med pisket krem og revet sjokolade. mmm.. 

 

Men vaffel trenger ikke bare å være kos. Det kan også være frokost, eller lunsj, og sunt. 

Berit Nordstrand har en fantastisk oppskrift på grovbrødvaffel. 

Det er som å spise ferskt brød, og egner seg godt som frokost. 

Til to plater trenger du: 
1 egg
1 ss smør
3 ss havregryn
1 ss hvetemel
3 ss sammalt grov rug
3 ss brygg
1 ss rømme
1 dl melk

 Grovbrødvaffel er kjempedeilg med smør, ost eller kanskje skinke. Jeg lager ofte dobbel røre og har stående til neste dag, slik at det er kjapt å lage frokost. 








Fotball-kake

Har du et kompis som er fotballidiot, en kjæreste du vil lage en kake til, eller er du lei av å lage de samme, vanlige langpanne-fotballbanene til sønnen? 

Hva med en ball-kake? 

 

Denne er ikke så vanskelig å lage, men du bør helst ha en fotball-form. Det får du blant annet kjøpt på Cacas. 

Fordelen med denne formen, er at du kan bruke mønsteret i formen til når du skal lage de svarte flekkene etterpå. 

Jeg bruker en enkel sjokoladebunn, med baileysmousse og ferske jordbær. 

Bunn: 

sjokoladekake_ferdig.jpg (481×199)

Jeg bruker 20 cm-oppskriften. 

pisk smør og sukker hvitt. Tilsett egg, et av gangen. Sikt mel, vanilje, bakepulver, natron og bakepulver. Ha i kulturmelk og melblanding vekselsvis. 

 

Til fyllet lagde jeg Baileysmousse: 

300 gr smeltet sjokolade (lys)
200 gr kremost
5-10 dråper sitron
50 gr sukker
3 dl pisket kremfløte
5-6 ss Baileys
(jeg kan sverge at jeg ikke en eneste gang har fulgt alkohol på oppskrifter. Her tar jeg kun på smak. og det blir OFTE mer enn 6 ss..) 
Jeg brukte også ferske jordbær. 

OBS: Når man bruker ferske bær, og skal servere kaken neste dag, er det lurt å bruke smørkrem å dekke kaken med, ikke baileysmousse, som jeg gjorde her, for å spare tid. For fukten i bærene vil trekke gjennom og begynne å bølle med fondanten. 


I dekoren av kaken, bruk gjerne mønstret i kakeformen for å lage de sorte flekkene. Lag også et mønster til en hvit del, slik at du kan måle når du legger opp. 

slik får du jevnere mønster. (men ikke lag dette hvitmønstret i sort pasta, for det sverter. Strekene mellom kan du bruke enten sort gele på tube eller sort melisglasur. 

Jeg lager også gress rundt med smørkrem, mest for å dekke kantene, og få litt farge. 

La også noen jordbær rundt, for litt fargerik dekor.




Snill mannekake

Ikke alle mannekaker egner seg til familieselskap. Pupper, rompe, kropper, det er mye rare kaker der ute. (bare google det). 

 

Men hva med en litt mildere kake som fredeles viser kjærestens, fatterns, eller brutterns kjærlighet for bitre drikker. 

 



Ved hjelp av en pinne, og litt melisglasur, kan du faktisk få til en ganske kul kake..

beskrivelse kommer en dag jeg har bedre tid, og finner noen å lage dette mesterverket til. 

 

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits