januar 2014

Hjemmelaget pasta

Jeg var omlag 15 r da jeg arvet en pastamaskin, og hadde store planer om ta den i bruk.. Men fr jeg fikk gjort det, forsvant den.. mest sannsynlig i en brann, men det vites ikke.

Uansett, til jul fikk jeg en ny, som plaster p sret for den som er forsvunnet. Og da mtte jeg jo sette i gang bruke den.

lage fersk pasta er ikke s vanskelig som man skulle tro. Men det krever litt muskler.. Og har du ikke det, fr du det av lage pasta. Det gr an lage pasta uten maskin, men det krever mer innsats, og mere muskler.

Jeg bruker durum-hvete til pasta. Det gr ogs an bruke hvetemel, men da br man bruke Tipo OO (ogs kjent som Farina di grano tenero)som er et ekstra fint hvetemel som passer bra til pasta. Begge disse meltypene fr man tak i p litt strre butikker, feks Meny.

oppskriften er slende enkel. 100 gr mel og 1 egg er ca 1 porsjon. Jeg har her brukt det dobbelte.


Hell melet i en bolle, eller p benken. lag en grop i midten og ha eggene i. Kan vre greit holde igjen noen ss mel. Spesielt med mindre egg.

Start med en gaffel og rr inn litt og litt av melet. Nr du har ftt en litt tykk masse, tar fingrene over.. og n starter knaingen.




Jamie Oliver bruker si at ved lage pasta fr man en ny respekt for eldre damer i italia, og mener at dette fr man muskler av.

Her er det bare kna, god terapi. Nr deigen gr fra vre "melete" og grov, til bli glatt og fin, er den ferdig knadd. Da skal den hvile i kjleskap i minimum 30 min.

Da er det klart for pastamaskinen. Del deigen opp i mindre deler. Start med dra igjennom p lseste setting, i mitt tilfelle 7. kjr igjennom flere ganger, og bruk dette som en knaing.


Etterhvert kan du justere ned tykkelsen, til du fr den nskelig tynn. til tagliatelle vil jeg ikke anbefale g ned til 1, men heller til 2. Husk dryss leiven med mel underveis.







Pasta trker mye fortere enn man tror, s det er derfor viktig at man kutter ferdig pastaen mens man holder p, og ikke lar den trke frst, det vil delegge konsistensen. Dette gjelder uansett hvilken type pasta du har tenkt lage.

S er det klart for kutte til tagliatelle.

Kjr den tynne leiven igjennom kutteren, og rist pastaen litt nr den kommer ut. dette er for at den ikke skal klebe seg. N er den klar for koking.

Pastaen kokes i ca 1-3 minutter i saltet vann..

nyt!




, Lrenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye gjre og alt for lite tid

hits