Kjøkkenet, mitt hjem

kake i gull

Bursdag er alltid litt vanskelig.. 

For det er ikke noe problem å lage bursdagskake til andre, dåpskaker, konfirmasjon, you name it, inspirasjonen strømmer på. Men til meg selv? helt stille. 

Denne gangen hadde jeg dog uansett klart å finne noe jeg ville lage. 

En gullkake med rose på. 

Etter å ha søkt, og planlagt så satte jeg igang. Måten man lager denne kaken på er enklere enn man skulle tro. Man dekker kaken med strøssel, for så å spraymale den med gullspray.

Jeg hadde minimalt med tid, siden jeg jobbet som en hest i dagene før, så jeg rakk ikke å lete så lenge etter strøssel til kaken. Jeg måtte ta det jeg fant først, som var farget stjernestrøssel. Jeg satte igang med å dekke kaken med smørkrem og strøssel. Det tok ca en boks. Så begynte jeg å spraymale. Det tok halvannen boks med gullspray. Jeg sprayet til jeg ble blå og gul. Problemet var at det fargede strøsselet ikke ville bli helt gull, slik jeg hadde tenkt. Men alt i alt, det ble ganske fint, likevel. 

 


I ettertid har jeg fått vite at man kan bruke revet hvit sjokolade, blande med gullpulver for så å spraymale med gull. Det skal jeg prøve neste gang. 

Kaken var en Annas sjokolade med bringebærsirup, bringebærmousse og baileysmousse. 


17-mai kake: Hemmeligheten er på innsiden

17 Mai er kake og is-dagen. 

En nasjonalistisk kake som er blitt populær på kake-sider og i "kake-miljøet" er flagg-kake. Og da snakker vi ikke flagg oppå, men inni. 
Dette er faktisk lettere enn man skulle tro. Med en god slump pastafarge, og et marsipan eller fondant-lokk er man godt i gang. 

Som vanlig bruker jeg Annas Favoritt-kake, men jeg skipper kakaoen, og lager en vaniljekake. Jeg brukte 20 cm form, og oppskrift for 22 cm. Da får jeg passe røre til å lage tre lag. Men du kan lage så stor eller liten du selv ønsker. 

pisk smør og sukker hvitt. tilsett egg, et av gangen. sikt inn det tørre, og kulturmelken litt av gangen.. Stekes på 175 grader.  

Jeg tok litt under 1/3 del av den ferdige røren i en egen bolle, og brukte blå pastafarge. (wilton er min favoritt). Resten farget jeg med rød. Her tok jeg også 1 ss kakao i røren, men det trenger du ikke. Så stekes.

 

Fargerike greier. 

 

Mellom lagene brukte jeg en mild og frisk ostekrem. 

200 gr philadelfia
350 gr melis
75 gr smør
2 dl pisket krem

Bland kremost, melis og smør, og vend til slutt inn den piskede kremen.

 

Legg kaken i tre lag. Rødt-ostekrem-blå-ostekrem -rød. Dekk kaken så med smørkrem (eller ostekremrester) og dekk med fondant eller marsipan. Jeg bruker fondant.

Det ble enkel pynt på denne kaken, fordi jeg ville at innsiden skulle telle mest. Det blå laget kunne godt ha vært tynnere for å få frem den virkelige flaggformen. Gratulerer med dagen til alle. 

Påskekake

Påsketid, og tid for kaker. 

Denne ble min påskekake i år. Jeg prøvde meg på noe jeg ikke har fått til ordentlig før, nemlig Basket-wave, kurv-mønster. Det kommer en større gjennomgang av det senere, kanskje iløpet av påsken. 

Denne kaken ble en vaniljekake med røde polkadots og sjokoladekrem. Toppen er smørkrem og hjemmelagde marsipan-egg. 

 

 

Ble veldig stolt over min egen basket, da det er noe jeg har slitt med før. 


 

Inni kaken hadde jeg prøvd meg på polkadotts. Det vil si at jeg først lagde rosa cakepops i form, som jeg så stekte, og la i kakerøren i formen. Dette skulle bli fine polkadott-mønster. Det gikk helt greit, men må nok øve mer på dette i fremtiden. 

Men oppspist ble kaken definitivt. 

#mat
#bakst
#Kake
#påske 

Cupcake i egg

Påsken er rundt hjørnet, og det er tid for påskekaker. Hva med å lage noe litt annerledes i år? 

Egg-kake er veldig lett å lage, og morsomt, både for store å små. I tillegg har du ferdig form, og sparer på alt., og slipper å fylle søpla med eggeskall. Disse kan du servere til barn eller på en damekveld. Eller kanskje bare til frokost for å lure familien? 

Start med å rense eggene. Stikk et lite hull i bunnen av egget med en nål eller kniv, og et litt større hull i toppen. blås så eggmassen ut. Denne bruker du også til kaken. 

skyll eggene godt for å få ut eventuelle rester. 

Røren: Jeg lagde en lime-kake, fordi den er frisk og vårlig. 

Du kan godt bruke en 1-2-3-røre, og blande i lime om du vil gjøre det enkelt. Jeg lagde flere kaker samtidig, og brukte min gode gamle Annas Favoritt. 

Etter røren var lagd tilsatte jeg limeskall og limesaft etter smak. 

Så kommer det litt tricky. putt røren i en sprøytepose, og sprøyt røren i eggene. Et godt triks for å få eggene til å stå er å bruke en muffinsform, med aluminiumsfolie i, for å få eggene til å stå riktig. 

Fyll egggene ca 2/3, om du fyller dem helt opp, har du en rensejobb etterpå, da røren til overs må skrapes av etter steking. 

Jeg steker eggene i ca 10 minutter, se det litt an. Når det har kommet litt røre ut, og denne har stivnet, er egget ferdig. 

Jeg fylte eggene i tillegg med en lime-frosting. 

2 ss philadelphia-ost

2 ss smør

3 dl melis (eller til fast og god røre)

revet limeskall og litt limesaft etter smak.
(hadde en plan om å lage Caipirinha-frosting men glemte at jeg ikke hadde sprit. Så da ble det lime).

 Dette gjorde jeg når eggene hadde hvilt i noen minutter men fremdeles var varme. Bruker spøytepose og presser tuppen inn i egget og sprøyter til det flyter ut av egget. 

Når eggene er ferdige kan du godt male dem, for litt ekstra moro. 


 

Grov Quiche Lorraine

Hva er vel bedre enn pai. Til frokost, til lunsj, eller kanskje til middag. Quiche Lorraine, eller mat-pai er noe jeg kan spise til de fleste måltider. En quiche kan fylles med enkle eller avanserte fyll. Min favoritt er fremdeles lett, ost og kylling. 

I forrige uke fikk jeg nyss om denne oppskriften, av Berit Nordstrand, en fantastisk dame, med fantastiske oppskrifter på en bedre hverdag. 

Oppskriften på en 22  cm paiform: 

100 gr smør
1,5 kvernede linfrø
1,5 sammalt rugmel
1/2 ts salt
1 dl vann
1/2 ts eddik

smuldre smør sammen med linfrø, salt og rugmel. (jeg kjøper ferdig knuste linfrø på de større matvarebutikkene.) Når du har grove smuler, tilsett vann og eddik. 

Fyll: 

100 gr skinke. (jeg bruker kalkunskinke, eller det jeg har tilgjengelig)
4 egg
2,5 dl melk
150 gr revet ost
salt og pepper
ev: litt revet muskatnøtt. 

Jeg liker å lage disse i porsjonsformer, slik at jeg bare lager nok til meg. Jeg lager likevel samme mengde bunn og eggmiks og porsjonerer etterhvert. Da har jeg også ferdig bunn til neste dag. 
Sjokolade-terte

Noen kaker trenger ikke fiksing, overpynting, masse fondant og blomsterpasta. Noen kaker klarer å stå bra alene. 

Jamie Olivers sjokoladeterte har jeg lagd flere ganger i året siden jeg var 13. Jeg kan ennå huske første kaken, og nå sitter oppskriften skrudd fast i pannebrasken. 

Den finner du HER

Denne uken lagde jeg den til mine vakre kollegaer, og pyntet med friske bringebær. Den forsvant på noen timer, innimellom kurs og nyhetsbilde. Bunnen sank litt sammen denne gangen, men jeg vet at terteskall, det er en kunst. 

#mat #kake #godt #sjokolade

vaffeldagen

25 Mars er dagen mange koser seg litt ekstra på. Da er det nemlig vaffeldagen. Og denne dagen har sitt opphav på et nokså snodig vis. 

I Sverige er 25 Mars egentlig kjent som Vår Frues dag, starten på våren, og oppkalt etter Jomfru Maria. 

Men etter mange år, rare dialekter og feiltaler ble plutselig Vårfruedag til Vaffeldag. Vafler er svenske, og svenskene er glad i vaflene sine. Så da ble det vaffeldagen. 

Denne feires også i Norge, for vi er også sabla glad i vafler, og hører vi om en vaffeldag er vi med. 

Det er egentlig utrolig mye man kan gjøre med vafler. 

Her kommer mine tre favoritter. 

 

Jeg lager alltid røra på slump og kjærlighet.

Egg
sukker
melk
smør 
mel 
kardemomme 
vanilje
bakepulver.

Litt rømme om jeg har.
MASSE KJÆRLIGHET
Hiver oppi og smaker til. 

I tillegg er jeg også glad i å ha i kakao i røra. Da får man en kraftig sjokoladesmak, og en litt annerledes vaffel. Jeg lager både tradisjonell vaffel og sjokoladevaffel samtidig.. 

En deilig vaffel med rømme.. 

og sjokoladevaffel med pisket krem og revet sjokolade. mmm.. 

 

Men vaffel trenger ikke bare å være kos. Det kan også være frokost, eller lunsj, og sunt. 

Berit Nordstrand har en fantastisk oppskrift på grovbrødvaffel. 

Det er som å spise ferskt brød, og egner seg godt som frokost. 

Til to plater trenger du: 
1 egg
1 ss smør
3 ss havregryn
1 ss hvetemel
3 ss sammalt grov rug
3 ss brygg
1 ss rømme
1 dl melk

 Grovbrødvaffel er kjempedeilg med smør, ost eller kanskje skinke. Jeg lager ofte dobbel røre og har stående til neste dag, slik at det er kjapt å lage frokost. 
Selvreklame og glitrende pops

En lang kakeuke er over, med en stor pops-bestilling og en Pops-kake-utfordring jeg føler at jeg sto med stil. 

Det er søndag, og tid for å slappe av, og gå igjennom uken som har gått. 

Lørdag hadde jeg en bestilling til den alltid fantastiske Heges 30 årsdag. En så glitrende dame, behøver glitrende cakepops. Og det fikk hun. 

Det ble stor suksess.


Pops-kaken ble også suksess, og forsvant rimelig fort fra fatet. 

Det er også en god stund siden jeg har promotert meg selv, så benytter søndagen til det. 

Gå inn og lik min kakeside på facebook: TK Heavenly Cakes 
 

Kake med baileysmousse og pop-topp

Kvikklunsjkake er noe av det letteste man kan lage, men som likevel får gjestene til å bli imponert. Og den kan fylles med hva som helst. Og hva er vel bedre til kaffekosen enn litt Baileysmousse og sukkerfri bounty-pops på toppen? 

 

For å lage en slik kake trenger du LITT tid, og en god del boller.. og plass i kjøleskap og fryser.

Jeg starter med kakebunnen. Jeg trives godt med å bruke Annas Favoritt. Her brukte jeg vaniljekake, så jeg skippet kakaopulveret i denne oppskriften. 

Med denne er det lett å vite hvor mye røre du trenger. I denne omgangen brukte jeg en 20 cm kake. Stekte i to omganger, og fikk tre lag. 

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, et av gangen. 
 Bland alt det tørre og sikt inn i røren, mens du også innimellom har i litt kulturmelk. 

Stek på 170 grader, til den er ferdig, rett og slett. Jeg bruker også Annas triks, med å lekke et vått håndkle rundt formen i ovnen for å sørge for en jevn bunn. Da vil det ta lengre tid å steke, men du unngår tørre kanter, og en altfor høy midt. 

Så. Fyllet. 

Baileysmousse. Jeg falt helt for Sweets Baileysmousse-kake for noen år siden, og har funnet ut at denne moussen egner seg godt til vanlig kakefyll. 

Du trenger: 
300 gr smeltet sjokolade (lys)
200 gr kremost
5-10 dråper sitron
50 gr sukker
3 dl pisket kremfløte
5-6 ss Baileys
(jeg kan sverge at jeg ikke en eneste gang har fulgt alkohol på oppskrifter. Her tar jeg kun på smak. og det blir OFTE mer enn 6 ss.. 

Start med å smelt sjokolade


Pisk fløte til krem. 

I en tredje bolle, bland kremost, sukker og sitron.

Bland inn i kremen, og bland i sjokoladen. 

Til slutt tilsettes Baileys.. 

Jeg valgte en tre-lags kake. Når man lager kvikklunsj-kake er det viktig med riktig høyde. For liten, og kvikklunsjen blir unormalt høy. For høy kake og kvikklunsjen dekker ikke hele kaken. Så er det klart for å dekke kaken med Kvikklunsj. På en 20 cm kake bruker jeg 9 pakker kvikklunsj.. (ja, det går litt)

På toppen av kaken legger jeg kuler med Bounty, og setter en blomst på hver, for å få inn litt farge. Oppskriften på hjemmelagde, sukkerfri bounty finner du HER

Dette er en kake som passer til kaffe, til jentekvelden, eller bare som en overraskelse til kolleger. (joda, den er "kjørbar")Enkle Valentine Cakepops

Valentines Day er jo like rundt hjørnet, og hjertene florere. Også her hjemme hos meg. Kjærligheten må feires litt ekstra, og hva er vel da bedre enn red velvet, kakeverdens svar på kjærlighet, i form av små søte, tungesmeltende cake-pops. 

 

 

Cakepops er ikke så vanskelig å lage, med krever tålmodighet, kjærlighet og ro. Noe som ikke alltid er like lett på kjøkkenet. 

Først, start med å bak en kake. I dette tilfellet en red velvet. 

For omtrent 40 cakepops

90 gr Smør
175 gr Sukker
2 Egg
155 Hvetemel
0,5 ts Bakepulver
0,5 ts Natron
1 ts Vanilje-sukker
3 ss kakaopulver
1,5 dl Kulturmelk
Rød konditorfarge

 

Start med å pisk sukker og smør hvitt. Tilsett eggene. sikt inn mel,bakepulver,natron og vanilje. Ha i kulturmelk. Jeg har vanligvis i kakaoen i dette stadiet, men det gikk litt fort, og jeg tok i fargen før jeg hadde i kakaopulver. Red velvet er en lys sjokoladekake, og skal ikke ha mye kakao. 

 

Stek til den er ferdig. (Her er det ikke utseendet på kaken som teller, bare at den blir stekt. Den skal smuldres etterpå uansett)

 

Etter steking skal den bli kald, før du blander med fyll. En god red velvet har en myk og deilig ostekrem, gjerne en blanding av mascarpone, krem, og kremost. I denne brukte jeg en enklere oppskrift. 

50 gr smør
100 gr piladelphia.
100 gr melis

Pisk sammen til du har en glatt og fin røre.

 

Smuldre kaken og bland sammen med smørkremen. Ikka ha i all smørkremen i alt, tilsett heller litt og litt til du har en fin masse. Den skal være myk, kladdete, og fast.

La stå i kjøleskapet i min 2 timer.

Så er det bare å lage kuler.  


La stå i kjøleskapet igjen. Gjerne flere timer, alt etter hvor god tid du har.. 

Så skal de dekkes. 

jeg bruker hvit sjokolade blandet med cocosa. Cocosa gjør det lettere å dyppe popsen, i tillegg til at du får et mykt skall, og ikke en knasende sjokolade.  
TIPS: En halvtimes tid før du skal dyppe, dypp pinnene i sjokolade, og sett i popsen. Da slipper du at kulene faller av og ned i sjokoladen når du dypper. 

Disse ble litt tynne, (brukte for mye cocosa, da blir røren for tynn) Jeg dyppet derfor to ganger. Problemet med det var at de begynte å dryppe på hverandre.. Unngå det. 

Jeg er så heldig at jeg har et hjemmelagd tørkestativ. 

Dekoren er enkel. Fondanthjerter. 

Med dekor trenger man ikke å gå for langt. Noen hjerter, kanskje dyppet i hjertestrøssel, eller sprayet med perlemorspray. 
Whoop whoop Whoopie

Whoopie-Pie var et fenomen jeg kom over for noen år tilbake i usa. 

En mellomting mellom en makron og en muffins. Myk, søt, og kjempedeilig som helgekos, eller en kveld du er fysen på noe søtt. 

Orker du ikke lage store muffins, og vil ha litt søt fingermat vil dette være perfekt. 

Jeg har lagd disse søte herligehetene i forbindelse med Valentines-day, selvfølgelig. 
For å lage whoopie-pies trenger du bare en muffinsoppskrift. Jeg har brukt min standard-muffinsrøre, men holdt igjen melkmengden. Denne skal være god og tykk. . 

100 gr smør
100 gr sukker
2 egg
3 dl mel
1 ts bakepulver
2 ts vanilje
5 ss kakao
1 dl melk 

 

pisk smør og sukker, tilsett egg. sikt inn mel, bakepulver, kakao og vanlije. Ha til slutt i melken. Røren skal være god og tykk, men glatt. Det skal være mulig å sprøyte ut av en pose uten at alt flyter ut. 

 

Putt røren i en sprøytepose, da vil det bli lettere å sprøyte ut.Stek på 160 grader i 5-10 minutter. kjenn deg fram. de skal være stekte, men ikke harde. 

La de hvile i 20 minutter. 

Så fyll. Jeg gikk for en ostekrem med bringebærsirup i. Bringebærsirupen koker seg selv av frosne bringebær og sukker, og silte av noe av laken. (resten brukte jeg til cupcakes). 

Tilsatte (litt for mye) rosa farge, siden det tross alt er valentine. 

50 gr smør

100 gr ostekrem

100 gr melis

3 ss bringebærspirup

bruk også her sprøytepose. snu rundingene og fyll halvparten av  dem med krem. Så legger du den andre halvparten oppå. 

Toppen kan du dekorere med hva du vil. du trenger faktisk ikke å dekorere dem engang. 
siden det er hjerteuke ble det hjerter denne gangen. Så er det bare å nyte. De skal være myke å bite i, saftige, og smake deilig av sjokolade, ostekrem og bringebær. 

mmmm.. 

Hjemmelagd Bounty

Denne har blitt en favoritt, både blandt journaliststudentene ved HIOA, og hos familie og venner. Jeg har lært meg å høre lyden av de som elsker denne. 

Hva bedre til helgekosen enn saftige, deilige bounty-kuler. Eller kanskje lag en hel panne? Og det beste med disse; de er sukkerfri. Oppskriften dukket opp som en del av lavkarbo-bølgen, men den selges mye lettere inn til skeptikere ved å annonsere som sukkerfri. Ok, med det mørke sjokolade-dyppet er de ikke helt sukkerfri, men bruk 70-80 %, og du har en god, litt sunnere synd. 

Du trenger:

50 gr cocosa (kjøpes på helsekost-forretninger, men begynner å bli lett å få tak i)
1 dl sukrinmelis (Helsekost her også, men har også blitt lettere å få tak i på butikk) (du kan også bruke vanlig melis.)
1 dl kokosmelk (jeg bruker gjerne litt mer også. Det viktige her er å bruke kun det harde av kokosmelken, og ikke den tynne væsken i bunn. da blir den mye bedre)
1 dl fløte
200 gr kokosmasse

 (litt smak om du vil. appelsinskall og litt juice er kjempegodt. eller kanskje litt malibu?)

200 gr kokesjokolade (gjerne 70%)
2 ss cocosa

 

Start med å smelt cocosa, jeg bruker mikro, sparer tid og kasserolle. Ha i sukrin, kokosmelk og fløte. 

f

pisk lett sammen

tilsett så kokosmassen. På dette stadiet kan du også ha i litt appelsinskall og saft. 

La massen stå en times tid i kjøleskapet.


Så legger du massen en cm tykk i en langpanne eller på et bredd med bakepapir. Du kan også prøve å forme dem som pølser, eller kuler. Kuler tar litt mer tid, men veldig mye mer elegant å sette på bordet.  
Frys i en time.

 

Så er det sjokoladetid. Smelt sjokolade med cocosa i mikro eller vannbad. Enten dypp biter i sjokoladen eller legg et lag over massen, og skjær i biter etterpå. 

Jeg lar bountyen ligge i kjøleskap. Jeg tar ut fem-ti hver dag og tar med meg ut. Tro meg, denne blir en hit. 

Eller: Du kan dyppe kulene i sjokolade. Dekorer også med glitter, eller andre spennende pynt. 

PS: Når du skal dyppe de, må de være frosne, men husk å sett pinnen i popsen etter et kvarter i frysen.. 

 

Tiara i glasur

Det finnes mange søte små prinsesser der ute i verden. Og disse fortjener en krone. 

Kaketrenden sprer seg, og store rosa prinsessekaker er det mange små piker som ønsker seg. Og prinsessekroner er ikke så vanskelig, om man bare holder tunga rett i minnen og tar seg god tid. 

Jeg fant en forklaring på hvordan man lager tiara i Royal Icing. Den finner du HER.

Jeg fant også flere forskjellige maler på kakefesten, og brukte en av disse.

Fest malen rundt en rund form du ønsker å bruke. jeg måtte ta hensyn til størrelsen på den øverste kaken, og at tiaraen ikke måtte ha en større omkrets, og bestemte meg for å bruke en brusflaske. 

Sørg for å feste malen ordentlig. Så tar du bakepapir over. Siden bakepapiret er gjennomsiktig, vil mønstret vises, og glasuren vil ikke feste seg til papiret. 

Så lager du royal Icing, eller vanlig glasur som vi kaller det i Norge. Eggehvite, melis og sitron. Du kan også tilsette litt farge, eller glitter. Jeg prøvde, men tilsatte ikke nok.

Ved å bruke en liten tip starter du. jeg har brukt Wilton tip #3. Du kan godt bruke tip #1, men da må du ta flere ganger. 

Jeg brukte rosa sukkerperler, siden kaken skal være rosa. Husk at disse må du sette på underveis, for ellers tørker icingen. Det krever litt fokus, men for ei som er  en n00b når det gjelder tegning, var dette utrolig lett. 

Du følger mønsteret, og selv om det blir litt skjevt gjør det ingenting. Det blir likevel fint.

 

Etter den er ferdig, må den tørke. På malen sto det minimum 8 timer, og helst noen dager. Min sto i fire dager. Etter det prøvde jeg å ta den av. Det gikk smurt. 
Hvis den brekker litt er det ingen fare, for du kan bruke mer glasur som lim uten at det vises. Men denne gikk perfekt. 


Hjemmelaget pasta

Jeg var omlag 15 år da jeg arvet en pastamaskin, og hadde store planer om å ta den i bruk.. Men før jeg fikk gjort det, forsvant den.. mest sannsynlig i en brann, men det vites ikke. 

Uansett, til jul fikk jeg en ny, som plaster på såret for den som er forsvunnet. Og da måtte jeg jo sette i gang å bruke den. 

Å lage fersk pasta er ikke så vanskelig som man skulle tro. Men det krever litt muskler.. Og har du ikke det, får du det av å lage pasta. Det går an å lage pasta uten maskin, men det krever mer innsats, og mere muskler. 

Jeg bruker durum-hvete til pasta. Det går også an å bruke hvetemel, men da bør man bruke Tipo OO (også kjent som Farina di grano tenero) som er et ekstra fint hvetemel som passer bra til pasta. Begge disse meltypene får man tak i på litt større butikker, feks Meny. 

oppskriften er slående enkel. 100 gr mel og 1 egg er ca 1 porsjon. Jeg har her brukt det dobbelte. 


Hell melet i en bolle, eller på benken. lag en grop i midten og ha eggene i. Kan være greit å holde igjen noen ss mel. Spesielt med mindre egg. 

Start med en gaffel og rør inn litt og litt av melet. Når du har fått en litt tykk masse, tar fingrene over.. og nå starter knaingen. 
Jamie Oliver bruker å si at ved å lage pasta får man en ny respekt for eldre damer i italia, og mener at dette får man muskler av. 

Her er det bare å kna, god terapi. Når deigen går fra å være "melete" og grov, til å bli glatt og fin, er den ferdig knadd. Da skal den hvile i kjøleskap i minimum 30 min. 

Da er det klart for pastamaskinen. Del deigen opp i mindre deler. Start med å dra igjennom på løseste setting, i mitt tilfelle 7. kjør igjennom flere ganger, og bruk dette som en knaing. 


Etterhvert kan du justere ned tykkelsen, til du får den ønskelig tynn. til tagliatelle vil jeg ikke anbefale å gå ned til 1, men heller til 2. Husk å dryss leiven med mel underveis. Pasta tørker mye fortere enn man tror, så det er derfor viktig at man kutter ferdig pastaen mens man holder på, og ikke lar den tørke først, det vil ødelegge konsistensen. Dette gjelder uansett hvilken type pasta du har tenkt å lage. 

Så er det klart for å kutte til tagliatelle. 

Kjør den tynne leiven igjennom kutteren, og rist pastaen litt når den kommer ut. dette er for at den ikke skal klebe seg. Nå er den klar for koking. 

Pastaen kokes i ca 1-3 minutter i saltet vann.. 

nyt!
Nissemarsipan og andre godsaker

I år ligger jeg langt etter med både baking og planlegging. Mye av grunnen er at jeg er sent hjemme hos familien i år, og det er her, på kjøkkenet til mamma at godsakene skal lages. 

Så helgen blir hektisk, med fire forskjellige kaker, en type konfekt, marsipan , pepperkake-kanapeer og ikke mindre enn tre forskjellige typer cakepops. Det blir nytt av året, da fjoråret var mer kaker. 

MEN. Noe har jeg lagd. 

Nisseluer i marsipan. 

Og det er faktisk veldig enkelt, og du kan lage dem litt som du vil. Jeg tok utgangspunkt i nisseluer jeg så på et bakeri, og bestemte meg for at det skulle jeg klare. 

 

Jeg starter med å farge en stor klump marsipan rød (i mitt tilfelle burgunder, for jeg var tom for rød denne dagen). En liten klump forblir hvit. 

Så lager jeg små kjegler. jeg bøyer toppen av kjeglen litt nedover, og trykker bunnen i bordet, så den blir helt flat. 

7

Så setter jeg på en liten hvit ball på tippen. 

Jeg lar de tørke en halvtimes tid, før jeg dupper enden i eggehvite etterfulgt av kokosmasse. så lar jeg de tørke. 
Enkelt og greit, og hver enkelt lue vil være unik.. Hjemmelagde Churros

Når jeg tenker på ferie, tenker jeg på gatesnaks.. og hva er vel bedre gatesnack en den fantastiske spanske spesialiteten Churros. Jeg smakte mine første churros i USA, og har etter det sneket meg til det i flere land. Da vi var i Praha i vår, fant jeg også Churros der, og skulle gi til samboeren, men kalde, steinharde churros var ikke akkurat det jeg ville vise fram. Skuffa. 

Men etter å ha blitt inspirert av Masterchef Norges forsøk på å lage Churros på et kvarter, måtte jeg jo prøve hjemme. Så jeg inspiserte oppskrifter jeg fant på nett, og lagde min egen. 

1,5 dl vann
40 gr smørr
1/4 ts salt
1,5 dl hvetemel
5 ss sukker
2 eggs
2 ts vaniljesukker.

Olje til fritering. Raps eller solsikke. 

Start med å varme opp olje. Jeg valgte å bruke solsikkeolje. Oljen må dekke en godt stykke opp kasserollen, min 5 cm. varm til omtrent 170-175 grader. Jeg hadde ikke temp-måler, så jeg bruke en liten deigklump til å sjekke varmen med. 

kok opp vann, smør og salt i en kasserolle. 


Mål opp mel, vaniljesukker og sukker. 
Når vannsmøret koker, tilsetter du melblandingen, og rør godt. 

 Rør til blandingen ser ut som en fast klump. 

Så tilsetter du eggene. Gjerne et om gangen. 

Rør til blandingen blir glatt og fin. Den skal ikke være flytende, men god og tykk. 

FInn en sprøytepose og tip. Du kan bruke tykk eller tynn. Manuela bruker en veldig tykk tip i sine xl-churros. jeg bruker en tynnere tip. 

Så fyller du posen med deig, og sprøyter ut pølser i den varme oljen. Lengde bestemmer du litt selv, men det lønner seg å ikke lage de altfor lange, da vil de bli vanskeligere å snu. 
La de syde i oljen til de begynner å bli gylne. snu dem i ny og ne, og ikke gå fra oljen. 


Når de ser ut som dette, er de ferdige. Ta dem ut, og legg dem på et papir til tørking i noen minutter, før du kan dyppe de i sukker. 
De ble ikke helt like, men for meg gjør det ingenting. smaken er det viktige. 

Jeg lagde også noen uten sukker til kjæresten, som ikke følte helt for et sukkersjokk på kvelden. 

Du kan også fylle dem med sjokolade, krem eller syltetøy, eller bare dyppe dem i deilig sjokoladedip. 
Jeg liker mine bare med sukker og kanskje litt kanel. 


 

Ordentlig kveldskos.. mmmm... 

Himmelsk tomatsuppe

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme høst-supper. 

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vært forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om å finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis å beholde skallet på tomatene, for å få noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For å få av skallet på tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjærer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. så heller jeg kokende vann over dem, og lar det stå i et minutt. så skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy å ta av skallet.

Freser litt løk i olje til den blir blank. så har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt å ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brødbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter på 200 grader. 


På suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. Så la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser så da bruker jeg smoothiemaskina for å gjøre det her til en smooooth suppe.så tilbake på kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mørk buljong. På dette stadiet kan du ta i vann for å tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for å få med restene når jeg har i tomatene. Ta også i krydder. Her bruker jeg tørket basilikum. har du fersk, bør du definitivt gå for det. 

Så skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare stå og gjør noe annet imens, går innom og rører. Begynner også å helle i fløte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og  buljong, helt til du finner smaken du vil ha. 


Krutongene ble mørke og sprø. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.suppen serveres med en dæsj basillikum, litt fløte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stående i en stor boks i kjøleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stående. det holder en ukes tid.

Miks litt på oppskriften, finn din perfekte. Prøv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitløk, fersk basillikum. mmmm

Sparkling glitter- cake-pops

I helga var det klart for bursdagsfeiring for min fantastiske venninne, Bente. Og er det bursdag, må jeg ha med noe spiselig. Denne gangen ville jeg prøve meg på mer Cake-pops. Enkelt å ha i seg, og ser jo bra ut. Og jeg begynt å skjønne at det ikke er så vanskelig som det av og til ser ut som, så lenge du tar det med ro når du lager det. :)

Jeg ble inspirert av den alltid fantastiske Villa Perlesukker, og hennes glitrende cakepops hos Lene Alexandra. 

Som tidligere nevnt var jeg en tur i London i forrige uke, og der fikk jeg handlet meg litt spiselig glitter til en billig penge. Det er også mulig å få tak i det i Norge, men det kan være lurt å sjekke for eksempel Ebay. Leveringstiden er 3-7 dager, og prisen er mye lavere. Her er noen alternativer

Denne gangen prøvde jeg å lage en sjokoladebunn med skogsbær. Jeg kokte opp frosne skogsbær med litt sukker, til en tynn bærlake. Så blandet jeg det med min basiskake, annas favoritt Sjokoladekake. (det er også fullt lovlig å bruke toro, om du har dårlig tid, eller bare ikke orker å lage kaken fra bunnen. Når du tilsetter bær til toro-kaker løfter du smaken til et nytt nivå).

Den ser veldig rød ut, det skyldes bare bærene. Jeg har ikke tilsatt farge. 

For å hoppe litt frem. når kaken er stekt og avkjølt, smuldre den til små biter. Så blander du i frostingen. Jeg har brukt sjokoladefrosting. 

100 gr melis
100 gr smør
1 egg
100 gr smeltet sjokolade
den blander jeg med kakesmuldret, til jeg får en deigete masse. (ikke bland i alt med en gang... gi deg selv litt blandings-muligheter. Blir den for bløt, er det ikke bare å bake en ny kake. Melis er et nødalternativ som fungere bra som tykner.

Rull ut kuler, og legg til kjøling. Jeg har funnet ut at de bør ligge minimum 4 timer i kjøleskap. Gjerne over natten, om du har tid. Jo fastere, jo lettere å jobbe med.  

Smelt sjokolade eller pop-melts (kan kjøpes på jernia eller cacas). Om du bruker vanlig kokesjokolade kan det være greit å blande i litt kokosfett eller lignende, så den ikke blir for tykk. 

Så er det bare å gjøre klart arbeidsområdet. Når du skal bruke glitter bør du ha et bakepapir under. Det blir mye dryssing.  (husk å sjekke ut den kjekke karen i hjørnet)

Dypp pops eller lollipop-pinner i sjokoladen og stikk ned i kulen, og la det tørke et par minutter. Dette gjør av kakeballen ikke blir liggende igjen i sjokoladen når du skal dyppe. 

Dypp ballen i sjokolade, og så er det bare å drysse glitter rundt hele ballen. (husk å la litt av sjokoladen dryppe av først, ellers vil alt glitteret klumpe seg og falle av. 

Jeg brukte tre forskjellige farger. Gull, rød og noen få i Lilla, til bursdagsbarnet. 
jeg har ikke pops-stativ så jeg tørker popsene i havregryn og mel-bokser, for da holder de seg oppreist. og la dem forsiktig ned i en boks, da de var helt tørre. 

Når man skal spise disse må man være obs på å gape høyt, ellers sitter du igjen med glitterlepper. :) 

Halloween Cake-Pops

Det er snart halloween, og da må man ha noe godt på lager. Jeg har igjen prøvd meg på Cake-pops. Disse halloween-popsene  er spesielt bra om du har småbarn i huset eller på døra.. 

Og heller ikke så vanskelig, om du holder tunga rett i munnen og tar det med ro. 
 

SÅ. Til oppskrift. 
Når det gjelder selve kaken, bruker jeg en god gammel klassiker, annas favoritt.

sjokoladekake_ferdig

I dette tilfellet har jeg lagd en relavtivt stygg kake, fordi den uansett skal smuldres. Jeg tok også litt bringebær i røra, for å få inn litt sødme, men som du ser, ikke utseende som teller i første fase. 

Så smuldrer jeg kaken (nedkjølt) i en bolle. Ikke smulder den for mye, la det være litt klumper. 


Blander så med smørkrem. Her har jeg brukt: 

100 gr smør
100 gr melis
2 ss melk 

100 gr smeltet sjokolade 

Bland med kakesmulene til du får en fast deig. Jeg holdt igjen litt kakesmuler, for å være sikker på at det ble riktig konsistens, og ikke for tørt. 


Så skal det lages kuler. Jeg ruller ut disse, som er ca 3 cm i diameter. rull til de blir fine og faste. 


Nå trenger de litt hvile. Jeg har latt meg inspirere av Villa Perlesukker og Anne Brith, og fått gode tips fra bloggen der. Hun anbefaler at de hvilker i kjøleskapet i minst 30 min til en time. I mitt tilfelle gikk jeg tom for våkentid, og lot de ligge over natten. Det fungerte helt fint, og de var fine og faste, når jeg da skulle dyppe dem. Sett i en cakepop-pinne, eller annen pinne du har tilgjengelig. Vil ikke anbefale å bruke lange coctail-spyd i tre.. de blir for tynne. Jeg valgte denne gangen å dekke med Cacas sin Pops Melts, men sjokolade fungerer også fint. Jeg tilsatte litt kokos-olje i røren, for å få den litt tynnere. Dette er også lurt å gjøre når du bruker vanlig sjokolade. 


Meltsen smelter i mikroen. 20 sek, rør, 20 nye sek, rør, og fortsett til du har en glatt og fin røre. Jeg dypper pinnen i melts, og stikker i kulen, og lar det tørke en liten stund.. da hundrer du at pinnen faller ut når du dypper. Men som regel sitter den godt. 

Så dyppes det. Jeg liker å ikke ha et alt for tykt lag. Da blir det ikke like fint.. 
Så skal popsene settes til tørk. Siden jeg skal lage øyne, er jeg avhengig av at de holder seg runde og fine, så setter dem loddrett. Skulle gjerne si at jeg har en fin beholder, men bruker nok bare mel og havre-boksene mine. 

Når sjokoladen eller meltsen har stivnet er det klar for detaljer. Jeg blandet farge med melt i to små beholdere. Grønn og blå. Så dypper jeg toppen av kulen nedi, for å lage et øye. 

 

 

Jeg blandet også sort glasur til pupiller, fordi jeg merket at den fungerte bedre som pupille. Det er også mulig å bruke melisglasur til hele øyet. 


 De blå ble litt tykkere enn ønsket. Hanvnet nok en vanndråpe i bollen der. 

Som en avsluttende detalje bruker jeg rød mat-tusj for å tegne blodårere på øyet. er det Halloween, så er det halloween. 
Disse kan lages i både sjokolade, vanilje, eller noe helt annet om du ønsker. Men er definitivt attraktivt snaks for knask eller knep. Eller for et skummelt Halloweenparty. 
til sjokoholikerne

Fra en litt dyster og streng stemning i går, kommer jeg med noe som i alle fall gjør meg lykkelig. 

SJOKOLADE. 

Denne kaken var en bursdagsgave til min fantastiske venn, kollega, tolk, the whole shazam, Thiago, som er en virkelig sjokoholiker. 


 

Kaken er en bringebær-sjokoladekake med et lag ganache og et lag sjokolademousse. Kaken er dekket med enda mer ganache, smarties på toppen og kwikklunsj rundt. 

Til og med navneskiltet er sjokolade. :) 

Bursdagsbarnet ble veldig fornøyd, og kaken ble spist som både frokost lunsj og middag. 

 

 

Semifreddo!!

Jeg har aldri vært fan av krokan. Jeg spiser det om jeg får det tilbudt, men du finner det aldri hjemme hos meg.Jeg spiser aldri krokan på softisen.

Men.

En kombinasjon av Jamie Oliver på Tv og at jeg trengte en dessertide til søndagbesøket, gjorde at jeg bestemte meg for å prøve semifreddo med krokan.
Semifreddo er en istype som serveres mer halvfrossen, og er luftig.

Det er egentlig veldig enkelt å lage. Men for å starte med starten, nemlig det litt vanskelige, krokanen.

Jeg prøvde å lage krokan for ti år siden, og mislyktes. Idag var det på tide å gjøre opp for seg, og da hjelper det lite at jeg er en sjokoladeis-jente. 

 

Krokan:

250 gr hasselnøtter
100 gr sukker
2 ss vann

 

Start med å rist hasselnøttene i ovnen på 200 gr i ca ti min. Ikke la de stå for lenge, da vil de bli bitre. Skallet vil løsne litt, fjern det gjerne. Eller du kan bruke skallfrie hasselnøtter.

ha sukker og vann i en kjele og sett på medium varme. Her beskriver Jamie godt i boka si "den nakne kokken" (min ultimate favorittbok) hvordan dette foregår. Først vil det begynne å boble, så vil det bli klart, og så vil det sakte men sikkert bli brunere, først i kantene, og så flekkete rundt om i massen. da skal man skake kasserollen litt. Det er viktig å ikke RØRE I (det skrev han ikke, så første runde ble krystallisert og jeg måtte starte på  nytt), du skal bare skake. Når røren er gyllenbryn lener du kasserollen fra deg, og heller hasselnøttene i fra lav høyde. nå kan du røre, for å røre dem inn i karamellen, på svak varme. så legges massen på bakepapir eller smurt form, til det stivner.

Når alt er stivt, mitt lå i flere timer, knekk det opp i biter, og kjør det i foodprosessoren. gjør halvparten til fint pulver, og den andre halvparten litt større biter.Jeg fikk litt for mye nøtter i forhold til karamell, brukte ille alle nøttene heller, men likevel ble det for lite. Tips til meg selv, mer karamell neste gang.

 

SÅ. Semifreddoen:

 

Dette er til 6 porsjoner, jeg delte Jamies oppskrift i to.

 

2 store egg fra frittgående høner
2,5 dl fløte
30 gr sukker
I vaniljestang (jeg brukte vaniljesukker, jeg hadde ikke stang, ja jeg vet, det er ille)
En klype salt

 

Finn fram tre boller.

I den ene har du fløten. Pisk fløten til krem. I neste bolle har du eggeplommene, sammen med sukkeret, og frøene fra vaniljestangen. I den tredje bollen har du eggehvitene og en klype salt.

Pisk sammen eggeplomme-miksen til den blir lys gul. Pisk eggehvitene stive (type snu bollen over hodet uten å bli hvit i håret). Så blander du forsiktig alle tre rørene i en bolle, og vender inn smakstilsetningen ( i mitt tilfelle Krokan).

Sett i fryserern til det skal servers. ca 20-30 min. Sehttp://blogsoft.no/index.bd?fa=article.newmifreddo er halvfrossen, og skal ikke være helt stiv.

Jeg satte mine i porsjonsformer, og drysset litt ekstra krokan på toppen.
Selve islagingen tok meg et kvarter. og det inkluderer å sette fram bollene. :) Dette er fort gjort.
Dette blir det definitivt mer av. Billig, kjapt og utrolig godt.

 

Torill

 

 

I love Ebay!!

Jeg elsker Ebay. De siste månedene har jeg rett og slett vært hekta. Grunnen: Kakeutstyr.

Ting jeg tidligere brukte hundrevis av kroner på i Norge, kan jeg nå få tak i til rundt en femtedel av prisen på ebay.

Jeg har tidligere nevnt alle plungerne jeg kjøpte i et sett, som ble til sammen en tiende-del av prisen ville blitt på en kake-butikk i Norge.

Idag fikk jeg lykkepakke nr 2.

For å forklare: Tipper koster ca 40 kr i Norge. I USA fikk jeg dem til fem kroner. Et sett på 52 tipper i boks koster i Norge 799: et master.-tip sett. Det samme settet fikk jeg til under 200 på Ebay. og idag kom det. LYKKE. Dette er et set jeg har ønsket meg lenge. 

 

Her er noen andre morsomme ting jeg har handlet til en billig penge i det siste.

denne gleder jeg meg VELDIG til å bruke.


 

Endelig er det slutt på skjeve sløyfer, og striper.

 

Selv om jeg også anbefaler de norske kakebutikkene som Kakeboksen og Cacas, vil jeg definitivt anbefale en tur innom Ebay. :)

cupcakesfeber

Det har blitt litt cupcakes i det siste.

Har testet ut nye smaker og nye mønster. Og det må vises fram.Banancupcakes med ostekrem og brasil-mønster

Kokos-cupcakes med sjokoladekrem

Sjokoladecupcakes med banan og ostekrem

Caipirinha-cupcakes med lime-ostekrem

Bringebærsjokoladecupcakes med sjokoladekrem. klassikerI front; Caipirinhacupcakes med lime og cachaca-ostekrem. I bakgrunnen: Pina colada cupcakes med kokos-ostekrem


 

utstikkere og plungere på supertilbud

mye å gjøre for tiden.

Jobber fulltid som kokk på gardermoen (ja, jeg vet, utdannet journalist, jobber som kokk, merkelig.. ) I tillegg har det vært et par kaker, og jobbet med en del saker..

MEN.

Til poenget.

Kakedesign koster. Utstyr koster. Iallefall i Norge. Da jeg reiste til USA i fjor kjøpte jeg en god del, og sparte godt med penger på det. Men har ikke vært over den dammen siden da.

Men nå har jeg funnet en annen måte.

EBAY!!!

For å gi et eksempel på hvor mye man kan spare på å kjøpe ting på Ebay istedenfor hos Cacas eller andre kakebutikker i Norge.

Plungere og utstikkere er noe jeg bruker veldig ofte, og jeg har alltid lyst på mye. Meeen de koster. Et sett med tre utstikkere i forskjellige størrelser kan fort koste mellom 200-300 kr...

Og når man ønsker seg en god del.. blir det dyrt..

Men for noen uker siden fant jeg et sett på Ebay med12 sett i et.. for 140 kr inkl frakt.. Og idag kom det i posten. LYKKE.
Anbefaler alle som driver med kaker og liker utstikkere sjekke ut kake-avdelingen på Ebay. det kan spare deg mye.. Flere morsomme Ebay-ting jeg har bestilt kommer etterhvert. 

Graduation

Denne kommer litt på etterskudd, men bedre sent enn aldri.

I forbindelse med at vi gikk ut av Høgskolen som Bachelorer i Journalistikk, hadde vi en heidundrende fest etterpå.

Her var jeg selvfølgelig satt i ansvar for cupcakes.. eller. det vil si, jeg ga meg selv ansvaret for cupcakes. Og hva passer bedre enn graduation-cupcakes, med navn.

 
Bryllupskake i blått

Forrige helg var det bryllup, og klart for min aller første bryllupskake.

Brudeparet ønsket seg sjokolade og bringebær, og det fikk de.

Siden det var et maritimt bryllup, og bruden hadde en mørk blå kjole, måtte dette vises i kaken også. 

 

og selv om brudgommen ønsket seg en enkel en-etasjes kake, satte jeg foten ned, og lagde tre etasjer..

 


All time favorite sjokolade-terte

De fleste har en super-kake. En kake du alltid kan stole på, hvis du skal bake noe, og er tom for inspirasjon. Noe som ALLTID slår an.

Noe som for alle til og sperre opp øynene, for så å lukke dem i nytelse.

For meg er dette Jamie Olivers SJokoladeterte.

Helt siden Jamie Oliver startet programmet Den Nakne Kokken da jeg var ung, har jeg vært hektet.

Da den første boka kom ut, var jeg snar med å sette meg til og lese. Her fant jeg oppskriften på Sjokolade-terte.

 

Og helt siden jeg prøvde den for første gang (okei, den var litt bløt første gang, fordi jeg ikke var sikker på hva jeg gjorde, men de elsket den), har den vært min favoritt. Alle elsker denne kaken, og jeg får forespørsel om denne kaken hver eneste jul. Ingen jul uten Jamie.

Denne kaken tar litt tid første gang. Men siden oppskriften på paibunnen er til to bunner, blir det lettere annenhver gang. :)

den krever også litt tid. Jamie sier selv at dette er en hurtigkake. og det er det. hvis bunnen er klar og ferdig stekt. Men ellers tar det LITT tid.

 

starter med 250 gr smør og 200 gr melis. kjøres sammen til det er hvitt. ta med en klype salt. (bokstavelig talt.)

bland i fire eggeplommer.

så bland i 500 gr hvetemel og kjør i prosessor eller med mikser til det ser ut som grove brødsmuler. da har du i 4 ss kald melk eller vann. kna sammen til deig. dette er den kjedelige delen. det er litt kliss. men dytt og klapp, ikke elt så mye. ikke la den bli elastisk, så vær skånsom.

så klemmer du alt dette til en deig. del i to, og lag to tykke pølser. pakk i plast.

disse skal nå hvile i minst en time i kjøleskap. jeg legger den ene i fryseren og har denne liggende til neste pai.

Så skjærer du ca 1/2 cm tykke skiver av pølsen og legger i paiformen. disse ble litt tykke altså.

klem deigen ned slik at du fomer en paibunn. dette for å unngå at du  knar deigen mer enn nødvendig. dette er en MØRDEIG. den skal holdes mør, så den ikke krymper. :)

Så er det klar for hvilke. (igjen). nå skal den fryses i en time før den stekes.

Stek kaken på 180 gr i 15 min. (til den er gylden og gjennomstekt). Jamie bruker  britisk gassovn, og da tar det kanskje et kvarter. det gjør det ikke på min ovn.

SÅ er det klart for fyllet.

 

Fyllet er superenkelt. 500 gr kokesjokolade. 125 gr smør. 2 ss sukker. 1 boks fløte. klype salt.

kok opp fløte til kokepunktet. brekk sjokolade, og del smør i biter. legg det sammen med sukker og salt i en bolle. hell kokende følte over. (jeg bruker også mikro til fløten, funker fint )

rør til alt er glatt. Ha i 1 dl kald melk og rør til røren ser bare herlig ut.

 

Ser kanskje ikke så digg ut ennå.. men.. vent litt..Så heller du i det avkjølte paiskallet.Nå skal dette stå i tre-fire timer. Jamie sier 1-2 i romtemperatur, men da er den fremdeles smeltet. jeg venter 3-4. gjerne kjøleskap, for så å ta den ut en halvtime før servering. det skal være som å skjære i smør, sier Jamie. mmmm..

 

Dekorerte min litt denne gangen. første gang jeg prøver det. Ikke så fornøyd med det. Neste gang skal jeg ta meg bedre tid, og lage større dekorasjoner. dette ble bare små tamme rosetter. Men drysser alltid litt kakaopulver over. gjør mye bare det.

 

Denne kaken tar tid. det gjør den. Men det er verd det. Og den er så mektig at man klarer som regel ikke mer enn et stykke. men det er et herlig stykke.

 

 

 

fotball-gutt

fikk inn en bestilling til en ti år gammel gutt som elsker fotball.

Da var valget lett, og det ble en vaniljekake med sjokoladekrem og fondant trekk. Formet som en fotball.

Lille Satara var også Manchester United supporter, men siden vi er harde Liverpool i dette huset, var det ikke aktuelt å lage logo. MEN det ble et lite Glory Glory banner.

 
når man ikke klarer å la være

av og til må man presse seg selv hardt for  IKKE bake.

Prøve å finne noe annet å gjøre enn å bake. For nei, du trenger ikke bake til hver eneste bursdag du skal i, og nei, når du har gave, da trenger du ikke bake i tillegg.

Men av og til blir det så vanskelig at man rett og slett ikke klarer å motstå. fordi man vil så gjerne.

 

Så til min kjære Linns bursdag fikk hun i tillegg til en liten gave fra TK Design, to cupcakes. Sjokolade, kaffe og bringebær-cupcakes med sjokoladefrosting og fondant-blomster.

OG det værste av alt.
JEG BLE FORNØYD!

 
Fotball og blomster

Det ble mange kakebestillinger på en gang uka før valentine. I tillegg har jeg fast rutine med å ha med noe snacks på skolen hver fredag. da er det bra vi begynner litt seinere, så jeg har tid om morgenen.

Fotballkake var til en klassekamerat som skulle i bursdag, og cupcakesene ble til oss andre. Men de sto jaggu i stil.


Er faktisk litt fornøyd med mitt første Logo-forsøk, selv om det kanskje ser mer ut som en blomst enn en kanon...

Afrika-kake

denne kaken var en velkommen-hjem gave til ei dame som tilbringte noen uker i Tranzania.

Sjokoladekake med bringebær og ganache. Tanzania er markert i gull.

Figurene på sidener tegnet på frihånd og delvise stenciler i sort icing.

 
Pakkekake

Nok en pakke kake.. disse er veldig populære, og lett å lage.

Har også en bestilling til  å en slik denne uken.


Hestekake

Hvert år har en gjeng jenter heste-fest.

I år feiret de med en hestekake
Kaker i jula

Jula ble veldig bloggfri, men tenkte at jeg måtte legge ut de kakene jeg fikk lagd i julestria og romjula.

 

Mamma hadde bursdag like etter jul, og hun måtte jo få en kake. i år ville hun ha "en helt enkel og grei kake". Men måtte jo justere alderen littIngen jul uten Jamie Oliver Sjokoladeterte
Testet ut wiltons glittergele. spennende

 

Håper på like mange morsome kaker i år som i fjor

hjemmelagd Bounty

Denne har blitt en favoritt, ikke bare i familien, men blandt journaliststudentene ved HIOA. jeg har med meg denne på skolen iallefall to-tre dager i uken, og jeg begynner å kjenne igjen lyden av de som elsker denne.

Den er i tillegg sukkerfri. Det er en lavkarbo-oppskrift, men jeg kaller den bare sukkerfri, grunnet hysteriet som har gjort alt som heter lavkarbo kjempefarlig, og tilnærmet dynket i fett. Det eneste som er med denne, er at den er sukkerfri. Og bruker du 70-80 % sjokolade sparer du endel kalorier der. (sjokoladen er altså ikke heeelt sukkerfri)

og det beste... SUPERLETT å lage.

De blir litt dyre første gangen. men jeg lover. du lager så mange at det har ingenting å si. etterhvert blir det billigere.

Du trenger:

50 gr cocosa (kjøpes på helsekost-forretninger. koster omlag 200,-)
1 dl sukrinmelis (Helsekost her også, ikke fullt så dyrt) (du kan også bruke vanlig sukker.)
1 dl kokosmelk (jeg bruker gjerne litt mer også. Det viktige her er å bruke kun det harde av kokosmelken, og ikke den tynne væsken i bunn. da blir den mye bedre)
1 dl fløte
200 gr kokosmasse

 (litt smak om du vil. appelsinskall og litt juice er kjempegodt)

200 gr kokesjokolade (gjerne 70%)
2 ss cocosa

 

Start med å smelt cocosa, jeg bruker mikro, sparer tid og kasserolle. Ha i sukrin, kokosmelk og fløte. pisk lett sammen

tilsett så kokosmassen. På dette stadiet kan du også ha i litt appelsinskall og saft.

La massen stå en times tid i kjøleskapet.


Så legger du massen en cm tykk i en langpanne eller på et bredd med bakepapir. Du kan også prøve å forme dem som pølser, eller kuler, men jeg foretrekker denne formen.

Frys i en time.

 

Så er det sjokoladetid. Smelt sjokolade med cocosa i mikro eller vannbad. Enten dypp biter i sjokoladen eller legg et lag over massen, og skjær i biter etterpå.

Jeg lar bountyen ligge i kjøleskap. Jeg tar ut fem-ti hver dag og tar med meg ut. Tro meg, denne blir en hit.Pakke kake

Ukens kakeprosjekt ble en pakkekake til en "stamkunde", Hege

Fantastisk dame forresten, og anbefaler en tur innom henne.

 

Kaken var en rosa og blå pakkekake med Sjokolade, sjokoladeganache og bringebær.

 
drømmemat?

Når man har bodd en del år hjemmefra kommer plutselig en lengsel innimellom, til hjembygda og den lokale maten. For meg kommer denne sulten veldig ofte på denne tiden av året.
Kanskje har det å gjøre med at det er en måned siden jeg dro hjem etter jul, og smaken av jul har gitt seg. Da kommer andre smaker inn i ganen.
En av de tingene som jeg savner med trøndelag er definitivt Berlinerboller.
Jeg har alltid elsket berlinerboller, men for å si det sånn, de som finnes i butikker nede i Oslo-området.. nuh.. not so much.
Det er noe med det at de her nede er alt for store, tørre, syltetøyet er lite, og i den ene enden, og de smaker rett og slett ikke ferske.
På hamstad bakeri i Namsos er berlinerbollene ferske, med masse sukker, EKTE sukker, og masse syltetøy i midten.
(bilde fra VGNett)


En annen ting er pizza.
For meg er den beste pizza (etter ekte italiensk i Roma, og bakt av norsk-italienere) i trøndelag. Den supertynne bunnen, med sprø, luftig skorpe, ferskt fyll, og ikke minst bearnaise saus som IKKE kommer fra ei flaske. Mmm..
MMM... Viva Napoli

Boller.
For meg finnes det bare hamstad-boller. De er ikke salte, ikke altfor deigete, og ikke sprøytet med smør og ikke lagd firkantet i hastverk. De har heller ikke ligget i ti dager i en pose. Nei, for meg er boller dagbakte, med kjærlighet og kardemomme. En pakke med fem for ti kroner (selv om jeg tror kanskje prisen har økt litt på 10 år)? Himmelsk.

Kebab.
Kan kanskje ikke kalles kebab det de har i trøndelag. Men godt er det i alle fall. Godt krydret, veldig godt stekt kjøtt, med masse dressing og pitabrød-biter i..(Fra Sbst.blogg.no)


Giffel.
Jeg har for mitt bare liv ikke funnet Gifler NOEN ANDRE steder i norge. Jeg kan ikke finne BILDER engang. Og nei, jeg snakker ikke  om det svenske bakverket i poser med kanel. Nei, jeg snakker om ferske bakverk, som minner litt om horn i fasongen, og wienerbrød i smaken, med melisglasur og nøtter på toppen.
sukk
 
Er vi alltid slik, at vi drømmer tilbake til det vi ikke har hjemme?
Med min liste er det nok like greit at de er langt unna?

pepperkakesnømenn

ikke lett å få tid til blogging innimellom kakebaking, julegavelaging og juleforberedelser.. (og eksamener).

Men jeg tenkte jeg måtte vise mine fantastiske pepperkaker i år.

ideen fikk jeg fra en av mine favorittbloggere, Bakerella , og hennes pepperkakehoder

Jeg fikk lyst til å prøve dette selv, jeg elsker å lage pepperkaker, elsker å dekorere dem, men ikke så glad i å spise dem..

 

 

Jeg startet med omtrentlig runde pepperkaker. Blandet Royal Icing

(Eggehvite, melis og sitronsaft).

og lagde først en sirkel på hver pepperkake, før et etter et par minutter fylte hele. på den måten slipper man at alt renner utover.

så kommer det morsomme. ta enda mer glasur på den øverste halvdelen av kaken (etter at glasuren har tørket i ca 10 min. ).

Dypp så i farget sukker, eller hvitt sukker, om du ønsker. Jeg har brukt blått. Så brukte jeg gelefarge til å lage nese. Bakerella har brukt godteri, du kan også bruke orange glasur, eller kanskje Wiltons ferdig Icing på tube.

Så teng på øyne og munn. Lagde også noen med ørevarmere. Her har jeg brukt Wiltons Icing på tube i sort og blå.

Synes det var utrolig morsomt å variere ansiktsutrykk og utseende.

Denne fryser litt...


Dette skal jeg garanter prøve flere år, men kanskje da med litt bedre tid.

TK heavenly Cakes

Da har jeg fått lagd en facebookside til kakebedriften min.

Her kommer det bilder, info om kaker jeg lager, i tillegg til enkelte How-to.

Trykk gjerne liker

:)
Aalesund-kake

Litt sent ute her men.

Fikk en bestilling til en bursdag, dagen før cup-finalen. Kaken var til en Aalesund-supporter, så da ble det lett valg. En pakkekake i Aalesund-fargene.

Vaniljekake med sjokoladekrem. Trukket med MMF.

Jeg farget både fondanten og kakerøren i orange og blåttTil sammen fire lag med sjokoladekrem mellom


"rosen" er lagd i smørkrem

 

Grønnsaksgryte

Jeg elsker grønnsaker.

Og jeg er veldig glad i  gryter. God kombo.

 

Når jeg var liten brukte mamma å lage Monas Pølse fat.

Pølseskiver, gulrotskiver og brun saus. Enkelt og greit. Veldig godt.

 

For et par år siden fikk jeg lysten på Monas Pølse fat igjen, og begynte å lage det ofte. 

Og etterhvert begynte jeg å lage min egen oppskrift. Etter mange måltider har det blitt til en grønnsaksgryte.

Jeg bruker det jeg har av grønnsaker. Idag ble det brokkolo, kålrot og gulrot. Gulrot er alltid med, men av og til bruker jeg blomkål, erter, og rosenkål.

Lager litt brunsaus. og har i pølse. Fra november til april bruker jeg sossiser. Fire sossiser delt i to.
Blander det hele når grønnsakene er kokt ferdig, og har en good gryte.

Den er lav på kalorier, og lav på karbohydrater. Med åtte små pølsebiter og en stor klump grønnsaker blir det en  god blanding. mmmm..

Marshmallow-fondant

Jeg begynner å bli litt lei av å kjøpe fondant. Selv om jeg forguder Regalice og Petinice hvite fondanter, som er rett og slett herlig å jobbe med, blir det dyrt i lengden. Og det er stress å aldri vite om man har nok. Derfor har jeg bitt i det sure eplet og begynt å lage Marshmallowfondant. Ikke noe ikke med det, men jeg var skeptisk.

Jeg må si, den er ikke LIIIKE bra som Regalice men den fungerer veldig bra, iallefall til lokk. Til modellering vil jeg heller anbefale en sukkerpasta, eller fondant uten marshmallows, rett og slett, fordi den bruker laang tid på å tørke (gjør jeg noe feil, kanskje). Fargen blir likevel hvit, og det er det som er det viktigste (for meg) med fondant. Den blir hvit, og glatt. Jeg liker ikke å jobbe med marsipan, fordi jeg føler den smuldrer i hendene mine, og jeg får ikke lagd like mye. Men det er en smaksak.

Men mest av alt er marshmallowsfondant utrolig lett å lage. Sukkerpasta krever mer (ifølge bakesøster og ellers også søster Hanne) tid, ingredienser og krefter.

Du trenger:

200 gr marshmallows

2 ss vann

2 ss matfett (flott)

omtrent 300 gr melis

   
   
   
   


Ha marshmallowsen i en stor skål. tilsett vann. (her har jeg lagd dobbel posjon, og gjort dette to ganger. Derfor ser skåla litt suspekt ut.. Varm i mikroen til det har est seg godt opp, og alt har "smeltet". Ikke la den stå for lenge.


Ha i matfett og rør til det er godt blandet.Så begynner du å tilsette melis. Litt etter litt. Dette er en KLASSETE periode, men det går seg til.

Etterhvert har du en god deig. Kjenn deg frem når du føler at du har nok melis. Den skal være fastere enn en brøddeig, men ikke helt hard.

Kna og kna til du er fornøyd.

Pakk så hele deigen i plastfolie. Den skal oppbevares i romtemperatur.

Jeg anbefaler å la den stå en dag i plast før du bruker den, så den får "satt seg"

Halloween pops

 

Cakepops er noe jeg ikke har tenkt på å lage selv. Små runde kuler formet som de fantastiske ting er vanskelig for meg, rett og slett fordi det blir for smått.
MEN. Halloween er halloween, og jeg bestemte meg for å prøve.

Med dagene fylt opp med skole og jobb jukset jeg litt og brukte matbloggsentralens Halloween-konkurranse som inspirasjon til Halloween-kaker.

Da fant jeg disse ØYNENE.

Det måtte jeg prøve. Jeg hadde litt kake til overs etter en kake i helgen, og smuldret dette opp.

 


 

 

Smakebiten bruker nugatti som lim til popsene, men vi har aldri nugatti i huset, og jeg brukte da heller Manuela sin oppskrift på selve kakedeigen.

100 gr sjokolade
50 gr smør
100 gr melis
50 gr fløteSå bladet jeg disse to, og fikk en klassete masse. Den rullet jeg til små kuler.

I ettertid merket jeg at kaken kanskje var litt tørr, siden den hadde ligget noen dager, og neste gang vil jeg bruke enn ferskere kake, så røren ble  ikke helt perfekt. 

Så satte jeg kulene i fryseren i ca en halvtime.

Da de var rimelig harde satte jeg  en pinne i hver av dem. Vanligvis skal man bruke cake-pops-pinner, men det hadde jeg ikke, og bruke grillspyd i tre.


Etter det begynte jeg å feile litt. Manuela har skrevet at de igjen nå skulle legges i fryseren til de var helt harde, men det glemte jeg. Det førte Til at flere av popsene smeltet etter hvert, og gikk til.. ja, helvette..

 

 

Men men. Jeg begynte å dekke popsene med smeltet hvit sjokolade. Jeg brukte hvit Fordi jeg skulle lage øyne, og da måtte de ha hvit base. Denne delen gikk ganske greit, men som sagt, popsene begynte å smelte.


Sakte men sikkert tørket disse, men etterhvert i panikk, satte jeg de på verandaen, sånn at de ikke skulle smelte.

 

Etter et par timers hvile i den kalde oktoberluften, begynte jeg å tegne på. Her møtte jeg dessverre et nytt problem. Hvit sjokolade meets pastafarge.
MEN det gikk faktisk ikke så ikke så om jeg hadde trodd.

På dette tidspunktet begynte jeg å bli ganske lei og irritert, men jeg fikk det sånn nogenlunde til.
 

Det ble ikke så ille som jeg hadde trodd. Og selv om pastafargen var bløt i over et døgn, så fikk jeg prøvd meg. Jeg har lyst til å prøve cakepops flere ganger, men da ikke panisk, dagen før halloween, og stressende. Da skal jeg ta meg litt tid.

 

Og selv om ingen små søte barn kom på døren, og fikk øyne, fikk jeg delt ut noen rundt om i nabolaget likevel.

 

Men helt til slutt. All kredit til bakere som Anne Birth, Manuela og Bakerella

som er veldig flinke til  dette med pops

Sølv-laks

Eller mer kjedelig: Laks i folie.

Da jeg var oppe i vakre trøndelag en tur her for litt siden fikk jeg prøvd en ny type laks i folie.

Det er alltid morsomt å prøve nye oppskrifter.

Istedenfor vanlig biter av gulrot og andre rotgrønnsaker rasper jeg dem, for å la dem trekke til seg mer smak.

Så en klatt rømme på fisken, og noen klatter smør rundt omkring. Sitronpepper er alltid en nødvendighet.

Denne er ganske enkel og grei, men det er gode smaker som passer bra sammen.

Da jeg ba om "oppskriften" på denne, fikk jeg hverken temperatur eller tid, så jeg satte den på 200 grader, og fulgte litt, med. Etter ca 20 min åpnet jeg pakken for å sjekke, og da var den ferdig..mmmm

Pai bare for meg

Jeg har fått en forkjærlighet for eplepai. Det er nok sesongen som gjør det, norske, syrlige epler, med en smak av sommer og høst. MEN... Det er ikke helt bra for hoftene å lage en hel pai å høvle igjennom helt alene.Så jeg tenkte å lage minipaier. Nå er IKEA og jeg ikke helt venner, siden IKEA på Furuset har bestemt seg for å slutte å selge Minipai-former.

MEN. Cacas har som regel løsningen, og i dette tilfelle, en av mine små kakeformer.

 

så jeg lagde min mors grove eplekake.

Jeg brukte en vanlig oppskrift på bunnen, og en halv oppskrift på fyllet.. rett og slett fordi jeg elsker bunnen.Litt i kjærlighetshumør for tiden, så jeg stakk ut eplene som hjerter.Det ble litt mye bunn.. Men men.. Det ser mer ut enn det er.. lengre ned er det fyll-fyll..


 

<3

Red Velvet weekend

Forrige helg ble det cupcakes igjen. Og disse hadde lang reisevei.

Jeg lagde klar all røre og topping, og kjørte opp til Trondheim for å steke cupcakesene og dekorere dem.

Og selv om ikke cream Cheese tåler å kjøre i bil opp til Trondheim, gikk det etter forholdene bra. 

Bursdagsbarnet hadde bestilt halvparten med Red Velvet og halvparten sjokolade med sjokoladekrem.Siden bursdagsbarnet er en hjertejente brukte jeg en plunger til å lage små rosa fondant-hjerter.

Red velvet-cupcakesen er selfølgelig med cream cheese, og litt rød farge inne i posen for å skape et mønster..

Cookie-tid

Jeg har aldri vært den helt store cookiefansen. Vet ikke hvorfor egentlig.

Men for litt  siden fikk jeg en oppskrift av en venninne og bestemte meg for å prøve.

 Og det ble bedre enn forventet.

Oppskriften som følger.

125g smeltet smør/margarin
3dl sukker
2egg
2ts vaniljesukker
4 1/2dl hvetemel
1dl kakao
1ts bakepulver
1ts salt

Siden det ikke fulgte med beskrivelse på oppskriften, tok jeg det på feelingen.

Startet med smeltet smør.


Tilsatte sukker


Blandet i eggene

Etterpå hadde jeg i alt det tørre og blandet sammen til en deig. Tok vel ca fem-sju minutter tilsammen dette. Kort prosess.

Siden det var første gangen var jeg litt usikker på topping, og tok likesågdt litt av hvert. Her har jeg hasselnøtter, paranøtter, sjokoladebiter, rosa sukkerkuler og ku-strøssel.

Laget noen kladder på bakepapir og strødde topping over.

Jeg ble faktisk veldig fornøyd både med smak og utseende på disse kakene, men best ferske, det var de nok. Dette vil jeg definitivt prøve flere ganger, med diverse variasjoner.

 

Pegasus Kake

Laget i forrige uke en Pegasuskake til en bursdagsjente. Her er litt forklaring på hvordan.

 

Jeg skar ut hesteformen, av en langpanne.

Fyllet ble ferske bringebær og ganache

Litt smørkrem og så MMF over.. Har endelig prøvd ut det nå. Kommer oppskrift på det iløpet av uka.

Hornet er lagd av MMF. Jeg slet litt med fargen, men etter å ha lagt et godt lag perlemor utenpå malingen, ble det bra.

Tvinnet MMF for å få til repene.

Manen på hesten lagde jeg ved rett og slett å bruke hvitløkspressen. Tok veldig mye tid, var klissete, og så litt ut som tyggegummien du får kjøpt i små tuber.

Navnskilt er et must..Pegasuskake

For en måneds tid tilbake fikk jeg en forespørsel om å bake en hestekake..Etterhvert fikk jeg vite at det skulle være en enhjørning, rosa sådan.

Litt skeptisk var jeg, men jeg prøvde meg.

 Sjokoladekake med ferske bringebær og ganache og trukket med MMF.

 

Har faktisk prøvd meg på MMF for første gang. Er imponert. Kommer litt mer om det senere:)

Piña Colada Cupcakes

I forbindelse med Joakim, min samboers fetter, sin bursdagsfeiring, ble jeg bedt om å lage Piña Colada Cupcakes. Oppskriften fant vi i Hancock Cupcakes-baker Ingrid Hancock Bjerknes sin fine bok.

Jeg må si jeg var skeptisk. Piña Colada, dvs mye kokos, blandet med alkohol på en bursdagsfest, kunne bli katastrofe. Men jeg tar en utfordring.

Oppskriften var til 12 så jeg doblet, det skulle være 23 cupcakes, nok til et stativ.

 

Starter med sukker og solsikkeolje som piskes.

 

Legg ananas på tørkepapir for å fjerne overflødig væske.

Bland kokosmelk og Malibu i en bolle.

Sukker og solsikkeolje piskes som sagt.

Tilsett egg, et av gangen. Samme basic som med de fleste rører, bare at det ikke brukes smør.


Så tilsettes siktet mel-blanding og kokosmelk-blanding om hverandre og røres.

 

Til slutt, opphakket ananas sammen med vaniljeekstrakt. (Det gule er konditorfarge, for å få litt farge på de)
Fyll i formene. Sørg for å fordel ananasen, så ingen cupcakes blir uten.Mine ble litt små, så jeg fikk faktisk nesten 40 cupcakes ut av røra, men det fungerer.


Så frosting.

Philadelfia og mykt smør piskes.

Tilsett kokospulver. Det hadde jeg aldri prøvd før, så var spent.

Så tilsett litt malibu..

Og melis til passe røre. Min ble litt tynn så jeg i ettertid. Tok kanskje litt i med malibuen:P

Du kan se teksturen til kokospulveret, den blir mykere enn kokosmasse, men du kjenner det er kokos.

Jeg blandet hvit og gul frosting i posen for å få en stripeeffekt.. Kunne ha tatt mer gult.

Et lite sugerør og en paraply i hver. Det er jo tross alt Piña Colada.

 

Oppskrift:

Til 12 cupcakes:

2 egg
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt    (disse tre blandes og siktes i røra)

175 gr sukker
3 ss solsikkeolje
3 1/2 dl kokosmelk
Malibu som smakstilsetning
2 ts vaniljeekstrakt
3-6 ringer hermetisk ananas, tørket i kjøkkenpapir

 

Frosting;
259 gr philadelfia
75 gr margarin, mykt
6 ts malibu
1 1/2 dl kokosmelkpulver
6 1/4 dl melis

18-20 min i 175 grader.

Enjoy:)

Tomatsuppe fra heaven

Det er snart vinter, og da finnes det nesten ikke noe bedre enn varme høst-supper. 

Etter turen til Usa og Panera Bread i har jeg vært forelsket i tomatsuppe. Og da snakker vi ikke Toro-poser.

Jeg fant etterhvert en baseoppskrift som jeg etter det har holdt meg til, og utviklet videre selv. Oppskriften er utrolig lett, og har mange spennende muligheter.

Jeg har brukt alt fra cherrytomater, piccolo, og klasetomater. Det handler bare om å finne det man vil ha.

Idag har jeg brukt klasetomater, fordi jeg hadde noen liggende. I denne suppen bruker jeg vanligvis å beholde skallet på tomatene, for å få noe litt ekstra i suppen, men idag tok jeg uten. For å få av skallet på tomatene bruker jeg et Top-chef triks. Jeg skjærer et kryss i tomatene, og legger den i en bolle. så heller jeg kokende vann over dem, og lar det stå i et minutt. så skyller jeg i kaldt vann. da er det easy-peasy å ta av skallet.

Freser litt løk i olje til den blir blank. så har jeg i tomater. Her bruker jeg tre hele tomater hakket opp.


Jeg liker godt å ha krutonger i suppen. Jeg kutter enkelt opp brødbiter, som jeg steker i ovnen i noen minutter på 200 grader. 


På suppa tok jeg oppi to bokser hermetiske tomater. Hele helst, for smaken er bedre. Så la det koke i fem minutter.


Jeg eier ikke stavmikser så da bruker jeg smoothiemaskina for å gjøre det her til en smooooth suppe.så tilbake på kjelen. Tar i 1 1/2 teskje mørk buljong. På dette stadiet kan du ta i vann for å tynne ut suppen, men jeg liker den tykk og beholder tykkelsen. Av og til tilsetter jeg en hermetikkboks med vann for å få med restene når jeg har i tomatene. Ta også i krydder. Her bruker jeg tørket basilikum. har du fersk, bør du definitivt gå for det. 

Så skal suppen koke en stund. 20-30 minutter. Jeg lar den bare stå og gjør noe annet imens, går innom og rører. Begynner også å helle i fløte, mens jeg smaker til. Litt og litt, kanskje litt mer krydder og  buljong, helt til du finner smaken du vil ha.


Krutongene ble mørke og sprø. Men dette er som sagt en hurtigversjon, og skal du ha den ordentlig, bruk litt mindre varme, og lengre tid.suppen serveres med en dæsj basillikum, litt fløte og krutonger. mmmmm..

Jeg sparer restene og har det stående i en stor boks i kjøleskapet. Koker ofte opp et par liter i gangen og har stående. det holder en ukes tid.

Miks litt på oppskriften, finn din perfekte. Prøv med hermetiske cherrytomater og piccolo-tomater. Kanskje gule? Test ut forskjellige typer tomater, og miks med litt hvitløk, fersk basillikum. mmmm

Grov Eplekake

Jeg er utrolig glad i å bake kaker, og liker utfordringer med nye oppskrifter og nye kaketyper.
Men eplekake har jeg aldri vært sånn kjempeglad i, så det er ikke noe jeg hiver meg rundt og baker selv. Men EN eplakake kan jeg ikke motstå, og det er mammas oppskrift, som hun fikk oppskrift på under en ferie på vestlandet et sted. Og den elsker jeg.

Oppigjennom årene har det blitt en fast bursdagskake for meg, og på et tidspunkt kalte jeg den 11 september kake. Jeg har bursdag 10 sept, og på 11 sept 2001, satt jeg i sofaen og spiste rester av den kaken når jeg fikk se flyene kjøre inn i tvillingtårnene.

De siste årene har det ikke blitt mye av denne kaken, siden jeg ikke har tenkt på å bake den selv. Men etter et par dager der folk har skrevet mye om eplekake på facebook, klarte jeg ikke å dy meg, og bestemte meg for å prøve.

kaken er en eplekake med grov bunn og rømmekrem.

bunnen har veldig deigete konsistens, så det ble bare å presse den ned i formen med litt mel.
På en kake blir det tre epler. Bruker norske, med tanke på at det finnes for øyeblikket.


Det ser litt lite ute, men blir nok. Disse bitene ble litt store, og neste gang vil jeg bruke mindre biter.


Før jeg satte inn kaken helte jeg over rømme-egg blandingen så eplene ble dekt. Den steker en halvtime.


kaken ble veldig god, men som sagt, litt for store eplebiter. De norske eplene er litt sure og ble ikke ordentlig gjennomkokte så ble litt for syrlig. Ellers er jeg fornøyd.

 

Men ser potensiale til å gjøre denne litt mer spennende. Har en plan om å stikke ut hjerter av epler og bruke det, men vi får se.

politikake

Ceilie fylte år denne helga, og bestilte en kake med polititema..

Det var en enkel sak å lage.

 

Kaken er en sjokoladekake med ganache.. Puppene er av ren ganache.. Bursdagsbarnet er nemlig veeldig glad i det, og ba om ekstra, så det er brukt en boks fløte og 500 gr mørk sjokolade til hele kaken.

Kaken er trukket med fondant

Er ikke helt fornøyd med detaljene, men er ikke helt der ennå at det norske politi-logoen sitter i fingrene, men men..

Bursdagsbarnet ble iallefall fornøyd

Tiara i glasur

I forbindelse med bursdagskaken i forrige uke, ville jeg ha en tiara på  kaken min. Det var tross alt en prinsessebursdag.

 

Jeg fant en forklaring på hvordan man lager tiara i Royal Icing. Den finner du HER.

Jeg fant også flere forskjellige maler på kakefesten, og brukte en av disse.

Fest malen rundt en rund form du ønsker å bruke. jeg måtte ta hensyn til størrelsen på den øverste kaken, og at tiaraen ikke måtte ha en større omkrets, og bestemte meg for å bruke en brusflaske.

Sørg for å feste malen ordentlig. Så tar du bakepapir over. Siden bakepapiret er gjennomsiktig, vil mønstret vises, og glasuren vil ikke feste seg til papiret.

Så lager du royal Icing, eller vanlig glasur som vi kaller det i Norge. Eggehvite, melis og sitron. Du kan også tilsette litt farge, eller glitter. Jeg prøvde, men tilsatte ikke nok.

Ved å bruke en liten tip starter du. jeg har brukt Wilton tip #3. Du kan godt bruke tip #1, men da må du ta flere ganger.

Jeg brukte rosa sukkerperler, siden kaken skal være rosa. Husk at disse må du sette på underveis, for ellers tørker icingen. Det krever litt fokus, men for ei som er  en n00b når det gjelder tegning, var dette utrolig lett.

Du følger mønsteret, og selv om det blir litt skjevt gjør det ingenting. Det blir likevel fint.

 

Etter den er ferdig, må den tørke. På malen sto det minimum 8 timer, og helst noen dager. Min sto i fire dager. Etter det prøvde jeg å ta den av. Det gikk smurt.
Hvis den brekker litt er det ingen fare, for du kan bruke mer glasur som lim uten at det vises. Men denne gikk perfekt.

PROBLEMET:

Siste dagen før kaken skulle spises skulle jeg sette på tiaraen. jeg hadde oppbevart den oppå skapet, for å ikke komme borti den. Jeg hadde ved flere anledninger tatt den ned og vist den fram, men da jeg skulle ta den ned nå, mistet jeg den, og den gikk i tusen biter.
Det betydde en ny tiara. Så jeg prøvde på nytt. TO GANGER. for denne gangen hadde jeg ikke like god tid til å tørke den, og måtte ta den etter 8 timer. den siste tiaraen var ferdig tørket en time før gjestene kom. Den ble mye mindre, fordi jeg ikke tok noen sjanser, men det holdt. Brakk et sted, men limte det med glasur.. Og jeg ble veldig fornøyd.

Skal definitivt prøve dette flere gangerEn saftig kake

Jeg har tidligere hatt problemer med å få kakene til å smake som jeg vil. de blir tørre i kanten, vanskelig å dele, og enda vanskeligere å skjære til.

Men så kom jeg over annas favoritt... En utrolig saftig kake, med tykk og luftig deig.

I sommer har jeg brukt denne kaken på samtlige prosjekter, og jeg er kjempefornøyd.

Oppskriften er litt  mer avansert enn hva jeg har brukt før, med veldig nøyaktige mål, og litt mer arbeid enn mine tidligere oppskrifter. Men den fungerer, og er virkelig verdt arbeidet.

I tillegg til denne oppskriften, bruker jeg også et av annas triks for å få til en jevn kake. Nemlig håndklær.

Det tar veldig lang tid å steke kaken, men den blir alltid helt jevn, og i tillegg blir den saftig hele veien igjennom.

Deigen tar litt tid, men blir luftig og herlig.

Når du skal fylle formene, bruk bakepapir all the way... MYE lettere, i tillegg, har den en tendens til å heve over formen, og da må bakepapiret gå over formen.

Bruk et vått håndkle, eller eventuelt flere, tynne. Jeg bruker et stort, men størrelsen varierer selvfølgelig på kaken. små kaker, små håndklær. Vær obs på at de ikke må tørke, da må du vanne dem..
Steketiden blir veldig lang, og du må holde øye med den. På slutten av steketiden, ta av håndklærne, så kanten blir stekt.

Kaken blir som du ser helt jevn. Den blir utrolig saftig hele veien igjennom og kjempelett å dele.

Har aldri kunnet bruke tre lags på andre "vanlige" kaker.

 

Er også denne jeg skal bruke idag, når jeg starter på helgens politi-kake..

 

bursdagskake

Er det noe som krever litt ekstra, er det min egen bursdag. Og da måtte jeg jo lage kaken min selv..

Den hadde jeg planlagt lenge, og til tross for flere katastrofer, ble jeg ganske fornøyd med sluttresultatet.

 

Den øverste kaken er Sjokolade med ganache i toppen, vanilje med sjokoladekrem i midten, og red velvet i bunnen.

Askepott er fylt med banan og sjokolade, og ostekrem.

 

For mektig kake

En kake skal smelte på tungen

Sette smakene i gang

Skal få øyne til å lukke seg

Og være en gastronomisk drøm

Det skal være noe du har fortjent

Noe du unner deg.

 

MEN

 

Et problem jeg ofte møter med mine kaker er at de er FOR MEKTIGE.

 

Eksempler:

Min første kake. Sjokoladekake fylt med ganache og sjokoladekrem, dekket med amerikansk sjokoladekrem og fondant.. mektig.

 


Dåpskake.. Dette er bare den nederste delen, det var litt mer ganache og en halv kake oppå dette også. Dette er Annas Sjokoladekake, en mektig og kompakt kake.


En av mine favoritter, banan og chocolate-chip med cream cheese...

 


Jamie Olivers SjokoladeTerte er en av mine spesialiteter. Ikke noe mockin about med denne. Den er det den er, men det er en kake som det kan gå sport i å spise mer enn et stykke av. Rett og slett fordi det er nesten bare sjokolade.. Mektig!!!!

Er det sånn at kaker SKAL være mektige, eller finnes det alternativer der folk kan spise mer enn et stykke..

Jeg leter desperat etter en kake som kan serveres sammen med alkohol, uten at folk blir kvalme

Konfirmasjonskake

Lise Benette var i år konfirmant, og jeg benyttet muligheten til å lage en kake.

Hun hadde blomster som tema for konfirmasjonen, så naturlig nok måtte jeg ha en kake fylt av blomster.

 

Kaken er en sjokolade-bringebærkake, trukket med rosa smørkrem.Blomstene er fondant.
Valg av kake

Det er snart tid for min egen store 25års dag. Det betyr selvfølgelig at jeg må diske opp med en fancy kake.

Vi har valgt prinsesse-tema  for bursdagen, for å gjøre det litt morsomt. Og det betyr at jeg må ha en prinsessekake.

Men jeg klarer rett og slett ikke å bestemme meg for hva jeg skal  ha for kake.


Jeg vet jeg skal ha en tre-etasjes kake dekket med fondant. Og jeg hadde kunnet tenkt meg forskjellige kaker i hver etasje. Men jeg aner ikke hva.

 

Dette er ideene.

Red Velvet med cream cheese (Har faktisk aldri lagd det før, men elsker smaken på den)
 

Sjokolade med ganche og eventuelt bringebær. (dette er fyllet fra dåpskaken jeg lagde noen uker tilbake)
 

Vanilje med sjokoladekrem (Disse var minikaker vi lagde i vinter.. søte men rare)

 

Banan og sjoko-chip med cream cheese (denne har jeg kun lagd som cupcakes, men tror det vil funke bra)

 

Noen som har  andre forslag?

Litt om fiske-kaken

Fiskekaken jeg skrev om for noen dager siden var et oppdrag fra min mor. Da hun først nevnte det, ble jeg litt skjelven, og tenkte at dette kom ALDRI til å gå. Men det var faktisk mye lettere enn jeg hadde trodd.

Jeg startet rett og slett med å tegne en mal. Siden jeg aldri har gjort dette før, ble den litt slumpete, men jeg tenkte, what the hell...

Jeg hadde bakt en tynn langpanne-kake som jeg skjærte fra.

oppover la jeg biter sånn at fisken skulle få en kropp.

Dette var definitivt et teamwork, med syke storesøster Hanne, og maskoten Martine. Deres jobb ble i første omgang å blande farge..

Etterpå dekte jeg kaken med smørkrem. denne smørkremen har jeg bare brukt et par ganger, men simpelten elsker den. kommer mer om den senere.

I tillegg til fisken brukte vi en stor rund kake som bunn. Den glemte jeg å ta bilde av, men det er en sjokoladekake fylt med ganache og bringebær.. mektig.com. Vi dekte kaken med marmorert blå og hvit fondant. for å få til litt sjø-følelse.

Og er ikke så lett å ta bilde av kaken, når maskoten vil være med.


Darling Martine ville også hjelpe til, og laget noen blomster... som vi desverre ikke brukte.. Men hun er sabla god på blomster:)

Så trakk vi fisken med fondant. jeg brukte en perleplate for å prikke den, for å skape en illusjon om tekstur.

Marmor-effekten ble ikke ille..

Etter det glemte vi helt å ta bilder. Men alt derifra var farging. vi brukte sort farge blandet med melis og litt blå skimmer. Vi skulle bruke perlemor, men glemte den hjemme. Til prikker brukte vi sort farge blandet med litt alkohol. Øyet er Wilton Icing sort og blå.

da jeg startet dette, gikk jeg utifra denne beskrivelsen. Som du ser, er hun mye flinkere, men jeg ble faktisk fornøyd. Og den beskrivelsen var en utrolig god hjelp.

 

En litt fishy kake

Min kjære stefar fylte 50 år, noe som måtte feires.

Så min mor spurte meg om jeg kunne lage en kake formet som en fisk.

Det ble en utfordring jeg ikke klarte å si nei til.

Kaken er en sjokoladekake med bringebær og ganache. Trukket med smørkrem og fondant

 

Hvordan lage Cala-liljer

Cala-liljer har blitt min favorittblomst å lage, rett og slett fordi den er enkel, og ser elegant ut.

Du kan fint dekke en kake i cala-liljer.

Å lage disse er egentlig ikke så vanskelig som det ser ut.

Jeg bruker et cala-lilje-utstikker-sett når jeg lager disse, men du kan fint bruke en hjerte-utstikker og få samme resultat.

 

Kjevl ut fondant passe tynt, og stikk ut med cala eller hjerteutstikker. Jeg jobber på en blomster-pute, men det går fint ann å stikke ut på benken.Bruk en balltool og tynn ut kantene på blomsten.

Har du en preger kan du også bruke denne nå, men denne gangen brukte jeg det ikke. (Glemte det)

Rull sammen liljen, fest med spiselig lim, vann eller tynn glasur. Sett på et kremmerhus. Av og til får du med sånne på cala-sett, men her har jeg bare laget av papir. Fungerer like greit.

Brett ut kantene på liljen med fingrene. knip sammen spissen.

La den stå og tørke en havltimes-times tid.

I mellomtiden, rull ut gul fondant og lag en pølse ca 2/3 deler inn på utstikkeren.

Fest på blomstertråd (eller ståltråd) og heng til tørk.Bruk enten gult sukker (kan kjøpes på enkelte kake-butikker) eller bland sukker med gul pulverfarge.

Dypp de gule pølsene i spiselig lim eller sukkervann og dypp i sukkeret.Tre den gule pølsen ikke i liljen, fest i hullet med spiselig lim eller glasur.

Heng blomstene til tørk.

Hadde litt problemer med at liljen ikke ville sitte på blomstertråden før de var tørre, da plasserte jeg dem i alle mulige hull jeg fant på kjøkkenet. Knivstativ, blomsterpotter og div. Bare unngå å legg dem, for da kan de bli litt flate.


Cupcakes-bukett

Til Lillys dåp (forrige innlegg) ble jeg også bedt om å lage cupcakes. dette ble en suveren mulighet for å teste ut cupcakesbukett.

 

Det gikk sånn nogenlunde. Oasiskula ble for liten, kjøpte den litt seint, og måtte dekke den med et veldig tykt lag fondant. Og ostekremen ble litt for tynn, og dryppende, så tyngdekraften ble min fiende.
Men til å være første forsøk ble det ikke ille.

Og ekstra stas var det da folk ikke skjønte at det var cupcakes, men blomster.

 

Hadde også et lite falluhell i bilen, siden Espen holdt dåpskaken, så denne sto i baksetet. Men fikk reparert skaden:)

 

Til neste gang, og tips til andre som vil prøve dette:
Ta med frostingen i en pose og sprøyt på når du kommer fram:)

Dåpskake

Lille Lilly ble døpt i August, og da spurte foreldrene om jeg kunne bake kake.. Det gjorde jeg selvfølgelig, jeg hadde allerede planlagt den kaken siden Lilly ble født.

 

Kaken er sjokoladekake. Den øverste er fylt med ganache og ferske bringebær. Den nederste er fylt med sjokoladekrem. Trukket med fondant.
En herlig start på dagen

Jeg er veldig glad i mat. Og jeg er glad i å teste nye ting. 

Nå er det snart sommer, og det beste med sommeren er ferske råvarer.

Det gjør at jeg får lyst til å starte dagen med noe ordentlig deilig, som holder meg lenge, og som kvikker opp.

 

Jeg starter med vårløk, tre-fire skiver ost, og kyllingpålegg. I dette tilfellet har jeg brukt spansk krydret, min favoritt. Den er det litt mer smak i enn vanlig kyllingpålegg. og dette pålegget er så lavt i kaloriinnhold at jeg kunne spist en hel pakke til frokost uten å bekymre meg for det. Jeg kutter vårløken og kalkunpålegget.

Så pisker jeg et egg og en eggehvite til det er skikkelig luftig.

Så steker jeg halve eggblandingen, og legger på alt fyllet, før jeg tar på resten av eggblandingen. snur omletten når den ser ferdig ut på ene siden. På denne måten hundrer jeg brent ost, og rått egg.

I tillegg lager jeg en smoothie av sommerfriske bær. I dette tilfellet ferske belgiske jordbær, med litt juice, og frosne skogsbær og bringebær. mmmm...


Her har jeg også tatt med en knekkebrødsandwich med isbergsalat, kyllingpålegg, paprika, vårløk og alfalfaspirer. masse energi til hele dagen. 

Heavenly food

Når man er på ferie blir det naturlig nok mye restaurant-mat. Og siden jeg var på besøk til sisters, var hun guide også når det gjaldt mat. Og vi har sånn nogenlunde lik gane... eller.. det har vi ikke, men vi vet hva den andre liker og ikke liker..

Oppholdet bød på mye spennende mat.

 

Forrett på Bahama Breeze. Bakt Geitost i paprika med minibruchetta og salsa

Buttermilk-marinerte kyllingbryst, friterte, med hvitløk-potetmos, sitron-smør saus, bønner, mais og salsa..

Opp-ned ananas og sjokolade-kake..

Key Lime Pie

En eple-valnøtt og geitost-salat. Og ved siden av, noe av det rareste jeg har sett, men GUUD så godt..
En kremet tomatsuppe (laget fra bunn av, tro det eller ei, TOMATER) i et brød. Soup-in-a-bread-blow. De baker et brød, tar ut en del av det, og fyller suppe i..

En kylling-sandwich og soup-in-a-bread-bowl.


Stort festmåltid på Applebeas. Det grønne midt i er en vidunderlig Artisjokk og spinat-dip.

Pad Thai.. Himmelsk.. dette er fra en Thairestaurant i Gainesville

Grillet kylling, med poteter, paprikasaus og salsa. 

Åh.. nå ble jeg veldig sulten igjen kjenner jeg..

Vi hadde selvfølgelig flere måltid enn dette, men til et punkt ble det litt sært å sitte å ta bilde av maten ved hvert eneste måltid.

bursdagspiken

I helga hadde verdens beste Karine bursdag. Det må feires med Kake. jeg hadde lenge planlagt denne kaken, og var litt stolt.

 

Til tross for mye kluss med fondant og pasta, kom jeg meg i mål. Anbefaler alle herved å styre unna Ballina cake-cover. Makan til dårlig lokk. Det var som å jobbe med hubba-bubba. splittet seg med en gang den kom på kaken. Tenk den en tyggegummi du bare klemmer litt på, uten å tygge. Noe sånt.

Det brune lokket var et resultat av at marshmallow-fondanten, og regalise-fondanten nektet å samarbeide der og da.

Men.

Kaken ble grei den. Skoen ble jeg veldig fornøyd med, og de små diamantene fra Scuires Kitchen (MYE billigere enn i Norge, og kjempefine), ga en ekstra finish.

Kaken var en regnbuekake, som ønsket av bursdagsbarnet.
Fargene ble mye bedre denne gangen, enn forrige gang jeg laget Regnbuekake.


cup cake day

I forbindelse med vårt noe ekle tema i graveprosjektet ved Journalistlinja HIO, bestemte jeg meg for å lage en liten feire-cupcake når vi var ferdige. Har planlagt dem lenge, og fikk endelig tid til å lage dem på forrige onsdag.

Vi hadde om seksuelt misbruk av dyr. Du kan lese om det i min forrige post her.

Uansett. Jeg bestemte meg for å lage to typer muffinser. En for vårt prosjekt, og en for den andre nett-gruppens prosjekt, forsvunnede EMAer (Enslige Mindreårige Asylsøkere). Det ble Banan og sjokoladecupcakes med ostekrem , og min egne oppskrift, sjokolade og bringebær med ganache.

Jeg bestemte meg for å lage sauer. Sauer er ikke så innviklet, men det tar litt tid likevel. Du trenger en stor hvit kule, litt elipseformet. En mindre sort elipseformet. og fire små bokser.

På den lille runde sorte, legg på en liten klatt, og form til et øre.

Ble søtt..


Til Emaer lagde jeg hender, fordi jeg rett og slett ikke hadde andre ideer.

Hoppet litt fort frem her, men ble så lei av å stoppe for å ta bilder. Her har jeg satt sammen alle delene. De små er føtter. Så legger jeg to små hvite baller på hodet, og klemmer inn. Øynene er tusj.

Grisene er mye lettere. To kuler, en liten, en stor. En ball på den minste blir snute. to små trekanter blir ører.

Ble fornøyd, iallefall med grisene.Den ene er født med et stort fødselsmerke:)

Hadde kjøpt meg en ny gress-tipp. problemet var bare at jeg ikke hadde en sprøytepose som passet og alt ble bare tull. Derfor brukte jeg en gaffel til å forme gresset.

Ema-kakene ble greie. Ganache på toppen og sukkerperler. Sukkerperlene er for å symbolisere en av asylmottakene, som blir kalt "sukkerfabrikken". Hånden skal stikke opp fra sirkelen med sukkerperler.  Les sakene deres herSiden disse skulle være med på skolen, måtte jeg pakke ned alt hver for seg, og montere det på skolen.
Så når alle var monterte var det lunsj for nettgruppa. Desverre var to av elevene borte, men de fikk sine neste dag. Alle var klare for en pause etter lange uker, og to dager med intensiv publisering og klargjøring.Det ble en veldig lang lunsj. Men vi kom oss i mål, alle sakene er ute, og forhåpentligvis snart ute av systemet vårt.

 

salatlover

Klarer ikke å slutte å elske salat.

Ruccola, hjertesalat, rød salat, sukkererter, skinke, ost, penne rigatte, paprika... mmmmmm...

Snedig pose

Jeg elsker hjemmelagde knekkebrød. Og det er veldig lett å lage. Her finner du oppskriften.

Nå har jeg funnet en måte som sparer meg enda mer tid når jeg skal lage det.

 

Ved å ha alle tørre ingredienser (dvs alt untatt vannet) i en ziploc-pose.

Nå har jeg fire-fem slike poser liggende. Så når jeg skal lage, er det bare å blande posen med vann. Og i tillegg slipper jeg å tenke på om jeg har nok av alle forskjellige kornene.

 

Alt for å spare tid og plass i hverdagen, ikke sant. :)

 

Disse posene har jeg kjøpt på matvarebutikken. Herlig greie. To størrelser, 25 poser av hver. Merke: KjøkkenUno. HERLIGE!!!

Litt sunnere 2

Denne oppskriften fikk jeg av sisters.

Pizza som ikke legger seg på hoften.

Lett. KJEMPELETT:
istedenfor pizzadeig, bruk tortillalefse. Helst Wholegrain, for å gjøre den mest mulig sunn.

Derretter tar du på det du vil.Jeg steker den på ca 220-250 til osten er gylden..

Tok en litt slapp her. Kjøttdeig, skinke, ananas og ruccola.. men himmelsk godt, lett og ikke så usunt.. :)

Og en ting er sikkert. Bunnen blir sprø...

 

Litt sunnere

For noen uker siden var jeg på besøk hos en venninne og fikk servert fylt paprika.. mmmmm...

Men å lage det fyllet og dandere skikkelig virker litt avansert bare for meg, når jeg skal  spise alene.

Derfor blandet jeg  to  ting.

I stedenfor den herlige kjøttmiksen Karine brukte, bruker jeg meksikansk gryte. Det lager jeg uansett, så hvorfor ikke gjøre det litt sunnere.

Mens gryta koker, renser jeg en gul paprika. (jeg mener den røde blir for sterk smak til akkurat dette, og liker ikke grønn)

 

Så fyller jeg..

bruker lokket her også, for fikk et fint lokk...Legger over litt ost til  gratinering, og smack, inn i ovnen i et lite kvarter..

MMmmmmmmm...

Plutselig ble ikke gryterett såååå usunt

Cupcake-forsøk

Fortalte tidligere om de nye sidene jeg har funnet for kake og cupcake design.

En av de jeg fant var Villa Perlesukker. Og jeg falt helt for denne cupcakesen.Anbefaler alle å ta en titt innom denne damen. Hun vet hva hun driver med, og kan utrolig mye.

Så jeg bestemte meg for å prøve min egen vri på denne (fordi jeg får den ikke så fin). Trengte noe til meg og mine medelever for å holde motivasjonen oppe mens vi graver på skolen.. Sultne journalister, er ikke bra journalister.Er inspirert av en muffins jeg fikk smake av Siv(dronningen over glede) i vinter. Oppskriften er hennes, så det er en blanding mellom hennes killer smak, og villa perlesukkers killer utseende.Espen er veeeldig glad i ovnen vår, og passet på muffinsene så de ikke skulle renne over, eller bli brent.

TIl pynt brukte jeg rosa og røde blomster i fondant. Brukte MMF denne gangen, fordi jeg ville se hvordan de gjorde seg i forhold til vanlig fondant til dekorering. Very good, faktisk.  Jeg har begrenset utstyr så jeg brukte roseutstikkeren og julestjerneutstikkeren.

Brukte ball-tool på bladene for å gjøre dem litt rundere, og stikke opp.

Så knipe hvert blad.

Trodde faktisk ikke at blomsterputen var noe jeg kom til å bruke. Men jeg er veldig glad jeg kjøpte det. Gjør arbeidet med fondant-blomster mye lettere.

Brukte også den tykke delen av puten til å bøye blomstene mer oppover, ved å presse ball-toolen i midten.

Noen la jeg også nedi egg-kartong for å få ordentlig bøy, eller hang dem over tappene inni kartongen, for å gjøre dem høye.

 

Som krem brukte jeg ostekrem med grønn farge. Synes grønn ble bedre til blomstene, så litt gess-aktig ut.


Så plasserte jeg blomstene oppå. Og dekorerte med sukkerperler i diverse farger.

Noen av blomstene har jeg også brukt perlemor-glans på.

Ble egentlig veldig fornøyd med disse. Og smaken var det ingenting å si på.

TUSEN TAKK SIV FOR KONGEOPPSKRIFT!!!
Denne blir en gjenganger, det garanterer jeg.

Kaketak hos sisters før jul

Etter ønske fra storesøster. Her er et innlegg om Regnbuekaken til Adressa.

Jeg kjørte opp til Storesøster Eli i Overhalla ( ca 3 timer fra Trondheim) for å bake den sammen med henne, og ha en liten kosedag.

-

Regnbuekake er veldig enkelt. Jeg kjøper bare toro-muffinsrøre eller lignende (liker ikke å bruke mest tid på bunnen, når det er designet som skal stå i sentrum) og deler røren i feks fire deler. Farger hver del med konditorifarge. Her prøvde jeg å dele kaken i to, fordi den grønne og blå fargen har en tendens til å gå i hverandre, og den røde har en tendens til å forsvinne.

Ser veldig tøft ut:)

Storesøster drev med litt julegaver innimellom mens kaken stekte


En skjev ovn, og ei form som var for stor gjorde at kaken ble skjev, veldig skjev, og den ene siden var ubrukelig. Var som knekkebrød. Så det ble ganske  mye av kaken som gikk i søpla.

Boba er en veeeldig selskapssyk katt, og skulle sitte på skulderen mens vi jobbet. LITT upraktisk..

Storesøss laget logoen til Adressa.no på kaken. Greit å ha en kunstnersøster:):)

Jeg prøvde meg på Calalijler igjen. Begynner å få teken på det nå:):)

Føler at kakene blir bedre etterhvert. Det finnes MANGE bloggere som kan dette mye bedre enn meg. Men jeg prøver:)

En verden full av kaker

Det ble en del kaker mens jeg bodde i Trondheim, og jeg fikk aldri vist frem alle. Tenkte jeg skulle gjøre det nå.

 

halloweenkaken. Sjokoladekake med sjokoladefyll. Enkel og grei. Spøkelsene er sjokoladekake med fondant. Hele kaken er trukket med fondant. Spindelvevet er spiselig tusj..

Min og Hannes pakkekake.. (MISS U TOO HANNE) Firelags sjokolade og vanilje. Med sjokoladekrem mellom. Dekket med fondant og penslet med perlemor. Denne ble en slager i jula..

Avskjedskaken på Adressa.no. Bunnlaget er min nye favoritt. Sjokolade og bringebærkake med ganasche. Dekket med fondant. Øverste er en regnbuekake med sjokoladekrem.Storesøss Eli har laget de fine logoene. Og Calaliljene klarte jeg faktisk selv. STOLT..


Miniterter til Adressagjengen. Regnbuekake med sjokoladekrem. Dekket med fondant. De ble veldig søte egentlig.

Rekordkake til Adressa.no. Tallene er ukesrekorden. Alt som står på er hva som gjorde at vi satte rekord.
Kaken er sjokolade og vanilje med sjokoladekrem. Dekket med fondant. Enkel klassiker som slår bra an. :)

 

Jeg satser på å få til noen KILLER kaker i år  også. Planen er allerede klar, for å si det sånn:)

 

Minikaker i regnbue

Det er snart jul. Det betyr julekaker. I år har jeg tenkt å gjøre noe litt nytt. Nemlig designkaker.

Føler at jeg har begynt å få litt mer take på det, takket være gode blogger rundt om, og selvfølgelig Kakeboksen, mitt handlemekka.

Kakeboksen har også noe som heter månedens prosjekt. Som regel er det ganske ekstravagante kaker som jeg ikke har noe håp om å få til. Men denne gangen fikk jeg muligheten.

Jeg bestemte meg for å gå bort fra min tradisjonelle sjokoladekake og prøve det Lenes Kakeverden kaller Regnbuekake.

Enkelt og fascinerende.

Jeg Startet med å lage to former kake. Jeg tabbet meg litt ut, og glemte å lage regnbue på den første formen, så det ble halve av hver. Men antok det gikk greit.

Det er veldig enkelt. Du deler opp røra i forskjellige bokser, og i farger du ønsker. Jeg tok det easy første gangen her.

Så blander du alt

Ser jo supertøft ut....


Det ble for det meste grønt og blått som ble med. Så delte jeg kaken i små biter, og fylte med sjokoladekrem. (eller, Sigrid gjorde det da).


Så dekket jeg dem med Amerikansk smørkrem. Oppskriften til Lene Etterpå dekket jeg med fondant i forskjellige farger. Blå, hvit, gul.


Forferdelig rotete

Det ble en del slike kaker.

Så pyntet jeg alle litt forskjellig. Juletrær, etter anvisning fra Cake Boss, De små grønne er egentlig julestjerner, men måtte hente rødfargen min, så de kom på senere på kvelden.

 

Søt snømann.,'

 

Alle ble malt med perlemorspulver, så de glinser ordentlig.  Det finner du Her

 

Ble egentlig ganske fornøyd. De ble vist gode også, etter hva jeg har hørt.

pakkekake

Hanne, søster nr tre, (ja, det må du bare finne deg i, du var sist <3), er like gira på kake-design som jeg for tiden. Og det er praktisk når jeg er mye hjemme. For vi har forskjellig tilbehør, og utstyr. Det betyr at vi kan lage mye spennende. Forrige helg prøvde vi oss på noe nytt. Fire-lags sjokolade-vanilje kake. Formet som en pakke. Det tok tid og mye slit, men jammen fikk vi det til.
Kakebaking Halloween

Halloween er for meg en unnskyldning. En unnskyldning for å kle seg ut, være vertinne, og lage ting. I år ble det ikke mye vertinne, siden jeg flyttet til Trondheim. (hadde vel egentlig ikke blitt det uansett, samboen var ikke så begeistret fr ideen der). Men utkledning ble det. Det kommer senere.

En annen ting er kakebaking. Måtte jo lage halloweenkake, når jeg først var igang. Jeg tok inspirasjon fra Lenes kakerdesignblogg, og hennes tøffe halloweenkaker. Både jeg og min stesøster Hanne brukte disse kakene på halloween. Men jeg brukte mine som dekor.
Ble  faktisk ganske fornøyd, til tross for litt sprekker her og der.

Bruker samme fyll som alltid. Må prøve å variere litt mer der. Sjokoladekake med sjokoladekrem. Klassiker, men alltid suksess...

Her er flere kakeblogger det er verdt å stikke innom. Lenes Kagedesign. 

Kakedesign. Sweets to share. og to MUST hjemmesider: Kakefesten kakeboksen (Sharon på kakeboksen er superbehjelpelig, og utstyret er fantastisk)

Kakebaking

Den dagen jeg flyttet til Trondheim, hadde min kjære Sigrid bursdag. Det måtte feires med en kake..:)

Bursdagsbarnet var VEEELDIG fornøyd...

 

nå stikker jeg til halloweenparty med ny kake og supert kortyme

Pac-man

For et halvt års tid siden lovet jeg en av mine kollegaer å lage Suksessterte før jeg sluttet. Det rakk jeg aldri. Så jeg bestemte meg for å lage en før jeg reiste nordover.

Men det skal sies. Jeg er veldig glad i denne kaken selv, men den er ikke akkurat slankevennlig. Og jeg vil ikke lage en hel kake til meg selv, og kan ikke gå rundt og gi bort halve kaker. Så jeg fikk en ide. Skjærer av et stykke til meg selv, og lager en pac-man.

En fin unnskyldning for en ufullstendig kake.

Ble ikke så gærnt mener jeg.Måtte sette på to klatter sjokolade for å fremheve at det er Pac-man..

Han ble veldig fornøyd og spiste halve kaken iløpet av en halvtime.

første forsøk som kakedesigner

Okei, jeg har en lang vei å gå før jeg er kakedesigner. Men det virker spennende, og jeg elsker jo å bake fra før, så hvorfor ikke ta det et steg lenger.

Så da jeg skulle ha min siste jobb på bowlingen bestemte jeg meg for å prøve meg på en bowlingkake...

Jeg hadde store planer, men da jeg sto der og svetten rant siste dagen, gikk jeg tom for tid. Jeg brukte nesten en time for å få lokket på den fordømte kaka. Men andre ble fornøyde. og det var fin trening.


Figuren som skulle være meg.


Den doble sjokoladekaken


Endelig fått på lokken og figurene. Skulle ha noen striper her, men gikk tom for tid


Kjeglene ble jeg fornøyd med faktisk


bowlingkula og...


La bilder av bowlingen og de ansatte rundt, som en ekstra tuch..

Synes dama ble bra, litt liten kanskje...


salatfanatiker

Jeg er veldig glad i salat. Men jeg er kresen på det. I det siste har jeg prøvd ut nye salater på forskjellige steder og prøvd nye smaker.  
Her om dagen prøvde jeg Big Bite sin salat. Veldig god, egentlig, men jeg gidder ikke å betalte 50 kr for noe jeg kan lage like kjapt og mye billigere hjemme.

Her er salaten:

Isbergsalat
Agurk (jeg fjerner skallet)
Vårløk
Paprika
alfalfa Spirer
3 skiver kokt skinke hakket i tynne strimler
3 skiver ost hakket i tynne strimler
1-2 ss rømmedressing fra Idun, eller Thousand Island lett
Nå har salat seg selv ganske få kalorier. Salaten uten dressing og med ost og skinke er 140 kalorier. Så da kommer det an på hvilken dressing, og hvor mye. Jeg bruker aldri mer en 2 ss. Thousand Island Lett er MYE sunnere enn rømmedressingen.
Ved siden av har jeg et par hjemmebakte knekkebrød med philadelfia. Og en neve sukkererter. MMMM? Problemet er nok at salaten er litt for god, så det blir ofte to sånne om dagen. Og du skal spise MYE sånn salat for å nå dagsbehovet, for å si det sånn. Men GODT, det er det.

 Fant lettkakao i går. Har ikke drukket kakao på lenge, og har aldri prøvd lettkakao. Den var kjempego, og under halvparten så mange kalorier som brus. Det var skikkelig kveldskos.

Og ja, det er et Liverpoolskjerf på bordet. Her hjemme er det strenge ritualer før kamp, deriblandt egen duk, egne lysestaker, og et skjerf på bordet.Ikke greit å være "fotballfrue"

 

knekk knekk

Må legge ut oppskriften til verdens beste knekkebrød. Fikk oppskriften av mutteren, den en faktisk så populær i Trøndelag at den ligger på intranettet til Namsos Kommune. Dette knekkebrødet kan jeg spise hele dagen. Jeg bruker vanligvis fiberrik til alle måltider, for å fylle opp, og få i meg nok riktig mat, men i lengden blir det dyrt. Derfor er dette bedre.

Og det er sabla enkelt å lage, for å si det sånn.

2 dl. lettkokte havregryn
4 dl. grov rug
2 dl. Solsikkefrø
1 dl. Linfrø
1 dl. Sesamfrø
1 dl. Gresskarkjerner
1 ts. Salt
2 ts. Sukker
7 dl. Vann

Jeg heller alt ned i et litersmål, og så ned i en bolle. Så skal du bare blande det, og smøre det i to former med bakepapir. Tynt utover. Og snitte opp med en pizzakutter, i størrelsen du vil ha. (da blir det MYE lettere å dele når de er ferdige) Så stekingen: 180 grader varmluft (hvis du ikke har varmluft må du steke en form av gangen)
stek i:
1. 40 min
2. 10 min med åpen dør
3. 10 min med lukket dør

Ta av bakepapiret med en gang og lekk på rist. Mmmmmm?( disse ble LITT overstekt, men det gikk bra likevel)

Det er så godt. Og som mamma sier: For velfungerende mage og slanke lår.

Det er ikke så vanskelig å være sunn. Del 2

Nevnte tidligere at det handler om hvor mye du spiser. Her er et annet godt eksempel.
Jeg er veldig glad i Fiskegrateng. Men jeg spiser ofte hele greia.
Nå har jeg begynt å dene pakken i to og steke. Halve tallerken med salat, og fiberrik ved siden av.
Jeg synes det ser rett og slett herlig ut.
Det er ikke så vanskelig å være sunn.

I det siste har jeg prøv å være litt sunnere. Og egentlig er det ikke så vanskelig. Nå må jeg skryte litt og å si at jeg har gått 3 uker uten brus (tror jeg har hatt i meg kanskje et glass), 4 uker uten sjokolade, bortsett fra en sjokoladeis. Stolt. Men jeg har også begynt å spise sunnere. Og det på en veldig enkel måte. Jeg er ganske glad i mat med farger. Og veldig glad i salat. Mest glad er jeg i Jamie Oliver salater. Skal legge ut noen herlige oppskrifter på det etter hvert. Men først. Tidligere kunne jeg godt spise hele toro-måltidet, som egentlig var beregnet på to. Før var jeg veldig glad i pasta-di-parma og kunne godt spise opp alt hvis jeg var sulten. Nå har jeg prøvd å kutte ned litt. Her om dagen spiste jeg parma-retten igjen, det er et par år siden sist. Men nå tok jeg ca ¼ av maten på tallerken, halve tallerken salat, og fiberrik ved siden av. Jeg er veldig glad i fiberrik, og bruker det til alle måltider nå. For de fyller magen, og det er ikke mye fett i dem.

Så et lite tips. Vil du gå ned. Legg halvparten så mye mat på tallerken som før og ta resten salat. Eller grønnsaker generelt. Og spis opp grønnsakene, men la det være igjen litt av hovedretten.

Hivs du er mer glad i fet mat og klarer deg uten karbohydrater. Sjekk ut bloggen til Siv Anette. Hun har mange gode tips til lavkarbo mat, som har gjort underverker for henne.

Det ser ganske godt ut da. Her ble det mye tyntflytende, så det ser mye ut, men er egentlig ikke det. Og ble litt lite salat, nå om dagen spiser jeg ca dobbelt så mye salat som dette. Og ved å bruke enten baby-plomme-tomater, eller søte cherry-tomater dekker jeg også søtsuget.

Muffinsdilla...
Hvis noen vil ha noe til noen anledning. så er det bare å spørre..

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits