Hjemmelaget pasta

Jeg var omlag 15 år da jeg arvet en pastamaskin, og hadde store planer om å ta den i bruk.. Men før jeg fikk gjort det, forsvant den.. mest sannsynlig i en brann, men det vites ikke. 

Uansett, til jul fikk jeg en ny, som plaster på såret for den som er forsvunnet. Og da måtte jeg jo sette i gang å bruke den. 

Å lage fersk pasta er ikke så vanskelig som man skulle tro. Men det krever litt muskler.. Og har du ikke det, får du det av å lage pasta. Det går an å lage pasta uten maskin, men det krever mer innsats, og mere muskler. 

Jeg bruker durum-hvete til pasta. Det går også an å bruke hvetemel, men da bør man bruke Tipo OO (også kjent som Farina di grano tenero) som er et ekstra fint hvetemel som passer bra til pasta. Begge disse meltypene får man tak i på litt større butikker, feks Meny. 

oppskriften er slående enkel. 100 gr mel og 1 egg er ca 1 porsjon. Jeg har her brukt det dobbelte. 


Hell melet i en bolle, eller på benken. lag en grop i midten og ha eggene i. Kan være greit å holde igjen noen ss mel. Spesielt med mindre egg. 

Start med en gaffel og rør inn litt og litt av melet. Når du har fått en litt tykk masse, tar fingrene over.. og nå starter knaingen. 
Jamie Oliver bruker å si at ved å lage pasta får man en ny respekt for eldre damer i italia, og mener at dette får man muskler av. 

Her er det bare å kna, god terapi. Når deigen går fra å være "melete" og grov, til å bli glatt og fin, er den ferdig knadd. Da skal den hvile i kjøleskap i minimum 30 min. 

Da er det klart for pastamaskinen. Del deigen opp i mindre deler. Start med å dra igjennom på løseste setting, i mitt tilfelle 7. kjør igjennom flere ganger, og bruk dette som en knaing. 


Etterhvert kan du justere ned tykkelsen, til du får den ønskelig tynn. til tagliatelle vil jeg ikke anbefale å gå ned til 1, men heller til 2. Husk å dryss leiven med mel underveis. Pasta tørker mye fortere enn man tror, så det er derfor viktig at man kutter ferdig pastaen mens man holder på, og ikke lar den tørke først, det vil ødelegge konsistensen. Dette gjelder uansett hvilken type pasta du har tenkt å lage. 

Så er det klart for å kutte til tagliatelle. 

Kjør den tynne leiven igjennom kutteren, og rist pastaen litt når den kommer ut. dette er for at den ikke skal klebe seg. Nå er den klar for koking. 

Pastaen kokes i ca 1-3 minutter i saltet vann.. 

nyt!
5 kommentarer

Marie Oma

20.01.2014 kl.20:40

artig! Ha en fin kveld :D

Elise

20.01.2014 kl.20:44

Åh, så flink! det så utrolig godt ut!

sarah

20.01.2014 kl.20:45

ha en fin kveld!

ufint

20.01.2014 kl.21:57

Det er så gøy å lage pasta hjemme, så smaker det så mye bedre!

Mamman

21.01.2014 kl.10:11

Regner med jeg får servert pasta når jeg kommer på besøk neste helg:)

Skriv en ny kommentar

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits