Ferske soft-Pretzels

Etter gårsdagens churros til kveld, ble vi litt bitt av gate-mat basillen, og vi fant ut at jeg må prøve pretzels også. 

Den deilige, varme, myke gjærbaksten, dekket med salt. mmm.. 

Jeg fant en oppskrift på fantastiske food Network, som jeg prøvde meg på. jeg fant mange forskjellige oppskrifter, og fremgangsmåten var veldig forskjellig fra sted til sted. Så den endret jeg litt på. Men oppskriften er som følger. 

6-8 store pretzels

1,5 kopp varmt vann
1 ss sukker
2 ts salt
1 pk tørrgjør
4,5 kopp hvetemel
0,5 dl smeltet smør

I tillegg:

Nøytral olje eller formfett
Vann i en passe stor kasserolle
natron ( 1 kopp med natron pr 3 liter vann. ) 
Eggeplomme pisket med litt vann
Havsalt eller pretzelsalt 

Ovn: 225 grader

 

Bland vann, sukker, salt og tørrgjær i en bolle, og la det stå fem minutter til det skummer. TIlsett så mel og smeltet smør.. 



Elt for hånd, med sleiv eller med eltekrok i kjøkkenmaskin. Jeg valgte det siste.. 

Elt til passe deig. ca fem minutter med kjøkkenmaskin. 

Når deigen er ferdig eltet, spray nøytral olje eller formfett langs kampen av bollen. La så deigen heve til dobbel størrelse. ca 1 times tid, et lunt sted. jeg bruker å sette min i sola (inne altså). 
Del deigen i åtte deler, og rull ut tynne pølser. snurr sammen som vist på bildet, til en pretzel. Du kan selv velge hvordan du vil snurre sammen, jeg testet ut litt forskjellige. 







Kok opp vann med natron, og legg hver pretzel nedi. Jeg tok en av gangen (liten kasserolle). 





Stekespade er et greit verktøy å bruke. 

På de oppskriftene jeg fant, var det forskjellige tider for denne kokeprosessen, alt fra 30 sek til 4 minutter. Jeg tok en mellomting og gikk for ca 1-1 1/2 minutt. Vanne skal småkoke. 
Grunnen til denne kokingen i natronvann er for å den gode skorpen, som kjennetegnes av pretsels. Du kan skippe det, men vil ikke få den samme opplevelsen.  



Etter kokingen, pensle pretzelsen med egg-plomme-vann, og tryss over havsalt eller pretzelsalt. Jeg brukte litt lite salt på disse. 





Stek i ca 15 minutter, til de er gyldenbrune og lett sprø.. (prøv å ) la de hvile i 5-10 minutter. 














mmmm... deilig.. 

Én kommentar

Stina

18.11.2013 kl.15:45

Nam, disse så spennende og gode ut! Takk for oppskrift, må testes:)

Skriv en ny kommentar

, Lørenskog

Journalist, flymat-kokke-vikar, kakebaker og hobbymenneske. Har litt for mye å gjøre og alt for lite tid

hits